Κωδικοποίηση των βασικών μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τα γνωστά πακέτα το Μάρτη και το Μάη 2010. Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ισοπεδώνουν τη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, των συνταξιούχων, της νεολαίας. Αποτελούν οδοστρωτήρα των δικαιωμάτων που έχουν απομείνει. Υπαγορεύονται από την προώθηση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας με πρόσχημα την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Τα μέτρα είναι προσχεδιασμένα από καιρό, από τις Συνθήκες της ΕΕ, εμπεριέχονται σε όλες τις εισηγήσεις της μεγαλοεργοδοσίας προς τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Σε λίγους μήνες θα έρθουν τα χειρότερα, αφού ήδη λένε, ότι το μνημόνιο συνεχώς θα αλλάζει στο βαθμό εκείνο που δε θα πιάνει τους δημοσιονομικούς στόχους και την ίδια στιγμή υπογραμμίζουν, ότι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα υπάρχει ύφεση.
Η επίθεση του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ θα είναι διαρκής. Η όποια περίοδος ανάκαμψης θα είναι αναιμική και θα ακολουθήσει πιο βαθιά κρίση. Για το κεφάλαιο τα μέτρα αυτά είναι μονόδρομος, πότε για να μεταφέρει τις συνέπειες της κρίσης για λογαριασμό του στις πλάτες της εργατικής τάξης και πότε για να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητά του ξεζουμίζοντας την εργατική δύναμη.
.................................................. .................................................. ...................
Μισθοί - Εργασιακές Σχέσεις
- Στην πρώτη δέσμη μέτρων αρχές Μαρτίου περικόπηκε κατά 30%, ο 13ος και ο 14ος μισθός στο Δημόσιο.
- Στην ίδια δέσμη μέτρων το Μάρτιο περικόπηκαν τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων κατά 12%, μέτρο το οποίο είχε και αναδρομική ισχύ από την 01.01.2010. Πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι το μεγάλο μέρος του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων χτίζεται με επιδόματα για να δίνουν την ευχέρεια στην εκάστοτε κυβέρνηση να μειώνει τους μισθούς με νομοθετικές παρεμβάσεις.
- Στο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε το Μάη ο 13ος και 14ος μισθός μετατράπηκαν σε ένα εφάπαξ ποσό που ανέρχεται τμηματικά σε ποσά των 500 ευρώ για τα Χριστούγεννα, 250 ευρώ για το Πάσχα, 250 ευρώ για επίδομα αδείας, ανεξάρτητα από το ύψος του μισθού, άρα μιλάμε για μείωση από 40% μέχρι 100% στους δύο αυτούς μισθούς.
- Στο δεύτερο πακέτο μειώνονται κατά 8% τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, τα οποία αποτελούν κορμό του μισθού τους, αθροιστικά το 20%, αν λάβει κανείς υπόψη και τις προηγούμενες περικοπές. Μειώνονται επίσης κατά 3% οι αποδοχές των συμβασιούχων ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου.
- Το μνημόνιο που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την Τρόικα προβλέπει το πάγωμα των μισθών και συντάξεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για τα επόμενα 3 χρόνια σε όλα τα επίπεδα των αμοιβών.
- Μέσω του σχεδίου «Καλλικράτης» πέραν της επέκτασης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων οι μετατάξεις που θα προκύψουν από τις αλλαγές θα επιφέρουν νέα μείωση στους μισθούς των υπαλλήλων, αφού όταν κάποιος θα πηγαίνει σε άλλη υπηρεσία θα αμείβεται με τους μισθούς που ισχύουν στην υπηρεσία υποδοχής, ακόμη κι αν αυτοί θα είναι πολύ χαμηλότεροι.
- Αύξηση του ανώτερου ορίου απολύσεων από το 2% στο 4% για επιχειρήσεις με προσωπικό πάνω από 200 εργαζόμενους.
- Ο στόχος του αντιλαϊκού μπλοκ είναι η κατάργηση της αποζημίωσης της απόλυσης, σε πρώτη φάση με τη μείωση των υπαλληλικών αποζημιώσεων κατά 25% και την καταβολή της αποζημίωσης σε έξι μηνιαίες δόσεις, αντί της εφάπαξ καταβολής που ισχύει μέχρι τώρα.
- Σύναψη «σύμβασης απόκτησης εργασιακής εμπειρίας" με κατώτερο μισθό στο 80% του σημερινού κατώτερου μισθού, που σε αριθμούς μεταφράζεται σε 592 ευρώ και 740 ευρώ μεικτά αντίστοιχα, και επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για άνεργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ έως 24 χρονών και μακροχρόνια ανέργους διάρκειας 12 μήνες. Καθιερώνει κατώτερο μισθό κάτω από την ΕΓΣΣΕ για τους νεοεισερχόμενους στην εργασία.
- Καταργείται ουσιαστικά η ΕΓΣΣΕ, αφού οι κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις θα μπορούν να είναι κάτω από την ΕΓΣΣΕ, παρακάμπτοντάς την. Μέχρι τώρα η ΕΓΣΕΕ αποτελούσε το κατώτερο όριο για την υπογραφή αυτών των συμβάσεων.
- Επέκταση του άθλιου καθεστώτος εργασίας μέσω των Εταιριών Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ), τα λεγόμενα Γραφεία Ενοικίασης Εργαζομένων. Συγκεκριμένα, ο ΟΑΕΔ (χρήματα δηλαδή των εργαζομένων) θα επιδοτεί αυτές τις εταιρίες, η οποίες με τη σειρά τους θα νοικιάζουν ανέργους από 55 έως 64 ετών στο Δημόσιο. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται ένα ισχυρό πλήγμα στις απολαβές των εργαζομένων στο Δημόσιο, διογκώνεται η μαύρη εργασία και τροφοδοτείται ένας κύκλος απολύσεων.
- Το μνημόνιο προβλέπει οι μισθοί να μεταβάλλονται με βάση, όπως ισχυρίζονται, την παραγωγικότητα της επιχείρησης. Θα μπορεί δηλαδή ο κάθε εργοδότης, επικαλούμενος μείωση του κύκλου εργασιών ή κερδών, να μειώνει δραματικά τους μισθούς, να εντατικοποιεί δραματικά την εργασία.
- Καταργείται η υπερωριακή αμοιβή σταδιακά και ο νόμος για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας επεκτείνεται σε ετήσια βάση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
- Το μνημόνιο προβλέπει τη ρύθμιση της διαδικασίας προσφυγής στον ΟΜΕΔ μέσω προεδρικών διαταγμάτων, που σημαίνει ότι αποδυναμώνεται ο ρόλος του με σκοπό την κατάργησή του, πράγμα που άλλωστε είναι και διακηρυγμένος στόχος του κειμένου.
- Στο μνημόνιο επίσης προβλέπεται η δυνατότητα των επιχειρήσεων, στα πλαίσια της απελευθέρωσης των αγορών και του ανοίγματος των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, να μπορούν να δίνουν μισθούς κάτω από τις ΣΣΕ.
- Επεκτείνεται η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε «επιδότηση» των μεγαλοεπιχειρηματιών και παράλληλα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης της επιδότησης αυτής με την επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών του ανέργου - εργαζόμενου για 24 μήνες.
- Οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στους μισθούς και γενικότερα στα δικαιώματα των εργαζομένων επισφραγίζονται και επεκτείνονται με το νόμο 3846/2010, που ψηφίστηκε στις 04/05/2010. Παγιώνει τον εργασιακό μεσαίωνα. Τι παγιώνεται και επεκτείνεται σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα:
- Η "Ενοικίαση" εργαζομένων μέσω των Επιχειρήσεων Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ), η αθλιότητα δηλαδή οι εργάτες να ενοικιάζονται σαν αντικείμενα, προκειμένου οι επιχειρήσεις να αποσπούν μεγαλύτερο κέρδος. που αυτές Σήμερα υπολογίζονται σε πάνω από 100.000 εργάτες και εργάτριες που πωλούνται σε άλλες εταιρείες απ 'προσλαμβάνοντα και γίνονται θύματα της πιο σκληρής εκμετάλλευσης.
- Η εργασία με "Μπλοκάκι" που εξασφαλίζει στην εργοδοσία φτηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς δώρα, επιδόματα, πολυετίες κλπ. Σταδιακά αντικαθίστανται οι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτούνται με μόνιμη και σταθερή δουλειά στο δημόσιο τομέα με εργαζόμενους με μπλοκάκια.
- Η διαθεσιμότητα, Με την οποία οι επιχειρήσεις μπορούν να προχωρούν σε μείωση των ημερών εργασίας, ανάλογα με τις ανάγκες τους και τον κύκλο της παραγωγής τους. Το όπλο αυτό, ειδικά σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που περνάμε, είναι μια από τις κλασικές μεθόδους, το κεφάλαιο να μετακυλύει τις συνέπειες της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων.
- Η εκ περιτροπής εργασία και η μερική απασχόληση, Με την οποία η εργοδοσία μπορεί να απειλεί με απόλυση τον εργάτη και να του επιβάλλει μειωμένη απασχόληση, καθώς και τετράωρο και πεντάωρο κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους ή μιας συγκεκριμένης περιόδου.
- Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας που στην πράξη σημαίνει την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου του 8ωρου ή 7ωρου. Το όπλο αυτό στα χέρια των επιχειρήσεων επιτρέπει την προσαρμογή των ωραρίων εργασίας στις ανάγκες της επιχείρησης και μετατρέπει τον εργάτη σε μια "μηχανή" που λειτουργεί σύμφωνα με τις επιταγές της.
- Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αξιοποιεί στο έπακρο τις προτροπές και οδηγίες του ΔΝΤ και της ΕΕ για ονομαστική μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα και προχωρά ολοταχώς στην κατεύθυνση αυτή. Οι δηλώσεις Στρος - Καν για την αναγκαιότητα μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να επιτευχθεί η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα, βοηθούν την κυβέρνηση να εμφανίσει την ονομαστική περικοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα, σαν αναγκαστικό μέτρο. Η περικοπή των μισθών στον ιδιωτικό τομέα είναι εντούτοις ενταγμένη στα σχέδια της, γιατί ΔΝΤ, κυβέρνηση, ΕΕ είναι στο ίδιο στρατόπεδο που υπηρετεί την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ο Υπ. Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έχει αναφέρει άλλωστε σε όλους τους τόνους, ότι η αυξανόμενη ανεργία, οι αλλαγές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων αντικειμενικά θα συμπιέσουν το «εργατικό κόστος», υπηρετώντας τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου.
Συντάξεις
- Περικότπεται η 13η και 14η σύνταξη στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δίνεται ένα ποσό που ανέρχεται σε 400 ευρώ τα Χριστούγεννα, 200 ευρώ το Πάσχα, 200 επίδομα αδείας και αυτά με προϋποθέσεις, π.χ. δε χορηγούνται σε όσους λαμβάνουν δύο συντάξεις (ακόμη και πενιχρές), σε όσους παίρνουν μειωμένη σύνταξη, κλπ. Καταργούνται και αυτά τα πετσοκομμένα δώρα σε περίπτωση που η σύνταξη χορηγείται σε συνταξιούχους κάτω των 60 χρονών.
- Επανέρχεται ο ΛΑΦΚΑ. Για συντάξεις 1.400 ευρώ έως 1.700 ευρώ παρακρατείται ποσοστό 3%, για συντάξεις 1.700 ευρώ έως 2.300 ευρώ κατά 5%, για 2.300 ευρώ έως 2.900 7% και από 2.900 ευρώ και άνω του 9%. Είναι ένα ευθύ πλήγμα στις συντάξεις τη στιγμή που έχουν υποστεί δραματική μείωση το σύνολο των συνταξιούχων από την περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης.
- Στο πρώτο πακέτο που εξαγγέλθηκε το Μάρτη προβλέπεται η μείωση κατά 10% των επιχορηγήσεων στα επικουρικά ταμεία ΟΑΠ - ΔΕΗ και ΤΑΠ - ΟΤΕ με αντίστοιχη προσαρμογή των παροχών. Λόγω της ενοποίησης των Ταμείων με το νόμο Πετραλιά, καθώς και των μειώσεων που έχουν γίνει από την περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης δεν έχουν ανακοινωθεί οι μειώσεις που θα υπάρξουν στις συντάξεις. Όμως με βάση κάποια δεδομένα οι μειώσεις στις συντάξεις υπολογίζεται να ανέλθουν 10 - 20%.
- Ψαλίδι μπαίνει στις συντάξεις που λαμβάνουν οι άγαμες και διαζευγμένες κόρες δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών. Σημειώνεται πως το υπό κατάθεση νομοσχέδιο προβλέπει να μη χορηγούνται πλέον τέτοιες συντάξεις από το 2011.
- Αναστέλλεται η καταβολή συντάξεων χηρείας σε γυναίκες που είναι μικρότερες των 50 ετών (ακόμη και σε όσες έχουν ανήλικα παιδιά). Για τις χήρες 50 -65 ετών θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια για την είσπραξη των συντάξεων, που στην ουσία θα οδηγήσει στην κατάργησή τους.
Φορολογία
- Στην πρώτη δέσμη μέτρων το Μάρτη αυξήθηκε ο ΦΠΑ με τον εξής τρόπο: για τον πολύ χαμηλό συντελεστή από το 4,5% στο 5%, για τον χαμηλό συντελεστή από 9% σε 10%, αυτό αφορά σε όλα σχεδόν τα διατροφικά αγαθά, αλλά και είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, για το λεγόμενο υψηλό από το 19% πήγε στο 21%.
- Αυξήθηκε ο ΕΦΚ στα καύσιμα, με αποτέλεσμα η τιμή της βενζίνης να επιβαρυνθεί κατά 8 λεπτά ανά λίτρο και του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης κατά 3 λεπτά το λίτρο. Η αύξηση αυτή δεν αφαιρεί μόνο άμεσα εισόδημα από την τσέπη των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, αλλά η ενσωμάτωσή της στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών θα πυροδοτήσει αυξήσεις συνολικά στο κόστος ζωής της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.
- Αυξήθηκε ο ΕΦΚ κατά 20% τσιγάρα και ποτά.
- Καταργήθηκε η απαλλαγή του ΕΦΚ στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ο φόρος αυτός, σύμφωνα με έναν υπολογισμό, επιβαρύνει μια οικογένεια με μέση κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος το τετράμηνο κατά 10 ευρώ. Σε αυτό δε συμπεριλαμβάνονται οι αυξήσεις στο ΦΠΑ, οι οποίες αν αθροιστούν αυξάνουν κατακόρυφα τα τιμολόγια της ΔΕΗ.
- Στο δεύτερο πακέτο μέτρων αυξήθηκε ο συντελεστής Φ.Π.Α. από 21% στα 23% με ημερομηνία έναρξης τον Ιούλιο του 2010 και ο φόρος για τα είδη πλατιάς κατανάλωσης από 10% σε 11%. Αύξηση φόρου θα έχουμε το 2% στα τσιγάρα και στον καπνό και το 2,5% στο πάγιο φόρο. Για τα ποτά 2,14 ευρώ αύξηση ανά φιάλη και 1,07 για τα φθηνότερα. Αύξηση 0,06 ευρώ ανά λίτρο για τη βενζίνη και 0,03 για το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης (για το πετρέλαιο θέρμανσης δεν ισχύει η αύξηση για την περίοδο Οκτώβριος - Απρίλιος).
- Το μνημόνιο προβλέπει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης του Φ.Π.Α. σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Αυτό θα σημάνει αύξηση του ποσοστού φορολόγησης για εκατοντάδες είδη και υπηρεσίες που φορολογούνται σήμερα με 10% στο 23%.
- Σε αυτά όλα έρχεται να προστεθεί και το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο ουσιαστικά καταργεί το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και αυξάνουν οι φορολογικοί συντελεστές για τα λαϊκά εισοδήματα, μέσω της συλλογής αποδείξεων, αφού είναι αδύνατο για μεγάλη μερίδα εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων να μαζευτούν.
- Φορολογείται η πρώτη κατοικία, πράγμα που θα οδηγήσει στη φορολογική επιβάρυνση εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών οικογενειών.
- Αυξήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα με άδεια κυκλοφορίας πριν το 2005 από 10 έως 326% (ανάλογα τα κυβικά και την παλαιότητα).
- Αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης βασικά αγαθά, όπως κατοικία, Ι.Χ., κλπ., Πράγμα που αντικειμενικά θα ανεβάσει τους φορολογικούς συντελεστές για εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες.
ΥΓΕΙΑ
Τα μέτρα που προωθούνται για την υγεία, στο σχέδιο νόμου για την ασφάλιση, αποτελούν ανατροπή του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα είχε απομείνει στον τομέα αυτό, μέχρι σήμερα.
Οι μονάδες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, μαζί με αυτές του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, θα λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, που θα πουλάνε τις υπηρεσίες στα Ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία θα καλύπτουν ένα μικρό μέρος των δαπανών.
Οι εργαζόμενοι, η λαϊκή οικογένεια θα αναγκάζεται να βάζει ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, να αγοράζει τις αναγκαίες υπηρεσίες υγείας, είτε μέσα από τα Επαγγελματικά Ταμεία και την αυτασφάλιση στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, με ευθείας είτε απ 'ζεστό χρήμα.
Το κράτος περιορίζει δραστικά τη συμμετοχή του σε ένα «βασικό πακέτο παροχών», όπως κάνει και με την προνοιακή σύνταξη και από κει και πέρα θα είναι στην ευθύνη του κάθε εργαζόμενου να αγοράζει υπηρεσίες υγείας, σύμφωνα με την οικονομική δυνατότητα.
Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η περικοπή 253 καθημερινών φαρμάκων (αναλγητικά, σιρόπια, αντιπυρετικό, αλοιφές, κλπ.) Από τη συνταγογράφηση. Ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα έξοδα των φαρμάκων ή, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, ακόμη και την ολοκληρωτική επιβάρυνση των εργαζομένων και συνταξιούχων με το κόστος των φαρμάκων με δραματικές συνέπειες στην Υγεία τους , αλλά και συνολικά στη ζωή τους.
Ασφαλιστικό
- Για το Ασφαλιστικό οι περισσότερες οδηγίες του μνημονίου έχουν υιοθετηθεί στο προσχέδιο νόμου που κατατίθεται μέχρι τέλη Μάη στη Βουλή. Ξεθεμελιώνεται ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης. Αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης, μειώνονται δραματικά οι συντάξεις, περικόπτονται οι παροχές υγείας, απαλλάσσεται το κράτος από εγγυήσεις προς τους ασφαλισμένους, καταργούνται οι εργοδοτικές εισφορές. για έτος Προωθείται η κατάργηση της 35ετίας και 37ετίας και καθιερώνεται η 40ετία για πλήρη σύνταξη με 6% μείωση κατ 'κάθε έτος πρόωρης συνταξιοδότησης στα ΒΑΕ, υπολογίζεται η σύνταξη στο σύνολο του εργάσιμου βίου μέχρι το 2015 για όλους τους εργαζόμενους.
- Το ζήτημα του Ασφαλιστικού είναι τεράστιο και σε καμιά περίπτωση δεν το βλέπουμε ξεκομμένα από τον πόλεμο που δέχονται η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα από κυβέρνηση, κεφάλαιο και ΕΕ. Δεν το αναλύουμε εκτενώς στο παρόν σημείωμα, καθώς έχει δοθεί ξεχωριστό για το θέμα αυτό. Όμως πρέπει να αποσαφηνίσουμε τα εξής: όλη η συζήτηση που αναπτύσσεται στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης για το ζήτημα αυτό, αφήνει σκόπιμα έξω ένα κύριο θέμα. Ότι όλες οι σαρωτικές αλλαγές στον υπολογισμό της σύνταξης, στα όρια συνταξιοδότησης, στις 35ετίες και 37ετίες είναι επώδυνες και με τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, ακόμη και για αυτούς που έχουν 300 ημέρες ασφάλισης κάθε χρόνο, αδιάλειπτα για 35, 37 και 40 χρόνια. Αυτό που αποκρύπτεται επιμελώς είναι, ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ η μέση ετήσια ασφάλιση ενός εργαζόμενου είναι 219 ένσημα. Σύμφωνα πάλι με επίσημα στοιχεία, το 23% των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ συγκεντρώνει από 1 μέχρι 129 ένσημα. Η ανασφάλιστη εργασία αγγίζει περίπου το 20% των εργαζομένων. Η ανεργία που κατέγραψε η ΕΣΥΕ το Φεβρουάριο ανέρχεται στο 12,1%. Οι εργαζόμενοι με καθεστώς μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, είναι πάνω από 300.000. Αυτοί οι εργαζόμενοι χρειάζονται εξήντα και εβδομήντα χρόνια για να βγουν στη σύνταξη. Συνάρτηση επίσης, η οποία θα επιδεινώνει κατακόρυφα τη ζωή των ασφαλισμένων θα είναι η συνεχής ονομαστική και πραγματική μείωση των εισοδημάτων της εργατικής τάξης. Το ποσοστό αυτό των εργαζομένων είναι στις παρούσες συνθήκες πάνω από το 40%. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε, ότι μέσω της αλλαγής του τρόπου καταβολής των εργοδοτικών εισφορών μεταφέρεται η ευθύνη για την είσπραξή τους στον ασφαλισμένο, απαλλάσσοντας έτσι το κράτος, και με αυτό τον τρόπο, από την προστασία και τις εγγυήσεις που παρείχε κατά το παρελθόν, όταν ο εργοδότης δεν κατέβαλε τις εισφορές.
- Συμπερασματικά, λοιπόν αν προσθέσουμε και αυτά τα δεδομένα, η επίθεση είναι πολύ σφοδρότερη από αυτή που φαίνεται με μια πρώτη ματιά. Με δεδομένο το βάθεμα της οικονομικής ύφεσης τα πράγματα θα είναι εφιαλτικά για την ολότητα της εργατικής τάξης.
.................................................. .................................................. ..
Το μνημόνιο που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση δίνει ως οδηγία σε πολλά σημεία ο Υπουργός με προεδρικά διατάγματα να αλλάζει τα μέτρα σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση και να λαμβάνονται επιπρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα με συνοπτικές διαδικασίες.
Το μνημόνιο της βάζει μέσα από τις διακηρύξεις του συνεχώς ως ζητούμενο τη μείωση του κόστους εργασίας και συνεχώς υπογραμμίζει τη προώθηση διαδικασιών για την επίτευξη αυτού του στόχου για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου