Μαζική συγκέντρωση για συνέδριο εργατών χωρίς καμία παρέμβαση κράτους και εργοδοσίας (VIDEO - AUDIO - ΦΩΤΟ)

26/02/2020 - 08:57

Μεγάλη συγκέντρωση συνδικάτων στο συνέδριο παρωδία της ΓΣΕΕ

Μαζική, μαχητική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε από τα χαράματα της Τρίτης μέχρι αργά το απόγευμα έξω από το ξενοδοχείο «Απόλλων» στο Καβούρι Αττικής από σωματεία, εργαζόμενους, φοιτητές, συνταξιούχους, από κάθε γωνιά του Λεκανοπεδίου απαιτώντας συνέδριο εργατών χωρίς καμία παρέμβαση κράτους και εργοδοσίας στα συνδικάτα. Την ίδια ώρα μέσα στο «συνέδριο» παρωδία οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ έδιναν τη δική τους μάχη για συνέδρια εργατών και όχι των εργοδοτών. (Διαβάστε παρακάτω)

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην κινητοποίηση είναι, «Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών», «Γεια σου Παναγόπουλε, εργατοπατέρα, οι εργάτες θα είναι στο δρόμο κάθε μέρα», «Να ποια είναι η δημοκρατία, φέρνουν εργοδότες (τα ΜΑΤ) μες στα σωματεία», «ΜΑΤ, μπράβους, Λιμενικό, στο επόμενο συνέδριο φέρτε και Στρατό!», «Φωνάξανε τα ΜΑΤ για να χτυπούν εργάτες, να ποιοι λένε πως είναι δημοκράτες!», «Στων εργατών τις πλάτες στήνουνε καριέρες, να ποιοι είναι οι εργατοπατέρες» και «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γύρνα, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» (δείτε εδώ στιγμιότυπα από τη συγκέντρωση).

Σήμερα δώσαμε μια μάχη παλικαρίσια» τόνισε ο Γιώργος Πέρρος προσθέτοντας ότι η μάχη αυτή απέδειξε ότι υπάρχουν δύο διαφορετικοί κόσμοι. Από τη μία υπάρχει ο κόσμος των εργατών που παλεύει, που οργανώνει και ο άλλος κόσμος που για αυτούς έχει μια μαύρη σελίδα η ιστορία και θα τους στείλει εκεί που τους αξίζει, στα σκουπίδια. «Επιδίωκαν, προκαλούσαν με τη στάση τους και αυτό ήθελαν: Να μας πετάξουν έξω» σημείωσε ο Γ. Πέρρος προσθέτοντας ότι «είναι μεγάλο κατόρθωμα της τάξης μας που δεν τα κατάφεραν και δεν θα τα καταφέρουν, γιατί 20 χρόνια υπάρχει ταξικό κίνημα, υπάρχει ΠΑΜΕ». Υπογράμμισε ότι ο πόλεμος δεν σταματάει εδώ και ότι η εμπειρία από τη σημερινή μέρα πρέπει να πάει στους χώρους δουλειά, να ανοίξει κουβέντα με τους τους εργαζόμενους τι Σωματεία θέλουμε, με τι προσανατολισμό, να δυναμώσουμε το ταξικό κίνημα. (Δείτε εδώ βίντεο)

Με τη ΔΑΣ να παίρνει 66 ψήφους και 9 έδρες στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης η καταμέτρηση των ψήφων, ένα αποτέλεσμα ιδιαίτερα σημαντικό, κερδίζοντας και ψήφους συνέδρων που δεν είχαν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ (διαβάστε εδώ).

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης παρουσιάστηκε δρώμενο του ΠΑΜΕ, ενώ οι διαδηλωτές επιστράτευσαν το χιούμορ και την ευρηματικότητα στα συνθήματά τους

Στα πλαίσια της συγκέντρωσης στήθηκε εξέδρα όπου καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας γίνονταν χαιρετισμοί.

Ομάδα των 22 εκλεγμένων συνταξιούχων ανέβηκε στο βήμα της συγκέντρωσης και ο Δήμος Κουμπούρης κατήγγειλε τον αποκλεισμό τους από το «συνέδριο» της ΓΣΕΕ (δείτε εδώ τη δήλωσή του).

Ο Νίκος Μαυροκέφαλος  αντιπρόσωπος της ΔΑΣ, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι, «εμείς οι αντιπρόσωποι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ μέσα σ' αυτό το "συνέδριο" - παρωδία αντλούμε δύναμη από την μαχητική και μαζική παρουσία σας, απ' τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα που ήρθαν εδώ από τα ξημερώματα για να διαδηλώσουν κόντρα στην "φαρσοκωμωδία", για συνέδριο εργατών όχι των εργοδοτών» (διαβάστε εδώ και δείτε βίντεο).

Επίσης μεταδόθηκε τηλεφωνικά παρέμβαση του Αλέκου Περράκη, αντιπροσώπου της ΔΑΣ, μέσα από το χώρο του «συνεδρίου» (ακούστε σχετικά εδώ το ηχητικό), ενώ επίσης σε τηλεφωνική του παρέμβαση ο Θανάσης Γκώγκος, αντιπρόσωπος της ΔΑΣ, σημείωσε ότι «η λέξη "παρωδία" που χαρακτηρίσαμε αυτό το συνέδριο είναι πολύ μικρή για να περιγράψει το αίσχος, τις αθλιότητες, τις συναλλαγές σ' αυτό το κατ' όνομα "συνέδριο"» (δείτε εδώ βίντεο με απόσπασμα της παρέμβασής του).

Η Έφη Χαλιού, αντιπρόσωπος της ΔΑΣ, ασκώντας κριτική στην ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι, «τα έχουν δώσει όλα. Έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση και τα κόμματα του αστικού τους συστήματος ότι θα παραδώσουν όσα εργατικά δικαιώματα έχουν απομείνει» (δείτε βίντεο με απόσπασμα της παρέμβασής της).

Επιβεβαιώνεται ότι το «συνέδριο»-παρωδία είναι καλά ενορχηστρωμένο από όλες εκείνες τις δυνάμεις που βάζουν πλάτη και που πρωταγωνιστούν έτσι ώστε να περάσει η πολιτική των επιχειρηματικών ομίλων, τόνισε ο Γιώργος Στεφανάκης, αντιπρόσωπος της ΔΑΣ (δείτε βίντεο με απόσπασμα της παρέμβασής του).

«Να το ξέρουν ότι από εδώ και πέρα θα μας βρίσκουν μπροστά τους», τόνισε ο Γιάννης Γωνιανάκης, αντιπρόσωπος της ΔΑΣ, σε τηλεφωνική του παρέμβαση μέσα από το χώρο του «συνεδρίου» (δείτε εδώ βίντεο).

Την κυβέρνηση της ΝΔ που με καταστολή και τρομοκρατία επιχειρεί να προχωρήσει τα σχέδιά της για δημιουργία κλειστού hot spot σε Λέσβο και Χίο κατήγγειλε ο Θοδωρής Ασλανίδης πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και αντιπρόσωπος της ΔΑΣ (δείτε βίντεο με απόσπασμα της παρέμβασή του).

«Το βαρέλι της απαξίωσης και του εξευτελισμού της συνδικαλιστικής μαφίας της ηγεσίας της ΓΣΕΕ δεν έχει πάτο», τόνισε μιλώντας στη συγκέντρωση ο Μάης Μέντης πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής. (δείτε εδώ βίντεο).

Ο Νίκος Μαυροκέφαλος ενημέρωσε το απόγευμα τους συγκεντρωμένους ότι έχοντας την πλειοψηφία στην οργανωτική επιτροπή πληρεξουσίων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποίησαν ό,τι εργοδοτικό μηχανισμό και οποίο εργοδότη υπάρχει στα συνδικάτα και ότι προσπαθούν να πετάξουν  έξω τα ζωντανά συνδικάτα όπως το EK Πάτρας (δείτε εδώ βίντεο).

Τη συγκέντρωση «κόντρα στη σαπίλα και τη νοθεία που υπάρχει σήμερα στο εργατικό κίνημα» χαιρέτισε η Κατερίνα Τζίμα αντιπρόεδρος του ΣΕΤΗΠ φέρνοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα από τον κλάδο (δείτε εδώ βίντεο).

«Δεν θα τους περάσει. Θα δώσουμε μάχη να φύγουν από το σβέρκο των εργαζόμενων οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ», σημείωσε η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (δείτε εδώ βίντεο).

Τον αγώνα των εργαζομένων για Συνδικάτα εργατών χαιρέτισε η Μυρτώ Καλτικοπούλου μέλος της ΕΓ του ΜΑΣ σημειώνοντας ότι «είναι πηγή δύναμης για την προσπάθεια που γίνεται το τελευταίο διάστημα από φοιτητικούς Συλλόγους να υπερασπιστούν τις διαδικασίες των Συλλόγων» (δείτε εδώ βίντεο).

Όσες καρέκλες κι αν κρατήσουν με νόθους, μπράβους και εργοδότες οι εργαζόμενοι δεν τους νομιμοποιούν, τους έχουν ήδη γυρίσει την πλάτη επεσήμανε χαρακτηριστικά η Ειρήνη Μπεκιάρη μέλος του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής και γραμματέας του επιχειρησιακού σωματείου της «Mellon» (δείτε εδώ βίντεο).

Από τα χαράματα η κινητοποίηση

Η κινητοποίηση ξεκίνησε από τα ξημερώματα της Τρίτης απαιτώντας «Να γίνει συνέδριο εργατών! Καμία παρέμβαση κράτους και εργοδοσίας στα συνδικάτα».

Κλούβες των ΜΑΤ απέκλεισαν το ξενοδοχείο, με τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν το ρεσιτάλ αστυνομοκρατίας,  φωνάζοντας σχετικά συνθήματα. Μέχρι και σκάφος του Λιμενικού επιστρατεύτηκε!

Η κινητοποίηση ξεκίνησε από τα ξημερώματα της Τρίτης απαιτώντας «Να γίνει συνέδριο εργατών! Καμία παρέμβαση κράτους και εργοδοσίας στα συνδικάτα».

Κλούβες των ΜΑΤ απέκλεισαν το ξενοδοχείο, με τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν το ρεσιτάλ αστυνομοκρατίας,  φωνάζοντας σχετικά συνθήματα. Μέχρι και σκάφος του Λιμενικού επιστρατεύτηκε!

Στο κενό οι προσπάθειες αποκλεισμού αντιπροσώπων των ταξικών δυνάμεων

Στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες αποκλεισμού των αντιπροσώπων των ταξικών δυνάμεων από το Συνέδριο. Σε παρεμβάσεις τους οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ έθεσαν σημαντικά διαδικαστικά ζητήματα όπως η νομιμοποίηση της Οργανωτικής Επιτροπής και των οργάνων.

Επίσης, απαίτησαν να αποχωρήσει η Αστυνομία από όλους τους χώρους του Συνεδρίου, να σταματήσει η απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου που έχει επιβληθεί σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, να συζητηθούν στο Σώμα του Συνεδρίου μία μία οι σοβαρές καταγγελίες για δεκάδες νόθους αντιπροσώπους και αντιπροσώπους που προκύπτουν από την απροκάλυπτη παρέμβαση της εργοδοσίας και να γίνει τουλάχιστον διήμερο Συνέδριο, προκειμένου να μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση και αντιπαράθεση για όλα όσα καίνε τους εργαζόμενους, για τον προσανατολισμό του εργατικού κινήματος (δείτε εδώ βίντεο με αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις του Ν. Μαυροκέφαλου και του Γ. Τασιούλα).

Τις μεθοδεύσεις της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, που σχεδιάζει τον αποκλεισμό ζωντανών συνδικαλιστικών οργανώσεων με δράση, όπως το Εργατικό Κέντρο Πάτρας κατήγγειλε με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ

Απαράδεκτη διαδικασία νομιμοποίησης των αντιπροσώπων 

Με τις ίδιες απαράδεκτες διαδικασίες με τις οποίες πραγματοποιείται το «συνέδριο»-παρωδία που έστησε η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, μεθοδεύτηκε το μεσημέρι και η διαδικασία νομιμοποίησης των αντιπροσώπων, με τις δυνάμεις των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζουν από κοινού και σε μια ενιαία ψηφοφορία πακέτο, με διαδικασίες εξπρές και χωρίς καμία συζήτηση και δυνατότητα τοποθέτησης, τη νομιμοποίηση δεκάδων νόθων αντιπροσώπων, όπως και αντιπροσώπων από «σωματεία» μηχανισμούς με απευθείας συμμετοχή της εργοδοσίας. Οι δυνάμεις της ΔΑΣ κατήγγειλαν όλες τις παραπάνω μεθοδεύσεις, απαίτησαν να γίνει ξεχωριστή συζήτηση και ψηφοφορία για κάθε μια από τις δεκάδες τεκμηριωμένες καταγγελίες που κατέθεσαν, έτσι ώστε και κάθε αντιπρόσωπος να πάρει συγκεκριμένα θέση για όλη αυτή τη σαπίλα, ενώ ξεκαθάρισαν ότι η πάλη για συνδικάτα εργατών συνεχίζεται. (διαβάστε εδώ)

Πλήρης σύμπλευση κυβέρνησης - εργατοπατέρων

Ο τραγέλαφος που οργανώνει η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ στο Καβούρι συνεχίστηκε με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και των εκπροσώπων κομμάτων, οι οποίες και διεξήχθησαν σε μια σχεδόν άδεια αίθουσα, με λιγοστούς εργατοπατέρες να πασχίζουν να κρατήσουν τα προσχήματα.

Οι παρεμβάσεις που έκαναν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Π. Πικραμμένος και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, επιβεβαίωσαν πως ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει στην επιχείρηση στοίχισης των εργαζομένων πίσω από τους αντιλαϊκούς στόχους του κεφαλαίου.

«Ούτε να είχαμε συνεννοηθεί!», ανέφερε χαρακτηριστικά εκ μέρους της κυβέρνησης ο αντιπρόεδρός της, Π. Πικραμμένος, σχολιάζοντας την ομιλία Παναγόπουλου που είχε προηγηθεί αμέσως πριν, «δίνοντας» απροκάλυπτα την πλήρη σύμπλευση κυβέρνησης - εργατοπατέρων και αποθεώνοντας την αξία των κοινωνικών διαλόγων για το μάντρωμα των εργαζομένων στους στόχους του κεφαλαίου. 

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δεν είπε κουβέντα για την αντιλαϊκή επίθεση κεφαλαίου - κυβέρνησης που βιώνουν οι εργαζόμενοι, βγαίνοντας μόνο να ζητήσει… την καθιέρωση ηλεκτρονικού συνδικαλιστικού βιβλιαρίου, τάχα για να φανεί ποιος πραγματικά εκπροσωπεί τους εργαζόμενους, όπως είπε μιλώντας ενώπιον λιγοστών εργατοπατέρων, την ίδια ώρα που έξω από το χώρο του συνεδρίου εξακολουθούν να διαδηλώνουν εκατοντάδες εργαζόμενοι και συνδικάτα.

Η δε πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, πλάθοντας μια… μαγική εικόνα, εμφανίστηκε ως υπέρμαχος των εργαζομένων, διαφημίζοντας νομοθετικές προτάσεις του κόμματός της για μια σειρά πλευρές της αντιλαϊκής επίθεσης στις οποίες το κόμμα της έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως το χτύπημα των ΣΣΕ και του κατώτατου μισθού, η απαξίωση του ΣΕΠΕ κ.ά. Αντίστοιχα δήλωσε υποκριτικά στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, των ναυπηγείων, των τραπεζών και άλλων χώρων δουλειάς στους οποίους οι σημερινές εξελίξεις έχουν την καθοριστική κυβερνητική σφραγίδα και του ΠΑΣΟΚ. Ζήτησε μάλιστα την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου - Βρούτση για το Ασφαλιστικό, τον οποίο η ηγεσία ΠΑΣΚΕ μαζί με την υπόλοιπη ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ έβγαλε λάδι, λέγοντας ότι «γίνεται πολύ κακό για το τίποτα» και πολεμώντας μέχρι τέλους την απεργία των εργαζομένων.

Με το σύνθημα «Συνδικάτα ταξικά όχι κυβερνητικά» απάντησε η μαζική συγκέντρωση στην ομιλία της Φώφης Γεννηματά. (Δείτε εδώ βίντεο)

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα