ΣΕΠΕ "Ρόζα Ιμβριώτη"

Κανένας πρόσφυγας στον δρόμο! Κανένα παιδί εκτός σχολείου! Παράσταση στη δομή του Ελαιώνα στις 3/7

03/07/2020 - 00:43
καταργούν τις τάξεις για τα προσφυγόπουλα

Κανένας πρόσφυγας στον δρόμο! Κανένα παιδί εκτός σχολείου!

Παράσταση στη δομή του Ελαιώνα την Παρασκευή 3/7 στις 7 μ.μ.

Τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει στην υλοποίηση του μέτρου της "έξωσης" χιλιάδων προσφύγων. Η κατάσταση που επικρατεί από τις 11 Ιούνη στην πλατεία Βικτωρίας αποτελεί το πρώτο αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής που οδηγεί στο δρόμο χιλιάδες πρόσφυγες. Η παντελής έλλειψη προετοιμασίας για μια ομαλή ένταξη των ανθρώπων αυτών τους οδηγεί στην περιθωριοποίηση και την έλλειψη στέγης.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία διώχνει χιλιάδες πρόσφυγες από τις δομές φιλοξενίας και διαμερίσματα σχετικών προγραμμάτων. Μεταξύ αυτών διώχνει και οικογένειες με παιδιά (για παράδειγμα 450 οικογένειες από τη δομή φιλοξενίας στον Ελαιώνα), που εκατοντάδες από αυτά φοιτούν σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Για την ενέργειά της αυτή αξιοποιεί τη νομοθεσία και της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τα χρονικά όρια παραμονής των προσφύγων στις δομές.

«Επιχειρηματολογεί» για την υποστήριξη της πολιτικής της πως «θα απελευθερώσει θέσεις για να αποσυμφορήσει τα νησιά», αξιοποιώντας την απάνθρωπη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω των συμφωνιών των ελληνικών κυβερνήσεων με ΕΕ και Τουρκία και του κανονισμού του Δουβλίνου. Λέει, με την κάλυψη της ΕΕ, πως τα χρήματα των σχετικών κονδυλίων αφορούν μόνο τους αιτούντες άσυλο. Επιπλέον, κόβει το ελάχιστο χρηματικό μηνιάτικο επίδομα των 90 ευρώ. Από την 1η Σεπτέμβρη του 2020 οι αναλήψεις χρημάτων των αιτούντων άσυλο από προπληρωμένες κάρτες περιορίζονται για αγορές και όχι για ανάληψη μετρητών.

Καταγγέλλουμε, ακόμη, πως ο διωγμός των προσφύγων συμβαίνει μέσα σε συνθήκες πανδημίας, χωρίς καμία μέριμνα για την υγιεινή και γενικότερα για τις συνθήκες ζωής τους. Τέλος, κανένα μέτρο δε λαμβάνεται για τη στέγασή τους, για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, την ένταξη στην εργασία και διακυβεύονται τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας. Οι συνέπειες είναι τραγικές και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο και ανθρώπινες ζωές.

Προχωράμε σε Παράσταση Διαμαρτυρίας την Παρασκευή 3/7στις 19:00 στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα.

Στη παράσταση θα παραδώσουμε και τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα στους πρόσφυγες εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη μας.

Διεκδικούμε:

  • Κανένας πρόσφυγας να μην πεταχτεί στον δρόμο. Να παραταθεί το πρόγραμμα στέγασης και να ληφθούν όλα τα μέτρα για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
  • Έξω οι ΜΚΟ από τη διαχείριση του προβλήματος. Με κρατική ευθύνη να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να πάνε στις χώρες προορισμού τους.
  • Να υλοποιηθεί η καθολική κοινωνική ένταξή τους, με την εξατομικευμένη στήριξη των προσφύγων και των οικογενειών τους, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας, παίρνοντας υπόψη το επάγγελμα και τις γνώσεις τους.
  • Κανένα παιδί εκτός σχολείου.
  • Να αρθεί η απαγόρευση χρήσης των προπληρωμένων καρτών των αιτούντων άσυλο αποκλειστικά για αγορές και όχι για ανάληψη μετρητών και να μην διακοπεί το μηνιάτικο επίδομά τους.

Για το Δ.Σ.

Η  Πρόεδρος                               Ο Γ. Γραμματέας

Δριμάλα Θεοδώρα                         Κοπριτέλης Απόστολος

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα