Με πορεία απαίτησαν οι εκπαιδευτικοί μόνιμους διορισμούς και δικαιώματα στους αναπληρωτές (VIDEO - ΦΩΤΟ)

23/11/2019 - 18:34

Με μαχητική πορεία στη Βουλή ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση εκπαιδευτικών Συλλόγων - ΕΛΜΕ - Επιτροπών Αναπληρωτών στην Αθήνα, στα Προπύλαια, με αιχμή το ζήτημα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, των μόνιμων διορισμών και των δικαιωμάτων των αναπληρωτών, από κοινού με άλλα τμήματα των ελαστικά εργαζομένων στο Δημόσιο (διαβάστε παρακάτω το αγωνιστικό πλαίσιο).

Κατά τη συγκέντρωση στα Προπύλαια έγιναν χαιρετισμοί από εκπροσώπους εκπαιδευτικών σωματείων εκπαιδευτικών, την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, την Ομοσπονδία Γονέων Αττικής. Οι ομιλητές κατήγγειλαν την ασκούμενη πολιτική που έχει οδηγήσει σε άθλια κατάσταση την εκπαίδευση και τα σχολεία και απαίτησαν μόνιμους διορισμούς, μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών με πλήρη δικαιώματα. 

Συνθήματα που κυριάρχησαν στην κινητοποίηση είναι μεταξύ άλλων «Μόνιμη δουλειά και όχι ανεργία, καλύψτε τις ανάγκες σε όλα τα σχολεία», «Τέρμα στην κοροιδία, δάσκαλοι καθηγητές σε όλα τα σχολεία» και «Δώστε λεφτά για την παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία». 

Τα εκπαιδευτικά σωματεία έχουν ζητήσει συνάντηση με την υπουργό Παιδείας.

Μετά το τέλος της κινητοποίησης έχουν προγραμματισμένη πανελλαδική συνδιάσκεψη στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του Παιδαγωγικού.

Να σημειωθεί δε ότι προκλητικά δυο μέρες μόλις πριν από την πανελλαδική κινητοποίηση κι ενώ στα σχολεία μετρούν ακόμα ελλείψεις εκπαιδευτικών, ανακοινώθηκαν οι προσωρινοί πίνακες προσλήψεων της Ειδικής Αγωγήςαπό τους οποίους αποκλείστηκαν, χωρίς δική του υπαιτιότητα, 1.200 εκπαιδευτικοί όχι μόνο από τη διεκδίκηση μονιμοποίησης αλλά και από τη δυνατότητα να δουλέψουν ακόμα και ως αναπληρωτές, δηλαδή σε σίγουρη ανεργία για τα επόμενα χρόνια!

Παράλληλα ανανέωσαν τα αγωνιστικά τους ραντεβού για την κινητοποίηση της 29ης Νοέμβρη στο υπουργείο Παιδείας αλλά και στο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων και των συνταξιουχικών οργανώσεων στις 30 Νοέμβρη στις 10.30 π.μ., στα Προπύλαια.

Ανάλογο συλλαλητήριο έγινε και στη Θεσσαλονίκη, με συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου και πορεία στους δρόμους της πόλης. Στη συγκέντρωση μίλησαν η Ειρήνη Σκοπελίτη από την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών (δείτε εδώ βίντεο) και η Δέσποινα Δάσιου πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης (δείτε εδώ βίντεο).

Το αγωνιστικό πλαίσιο

  • Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά! Την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών και αναγκών στα σχολεία. Την κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που διατηρεί και η σημερινή κυβέρνηση και οδηγεί σε περικοπές και υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης (π.χ. ΥΑ για Ολοήμερο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο, Ολιγομελή κ.α.).
  • Τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών - συμβασιούχων εκπαιδευτικών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία. Να καταργηθεί το προσοντολόγιο - ο νόμος Γαβρόγλου 4589/2019. Την εξίσωση των δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, τα μέτρα στήριξης των συναδέλφων που εργάζονται μακριά από το τόπο τους (μεταφορά, στέγαση, σίτιση κ.α.).
  • Την κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου για το σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ και το Λύκειο, που εφαρμόζει με ιδιαίτερη ζέση η ΝΔ και θέλει να το κάνει ακόμα χειρότερο.
  • Την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με σύγχρονους όρους και παιδαγωγικές προϋποθέσεις.
  • Την έγκριση όλων των «ολιγομελών» τμημάτων σε Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ, την άμεση έναρξη της Ενισχυτικής Διδασκαλίας και της Π.Δ.Σ.
  • Την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, από το στάδιο της διάγνωσης (ΚΕΣΥ) έως το επίπεδο της σχολικής μονάδας (στελέχωση Ειδικών Σχολείων, Τ.Ε, Παράλληλη Στήριξη).
  • Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Αποκλειστικά Δημόσια Καθολική Κοινωνική Ασφάλιση ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης. Μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ώστε να μην κάνουμε μάθημα στα εγγόνια μας.
  • Ισότιμη ένταξη όλων των προσφυγόπουλων στο Δημόσιο σχολείο, με κατάλληλη στήριξη, με την ίδρυση παντού Τάξεων Υποδοχής, με μείωση αριθμού μαθητών ανά τάξη και μέτρα για την ασφαλή μεταφορά τους, την αναγκαία υγειονομική περίθαλψη και τη σίτιση. Να μετακινηθούν ελεύθερα όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες προς τις χώρες του τελικού προορισμού τους, σε αντιπαράθεση με τις απαράδεκτες συνθήκες ΕΕ - Τουρκίας που εντείνουν τον διπλό εγκλωβισμό. Να ακυρωθεί η συμφωνία ντροπής ΕΕ - Ελλάδας - Τουρκίας. Να σταματήσει ο πόλεμος. Να επανενωθούν άμεσα οικογένειες που ζουν χωριστά.
  • Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στις επεμβάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και στη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτές, ενάντια στους ανταγωνισμούς για τα κέρδη και το μοίρασμα των αγορών, που είναι και οι πραγματικές αιτίες της προσφυγιάς και της εκμετάλλευσης.

 

Βασική Κατηγορία: 

Ομιλία Βασίλη Βατίστα

Ομιλία Μαρίας Πετίκη

Ομιλία Στέλλας Βαλαβάνη

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα