Με «κλήση σε απολογία», για συμμετοχή στην απεργία της 21/4 η κυβέρνηση προσπαθεί να εκφοβίσει τους εκπαιδευτικούς. Παράσταση διαμαρτυρίας από το ΠΑΜΕ στην Αλεξανδρούπολη

13/05/2010 - 10:13
Συνεχίζονται οι διώξεις σε εκπαιδευτικούς που δε συμβιβάζονται, απεργούν και διεκδικούν με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Η κυβέρνηση, μέσω των διοικητικών μηχανισμών, κάλεσε σε απολογία μια, ακόμα, εκπαιδευτικό, επειδή απήργησε στις 21 Απρίλη, μέρα που καλούσε το ΠΑΜΕ. Πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια διαχωρισμού των απεργιών σε «νόμιμες» και «παράνομες», η οποία, στην ουσία αμφισβητεί και ποινικοποιεί το δικαίωμα στην απεργία.

Συγκεκριμένα, καλείται σε απολογία δασκάλα του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης, από την προϊσταμένη του 1ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Εβρου. Στο έγγραφο της «κλήσης σε απολογία» και, αφού αραδιάζονται διατάξεις της νομοθεσίας και γίνεται επίκληση της αναφοράς του διευθυντή του σχολείου, λέει:

«Σας καλούμε σε έγγραφη απολογία που θα μας υποβάλετε εντός δύο (2) εργασίμων ημερών από τη λήψη του παρόντος, γιατί υποπέσατε στο πειθαρχικό παράπτωμα "της αδικαιολόγητης αποχής από την εκτέλεση των καθηκόντων" που προβλέπεται και τιμωρείται από το άρθρο 107 παρ. 1Δ του Ν. 3528/9-2-2007 και συγκεκριμένα γιατί από την 21-4-2010 αδικαιολόγητα και με δική σας υπαιτιότητα δεν παρουσιαστήκατε στο σχολείο όπου υπηρετείτε και δεν προσφέρατε διδακτικό έργο, διότι συμμετείχατε σε απεργία προκηρυχθείσα από μη αρμόδιο συνδικαλιστικό όργανο. Σας πληροφορούμε ότι έχετε δικαίωμα, πριν υποβάλετε την απολογία σας, να λάβετε γνώση των στοιχείων του σχηματισθέντος πειθαρχικού φακέλου, Ο οποίος βρίσκεται στο γραφείο μας » (Δική μας η υπογράμμιση).

Με άλλα λόγια, η διοίκηση της εκπαίδευσης φιλοδοξεί να αναλάβει ρόλο ... «Συντονιστή» του συνδικαλιστικού κινήματος, κρίνοντας τις αρμοδιότητες των συνδικαλιστικών οργάνων! Μόνο που αυτό είναι υπόθεση του ίδιου του κινήματος να το κρίνει κι όχι του υπουργείου και των διευθύνσεών του.

Το ΠΑΜΕ απέναντι στην ενεργοποίηση μηχανισμών εκφοβισμού και χειραγώγησης απαντά με τη δράση του. Καλεί τους εκπαιδευτικούς, σήμερα, σε παράσταση διαμαρτυρίας στην αρμόδια διεύθυνση, στην Αλεξανδρούπολη, διεκδικώντας το δικαίωμα στην απεργία και δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να σταματήσει να παλεύει. Μάλιστα, κατέθεσε πρόταση στο προεδρείο της ΔΟΕ, για τρίωρη στάση εργασίας, σήμερα, ώστε να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία, η πλειοψηφία όμως το αρνήθηκε.

Κατεύθυνση της κυβέρνησης

Πάντως, η συγκεκριμένη κλήση δεν ήρθε απ 'το πουθενά ούτε ήταν ιδέα μιας συγκεκριμένης διεύθυνσης. Ο «Ρ» στις 27 Απρίλη δημοσίευσε αποσπάσματα από αντίστοιχα έγγραφα που έφταναν σε σχολεία από Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Υπενθυμίζουμε:

  • «Η συμμετοχή (...) σε κινητοποιήσεις που δεν καλύπτονται από επίσημες συνδικαλιστικές οργανώσεις, στις οποίες ανήκουν, είναι αδικαιολόγητη » (Έγγραφο Περιφερειακής Διεύθυνσης Α 'και Β' / βάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας).
  • «(...) Η απουσία εκπαιδευτικών από τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα, λόγω συμμετοχής σε κινητοποιήσεις που δεν καλύπτονται συνδικαλιστικά από ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ είναι αδικαιολόγητη » (Έγγραφο Περιφερειακής Διεύθυνσης Α '/ βάθμιας και Β' / βάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας).
  • «(...) Ως εκ τούτου για τους εκπαιδευτικούς / υπαλλήλους που δηλώνουν συμμετοχή σε οποιαδήποτε άλλη απεργιακή κινητοποίηση, εφαρμογή έχουν οι σχετικές διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα » (Έγγραφο Περιφερειακής Διεύθυνσης Α '/ βάθμιας και Β' / βάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης).

Των παραπάνω εγγράφων ακολούθησαν οι κλήσεις εκπαιδευτικών σε απολογία.

Οι εκπαιδευτικοί καταδικάζουν

Απέναντι σε αυτήν την ποινικοποίηση του δικαιώματος της απεργίας, οι εκπαιδευτικοί δε μένουν άπραγοι, παρά την απαράδεκτη στάση των ηγεσιών των πλειοψηφιών της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ. Μέχρι τώρα 28 πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών (ΕΛΜΕ, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και σωματεία ιδιωτικών εκπαιδευτικών) έχουν καταδικάσει τις διώξεις και υπερασπίζονται το δικαίωμα στην απεργία, υπερψηφίζοντας το ψήφισμα του ΠΑΜΕ. Και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ, αφού είναι προγραμματισμένες για το επόμενο διάστημα οι γενικές συνελεύσεις των συλλόγων δασκάλων - νηπιαγωγών, όπου οι ταξικές δυνάμεις θα καταθέσουν το ψήφισμα.

Προχτές, στο ΔΣ της ΔΟΕ η στάση των παρατάξεων ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ ήταν αποκαλυπτική απέναντι στο ψήφισμα καταδίκης των διώξεων που κατέθεσε το ΠΑΜΕ: Αρνήθηκαν να το ψηφίσουν ψελλίζοντας γενικά ότι τάσσονται κατά των διώξεων, αλλά όχι και υπέρ του δικαιώματος στην απεργία. Συνέχεια αυτής της στάσης τους, ήταν η χτεσινή άρνησή τους να καλύψουν με στάση εργασίας τη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας στην Αλεξανδρούπολη. Ουσιαστικά, αφήνουν ακάλυπτους τους συναδέλφους τους που διώκονται, απέναντι στην κυβερνητική τρομοκρατία επιλέγουν τη στάση της υποταγής.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Οι διώξεις δε φοβίζουν τους εκπαιδευτικούς

Παράσταση διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη δίωξη δασκάλας, επειδή συμμετείχε στην απεργία που κάλεσε το ΠΑΜΕ, στις 21 Απρίλη

Με μια δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας απάντησαν εκπαιδευτικοί και φορείς της Αλεξανδρούπολης στη δίωξη της δασκάλας απ 'τις διοικητικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, επειδή συμμετείχε στην απεργία, στις 21 Απρίλη που κάλεσε το ΠΑΜΕ. Η παράσταση διαμαρτυρίας, μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ, έγινε στο διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Εβρου και την προϊσταμένη του 1ου Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εβρου, στην Αλεξανδρούπολη. Χαρακτηριστική ήταν η θέση της δασκάλας που διώκεται, κατά τη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας: Το μόνο πράγμα που υπόσχομαι είναι ότι στην επόμενη απεργία που θα κηρύξουν τα ταξικά συνδικάτα θα συμμετάσχω. όλους Απ 'τους συμμετέχοντες στην κινητοποίηση έγινε σαφές ότι δεν πρόκειται με αυτά τα μέτρα να εκφοβίσουν τους εκπαιδευτικούς.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχαν: Εκλεγμένοι εκπρόσωποι του Σωματείου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θράκης, της Ενωσης Γονέων Δήμου Αλεξανδρούπολης, του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Εβρου, της Επιτροπής Ωρομισθίων - Αναπληρωτών Αλεξανδρούπολης, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης, του Σωματείου Τουριστικών Επαγγελμάτων, οι πρόεδροι του Σωματείου Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εβρου και ΕΛΜΕ της Α 'Εβρου κ.ά. Επίσης, παραβρέθηκαν η Σούλα Βλισίδου και ο Δημήτρης Κρεωνάς εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Χρήστος Τρέλης, Επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Εβρου - Ροδόπης.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ στα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, οι οποίοι έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση, συζήτησαν με το Σύλλογο Διδασκόντων του 5ου Δημοτικού Σχολείου, όπου διδάσκει η δασκάλα που διώκεται. Ο Σύλλογος αντιτίθεται στη δίωξη της συναδέλφου, εκφράζει τη συμπαράστασή του και υιοθέτησε το προτεινόμενο από το ΠΑΜΕ ψήφισμα καταδίκης, που απαιτεί το σταμάτημα όλων των διώξεων απεργών εκπαιδευτικών και υπερασπίζεται το δικαίωμα στην απεργία.

Αξίζει να τονίσουμε ότι αυτό το ψήφισμα του ΠΑΜΕ το έχουν επίσης υπερψηφίσει δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα, οι ΕΛΜΕ: Αθήνας Α ', Αθήνας Γ', Αθήνας Ε ', Ανατ Β'. Αττικής, Ανατ Δ ». Αττικής, Δυτ Β '. Αττικής, Δυτ Γ '. Αττικής, Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου, Νότιας Αθήνας, Νέας Σμύρνης - Καλλιθέας, Ηλείας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης Α ', Θεσσαλονίκης Β', Θεσσαλονίκης Δ », Μαγνησίας, Δωδεκανήσου Α ', Δωδεκανήσου Β' . Επίσης, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: «Παρθενώνας», «Πρόοδος», Σύλλογος Νίκαιας, Σύλλογος Πύργου, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Αττικής «Βύρωνας» και Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Πάτρας.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ είχε μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη και με απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, το οποίο ζητούσε να αποσυρθεί η εγκύκλιος των διώξεων, να αποσυρθεί η δίωξη.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα