ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ : Ανοίγει τις πόρτες στους ιδιώτες

14/07/2010 - 19:03

Ενα εγκληματικό, οργανωμένο χτύπημα στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των δομών που σχετίζονται με την τοξικοεξάρτηση ετοιμάζει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα προσανατολίζεται στο πρώτο βήμα ιδιωτικοποίησης δίνοντας το «πράσινο φως» στους ιδιώτες γιατρούς να συνταγογραφούν υποκατάστατα, και συγκεκριμένα μεθαδόνη, για δόσεις μέχρι και 15 ημερών (με απρόβλεπτες συνέπειες για όσους παρακολουθούν τέτοια προγράμματα). Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από τις δηλώσεις της προέδρου του ΟΚΑΝΑ και εθνικής συντονίστριας, Μένης Μαλλιώρη, όπως προβλήθηκαν το Σάββατο το βράδυ, στο δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης, η οποία υποστήριξε πως στόχος είναι ο «εκμηδενισμός της λίστας αναμονής των προγραμμάτων μεθαδόνης».

Οι λίστες αναμονής των προγραμμάτων μεθαδόνης - που με ευθύνη των πολιτικών των εκάστοτε κυβερνήσεων αφέθηκαν να διογκωθούν για να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια επικοινωνιακά και αποπροσανατολιστικά από την ουσία του προβλήματος της εξάρτησης - επιστρατεύονται ως το κύριο επιχείρημα για να ανοίξουν οι πόρτες στην εμπορευματοποίηση και εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου με την εισχώρηση ιδιωτών και στο χώρο της τοξικοεξάρτησης. Είναι φανερό ότι αυτό που επιδιώκεται σε πρώτη φάση είναι η είσοδος, από την πίσω πόρτα, του ιδιωτικού τομέα στη φαρμακευτική υποκατάσταση είτε με τη δυνατότητα συνταγογράφησης από ιδιώτη γιατρό, είτε με την αδειοδότηση λειτουργίας ιδιωτικών κλινικών που λειτουργούν παράνομα μέχρι σήμερα προσφέροντας υπηρεσίες αμφίβολης ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Eξάλλου, αποτελεί επίσημη πρόταση του ΠΑΣΟΚ ακόμη και η εύρεση φόρμουλας για κατ' οίκον διανομή μεθαδόνης!

Ομως, σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, μόνο σε μια δεκαετία (1994-2004) στις ΗΠΑ, οι θάνατοι από μεθαδόνη και τα περιστατικά υπερβολικής δόσης από τη συγκεκριμένη ουσία αυξήθηκαν κατά 390%! Στη Δανία σχεδόν οι μισοί θάνατοι από ναρκωτικά (44%) οφείλονται στη μεθαδόνη. Στη Γερμανία σ' ένα χρόνο σημειώθηκαν 350 θάνατοι από βουπρενορφίνη. Υπενθυμίζεται ότι με Προεδρικό Διάταγμα της χιτλερικής Γερμανίας, η γερμανική φαρμακοβιομηχανία ΗΟΕCΗΤ προχώρησε στην παραγωγή της μεθαδόνης το 1943 για την αντιμετώπιση των ηρωινομανών. Σήμερα, πάνω από το 70% των χρηστών είναι πολυτοξικομανείς, δηλαδή κάνουν παράλληλη χρήση διαφόρων ναρκωτικών ουσιών και όχι μόνο ηρωίνης. Εύλογα τίθεται το ερώτημα για την πραγματική χρησιμότητα και σκοπιμότητα της χορήγησης υποκατάστατων.

Είναι φανερό ότι και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες - συντασσόμενες με την πολιτική της ΕΕ για τα ναρκωτικά - πριμοδοτεί την πολιτική «περιορισμού της βλάβης», σε βάρος της θεραπείας και της πρόληψης. Σε αυτήν την κατεύθυνση προωθείται η συνταγογράφηση μεθαδόνης από ιδιώτες, αυξάνονται τα προγράμματα υποκατάστασης (και σε νοσοκομεία και φυλακές), επιχειρείται η νομιμοποίηση των προγραμμάτων χορήγησης ανταγωνιστών των οπιοειδών (όπως τα προγράμματα ιδιωτικών κλινικών που χορηγούν ναλτρεξόνη). Μια στρατηγική που σκόπιμα δε λαμβάνει υπόψη της τα αίτια της ουσιοεξάρτησης - αλλά θέλει να νομιμοποιήσει στις συνειδήσεις τη φασιστική αντίληψη ότι είναι ένα πρόβλημα ιατρικό, ψυχολογικό, γονιδιακό - δεν μπορεί παρά να είναι εξ αρχής καταδικασμένη σε αποτυχία. Εξάλλου, δεν υφίσταται «αντιναρκωτική» πολιτική ή «σχέδιο δράσης» (που υπόσχεται η κυβέρνηση), όταν δε συνδέεται με τη δράση ενάντια στην ανεργία, ενάντια στην ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος και των εργασιακών σχέσεων, ενάντια στη διαρκή υποβάθμιση της Παιδείας και της Υγείας και στο στραγγαλισμό των στοιχειωδών δημοκρατικών ελευθεριών.

Οι γιατροί οφείλουν να μείνουν πιστοί στον όρκο του Ιπποκράτη, να αρνηθούν να δεχτούν το ρόλο του ντίλερ και του διαχειριστή της εξάρτησης, να μη γίνουν οι ίδιοι φορείς του επιδιωκόμενου κοινωνικού ελέγχου των εξαρτημένων ατόμων, εκφράζοντας την αντίθεσή τους τόσο στη λογική της καταστολής, όσο και στη λογική της νομιμοποίησης των ναρκωτικών κάθε τύπου. Η ενεργοποίηση όλων σε ένα πλατύ αντιναρκωτικό μέτωπο με καθαρούς στόχους και προσανατολισμούς είναι μονόδρομος, ιδιαίτερα σήμερα που η βάρβαρη επίθεση στις κατακτήσεις και στα δικαιώματά μας κορυφώνεται.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα