Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Νηπιαγωγείο: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης!

25/11/2021 - 15:36

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ : ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Το τελευταίο διάστημα όλοι οι εκπαιδευτικοί δίνουμε έναν αγώνα που αφορά την υπεράσπιση του δικαιώματος όλων των μαθητών για ένα σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν σχολείο αλλά και για  την υπεράσπιση του παιδαγωγικού μας ρόλου. Δίνουμε έναν αγώνα απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική,  που αντιμετωπίζει τη μόρφωση των μαθητών μας ως εμπόρευμα και τις πραγματικές ανάγκες ως κόστος.

Με την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ενάμισι χρόνο τηλεεκπαίδευσης, για να μη δαπανήσει χρήματα για ασφαλή ανοιχτά νηπιαγωγεία, τα παιδιά πρωτοδιαβήκανε την είσοδο του νηπιαγωγείου, παρουσιάζοντας σημαντικά κενά στην κοινωνικοποίησή τους, την ανεξαρτητοποίησή τους! Κι ενώ θα έπρεπε να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την αναπλήρωση αυτών των κενών οι νηπιαγωγοί παρακολουθούμε εργαστήρια δεξιοτήτων σε βιντεοσκοπημένη επιμόρφωση! Ταυτόχρονα, ελέγχουμε αποτελέσματα (rapid και self tests),  τα περιστατικά covid  και τις στενές επαφές τους, απαντάμε στα τηλέφωνα, φορτωνόμαστε επιπλέον διοικητική εργασία (Διεύθυνση, Δήμος, Σχολική επιτροπή, ΕΟΔΥ…..) χωρίς μείωση ωραρίου. Τώρα φορτωμένοι με επιπλέον ανούσιες γραφειοκρατικές υποχρεώσεις, γινόμαστε γραφιάδες, συμπληρώνουμε κουτάκια, φόρμες και φακέλους εργασιών, όπως ορίζει ο νέος νόμος,  παραγκωνίζοντας τον παιδαγωγικό μας ρόλο σε βάρος των αναπτυξιακών και διαπαιδαγωγητικών αναγκών των νηπίων. Με τη λεγόμενη «αξιολόγηση» που επιχειρείται να εφαρμοστεί από το Υπουργείο Παιδείας, θέλουν να καταστήσουν τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς ως αποκλειστικούς υπεύθυνους για κάθε στραβό στο Νηπιαγωγείο, αποτινάσσοντας από πάνω τους κάθε κυβερνητική ευθύνη.

 Από τα Νηπιαγωγεία δε λείπουν τα αγγλικά, η κονσέρβα των δεξιοτήτων, το STEM, οι ιστοσελίδες!!! Λείπουν τα σύγχρονα και ασφαλή κτήρια καθώς με την υλοποίηση της δίχρονης  υποχρεωτικής φοίτησης δεν δαπανήθηκε ούτε ένα ευρώ με αποτέλεσμα η επικράτεια να έχει κατακλυστεί από εκατοντάδες τσίγκινα κουτιά,  τα τμήματα με λίγους μαθητές, οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί, η αναγκαία χρηματοδότηση, οι μεγάλες αυλές με τους κήπους και τις παιδικές χαρές, η στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό ειδικής αγωγής, βοηθητικό και καθαριότητας. Λείπει η γραμματειακή υποστήριξη για να μην ασχολείται η Νηπιαγωγός με μια γραφειοκρατική δουλειά-βουνό ενώ είναι και στην τάξη. Απουσιάζει η δυνατότητα αντικατάστασης σε περίπτωση απουσίας (άδειας ή ασθένειας) χωρίς να διαταράσσεται ή να αναστέλλεται η λειτουργία των Νηπιαγωγείων.

Αδιαφορούν προκλητικά για τις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουν οι Νηπιαγωγοί στον χώρο του Νηπιαγωγείου, παραβλέπουν δηλαδή  ότι  φοιτούν παιδιά πολύ μικρής ηλικίας που, πέραν των καθορισμένων διδακτικών ωρών, έχουν ανάγκη από συνεχή επιτήρηση και παρέμβαση, γεγονός που διαμορφώνει αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες. Πόσο μάλλον όταν τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται αύξηση των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, τις περισσότερες φορές χωρίς γνωμάτευση ή ακόμα κι αν υπάρχει χωρίς να εξασφαλίζεται η αναγκαία στήριξη από Εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής, ειδικό επιστημονικό ή ειδικό βοηθητικό προσωπικό, με τις ιδιωτικές παράλληλες να έχουν αυξηθεί δραματικά. 

 Επιπλέον στον  καθορισμό του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα Νηπιαγωγεία  δεν αναγνωρίζεται καμία μείωση του ωραρίου μας ανάλογα με  τα χρόνια υπηρεσίας, όπως ισχύει για τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς. Η μείωση σύμφωνα με τα χρόνια υπηρεσίας που δίνεται σε 4/θέσια και άνω νηπιαγωγεία είναι κοροϊδία, καθώς  τα νηπιαγωγεία αυτά είναι ελάχιστα,   σε αρκετά από αυτά δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη για την κάλυψη των ωρών αυτών από εκπαιδευτικό προσωπικό ενώ δεν αμείβονται οι συνάδελφοι για τις επιπλέον ώρες που εργάζονται (υπερωρίες).

Το υπουργείο παιδείας και η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσαν την ψηφιοποίηση του Νηπιαγωγείου!!! Λίγες ταμπλέτες, ένα λογισμικό και αρκετά χρήματα του ΕΣΠΑ που πρέπει να διατεθούν, δεν θα λύσουν τα μεγάλα υπαρκτά προβλήματα της προσχολικής Αγωγής. Ακολουθούν την ίδια τακτική της υποβάθμισης του νηπιαγωγείου που πιστά υπηρέτησε και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που κατάργησε την υποχρεωτικότητα του ολοήμερου προγράμματος και υποβάθμισε τη λειτουργία του και τον παιδαγωγικό του ρόλο χωρίς χρηματοδότηση και υποδομές.  Τώρα είναι η ώρα να  έρθουμε σε σύγκρουση με τις στοχεύσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, που επιχειρούν να αλλάξουν τη δομή και το περιεχόμενο του δημόσιου Νηπιαγωγείου. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ:

  • Δίχρονη Προσχολική Αγωγή με σύγχρονους όρους και προϋποθέσεις!
  • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς και μονιμοποίηση όλων των νηπιαγωγών που έχουν εργαστεί τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση, για την  κάλυψη των πραγματικών κενών.
  • Τμήματα μέχρι 15 νήπια, ώστε να επιτελείται η παιδαγωγική πράξη με τους απαραίτητους όρους. Σε κάθε περίπτωση, σε όλα τα τμήματα που λειτουργούν με 15 μαθητές και άνω να τοποθετηθεί και δεύτερη/ος Νηπιαγωγός.
  • Στελέχωση όλων των νηπιαγωγείων με προσωπικό Ειδικής Αγωγής, τμήματα ένταξης και παράλληλη στήριξη για όλα τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες.
  • Αίθουσες σε σύγχρονα κτήρια, όπου θα εξασφαλίζονται οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και δυνατότητα σίτισης και χαλάρωσης των νηπίων. Χρονοδιάγραμμα αντικατάστασης όλων των τσίγκινων κλουβιών από σύγχρονα κτίρια.
  • Γενναία χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες λειτουργίας των Νηπιαγωγείων χωρίς επιβάρυνση των οικογενειών.
  • Ενιαίο, σύγχρονο και παιδαγωγικά αναβαθμισμένο αναλυτικό πρόγραμμα που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αναπτυξιακές ανάγκες των νηπίων με ευθύνη του κράτους και χωρίς καμία εμπλοκή δήμων, ΜΚΟ και επιχειρήσεων.
  • Εδώ και τώρα κατοχύρωση του ωραρίου των Νηπιαγωγών. Εξίσωση με αυτό των υπολοίπων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας. Μείωση ωραρίου ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσία για όλες/ους τους συναδέλφους.
  • Αυξήσεις στους μισθούς μας. Ξεπάγωμα στα Μ.Κ. της διετίες 2016 -2017. Άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Αγωνιζόμαστε για το Νηπιαγωγείο που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες μορφωτικές διαπαιδαγωγητικές ανάγκες όλων των παιδιών, σύμφωνα με τις δυνατότητες της εποχής μας.

Αθήνα, 22-11-2021

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα