Ο υποσιτισμός παιδιών είναι συνώνυμο της βαρβαρότητας - Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και αγωνιστικής διεκδίκησης
Συγκεκριμένα πρόκειται για έναν 13χρονο μαθητή σε Γυμνάσιο του Ηρακλείου που μαζί με τα άλλα τρία αδέρφια του είχαν να φάνε δυο μέρες.
Το περιστατικό συνέβη την προηγούμενη Παρασκευή. Ο 13χρονος, που αισθάνθηκε αδιαθεσία, ζήτησε από την καθηγήτριά του να βγει έξω από την τάξη. Στην προσπάθειά του να σηκωθεί από το θρανίο ζαλίστηκε και έπεσε στο πάτωμα. Καθηγητές τού πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες και τον συνέφεραν. Αμέσως ειδοποιήθηκε η μητέρα του η οποία μεγαλώνει μόνη της τα τέσσερα παιδιά και εργάζεται με τετράωρη απασχόληση σε αλυσίδα σούπερ - μάρκετ. Η ίδια η μητέρα ενημέρωσε ότι η οικογένεια είχε να φάει δύο μέρες γιατί δεν μπορεί οικονομικά να ανταποκριθεί σε πολύ βασικές ανάγκες, ακόμα και της διατροφής των παιδιών της.
Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ν. Ηρακλείου τονίζει ότι ο υποσιτισμός παιδιών, όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι συνώνυμο της βαρβαρότητας όπου η ανθρώπινη αξιοπρέπεια τσαλαπατιέται μπροστά στη δίψα για κέρδος, προσθέτοντας ότι για χιλιάδες οικογένειες με άνεργους, πολύτεκνους και διαζευγμένους γονείς η προσπάθεια να διασφαλίσουν απεγνωσμένα στα παιδιά τους τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους αποτελεί έναν καθημερινό και απέραν το Γολγοθά.
Η Ομοσπονδία καλεί τους συλλόγους γονέων να γίνουν το αποκούμπι κάθε οικογένειας που δοκιμάζεται σκληρά. Να σταθούν αλληλέγγυοι και να παρεμβαίνουν έγκαιρα και οργανωμένα σε κάθε μικρό ή μεγαλύτερο πρόβλημά της. Να συμμετάσχουν στις επιτροπές ανέργων με τα σωματεία κάθε γειτονιάς και υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα συμμετοχής των παιδιών άνεργων γονιών στους παιδικούς σταθμούς και τα ολοήμερα σχολεία.
Τα περιστατικά υποσιτισμού παιδιών που εντοπίζονται από εκπαιδευτικούς στα σχολεία όλο και πληθαίνουν.
Σε Επαγγελματικό Λύκειο του κέντρου της Αθήνας έχει παρατηρηθεί ότι παιδιά φεύγουν από το σχολείο για να φάνε στο συσσίτιο. Μάλιστα, όπως αναφέρουν εκπαιδευτικοί, ο ένας από αυτούς το έχει δηλώσει ανοιχτά, ενώ τα υπόλοιπα παιδιά ντρέπονται τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους. Είναι γεγονός, άλλωστε, ότι πολλές περιπτώσεις παιδιών που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα μένουν κρυφές, καθώς, αντί να ντρέπονται αυτοί που έφεραν το λαό σε αυτή την κατάσταση, κρύβουν το πρόβλημά τους. Στην Αθήνα, σύμφωνα με καταγγελίες, σύλλογοι γονέων αναζητούν μέσω του Δήμου και της εκκλησίας λύση προκειμένου να εξασφαλιστεί η σίτιση 100 τουλάχιστον μαθητών, ενώ δε λείπουν οι περιπτώσεις που εκπαιδευτικοί αγοράζουν σάντουιτς σε παιδιά Δημοτικού.
Στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης παρατηρήθηκε ότι παιδιά μοιράζονται το σάντουιτς ή ότι ένα παιδί οικογένειας με δυο άνεργους γονείς χάνει κιλά. Στην Τούμπα, μαθητής έφτασε να ζητήσει από καθηγητή του χρήματα για να αγοράσει τυρόπιτα, γιατί, όπως του δήλωσε, ήταν νηστικός τρεις μέρες. Στη Σταυρούπολη, μία εκπαιδευτικός διαπίστωσε τις άθλιες συνθήκες που ζει οικογένεια μαθητή της, το ανέφερε στο Σύλλογο Διδασκόντων και οι εκπαιδευτικοί συγκέντρωσαν χρήματα και τρόφιμα. Στο Κορδελιό είδαν μητέρα έξω από τα κάγκελα του σχολείου να μοιράζει ένα κουλούρι στα δυο της παιδιά.
Στη Μυτιλήνη εντοπίστηκαν κρούσματα παιδιών που πηγαίνουν στο ολοήμερο σχολείο χωρίς να έχουν μαζί τους φαγητό, ενώ πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν τα κυλικεία κάποια από τα οποία πάνε για κλείσιμο. Είναι γεγονός ότι σε διάφορες περιοχές ιδιοκτήτες κυλικείων αναφέρουν πτώση της κίνησης που φτάνει μέχρι 60% σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.
Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και αγωνιστικής διεκδίκησης
Κάνοντας πράξη το αναγκαίο τείχος λαϊκής αλληλεγγύης και διεκδικώντας αγωνιστικά μέτρα ανακούφισης των παιδιών της λαϊκής οικογένειας, καθημερινά ξεδιπλώνονται πρωτοβουλίες στήριξης μαθητών που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Οι Σύλλογοι Δασκάλων και Γονέων στο 27ο και 30ό Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών διαπίστωσαν ότι περίπου 20 μαθητές δεν έτρωγαν τίποτα όλη την ημέρα στο σχολείο. Με την οικονομική στήριξη και άλλων φορέων, εξασφάλισαν κολατσιό για αυτούς τους μαθητές σε καθημερινή βάση και σε επαφή με το ΙΚΑ της περιοχής και τους γιατρούς εξασφάλισαν ότι όλα τα παιδιά (γονείς των οποίων είναι άνεργοι και ανασφάλιστοι) θα εξεταστούν δωρεάν για να πάρουν τα πιστοποιητικά που απαιτούνται για το μάθημα της γυμναστικής.
Περισσότερα από 300 παιδιά που φοιτούν στα δημοτικά, νηπιαγωγεία, γυμνάσια και Λύκεια της Ηλιούπολης δεν έχουν προσκομίσει στο σχολείο τους δελτίο υγείας καθώς πολλοί γονείς είναι άνεργοι, δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη ή αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες με αποτέλεσμα να μη μπορούν να καλύψουν το κόστος των ιατρικών επισκέψεων. Το γεγονός προκάλεσε την παρέμβαση των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ στην περιοχή, οι οποίοι την Τετάρτη 30 Νοέμβρη, πραγματοποίησαν παρέμβαση στο τοπικό κατάστημα του ΙΚΑ.Συναντήθηκαν με τον υποδιευθυντή, του εξέθεσαν το πρόβλημα και ζήτησαν να βρεθεί από τους γιατρούς του ΙΚΑ ένας τρόπος ώστε όλοι οι μαθητές μέχρι τέλος Δεκέμβρη να μπορέσουν να κάνουν τις απαιτούμενες εξετάσεις και να αποκτήσουν δελτία υγείας.
Σε άλλη περίπτωση, η επιτροπή εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ στο Μενίδι, προχώρησε μαζί με την τοπική λαϊκή επιτροπή σε επανασύνδεση του ρεύματος σε μια περίπτωση και φυσικού αερίου σε μια άλλη, σε οικογένειες που τους το είχαν κόψει.
Την περασμένη βδομάδα η επιτροπή εκπαιδευτικών κεντρικού τομέα Αθήνας του ΠΑΜΕ προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην επιτροπή παιδείας του 5ου δημοτικού διαμερίσματος, με αιτήματα: Να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά δωρεάν καθώς πολλά είναι ανασφάλιστα και να εξασφαλιστεί στα σχολεία κολατσιό για όλα τα παιδιά.
Να γίνει άμεση κινητοποίηση κάθε σχολείου σε κάθε κρούσμα υποσιτισμού, σε κάθε κρούσμα κοψίματος ρεύματος σε μαθητή, αποφάσισε μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης. «Ορθώνουμε φράγμα στη βαρβαρότητα, χτίζουμε τείχος λαϊκής αλληλεγγύης» δηλώνουν οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλοντας τα αντιλαϊκά μέτρα και απαιτώντας μια σειρά μέτρα για την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών και των εκπαιδευτικών.