Π.Α.Μ.Ε. Εκπαιδευτικών στο Σ.Ε.Π.Ε. "Περικλής": Για την παρουσία της αστυνομίας στα σχολεία

03/03/2016 - 21:13

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 ΔΕ ΛΥΝΟΝΤΑΙ

 ΜΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ! 

Τη στιγμή που τσακίζονται μορφωτικά δικαιώματα και υπονομεύονται ακόμα και οι στοιχειώδεις παιδαγωγικοί όροι λειτουργίας των σχολείων, με τις ελλείψεις, τα πολυάριθμα τμήματα, τις συγχωνεύσεις κ.ο.κ., φαίνεται πως κάποιοι έκριναν πως από τα σχολεία λείπει η... αστυνομία! 

Έτσι η διεύθυνση της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά από αίτημα του δήμου Παπάγου -Χολαργού, αποφάσισε τη διοργάνωση διαλέξεων στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, με συγκεκριμένο εισηγητή, αξιωματούχο της ΓΑΔΑ, σχετικά με το θέμα της αντιμετώπισης της αποκαλούμενης ενδοσχολικής βίας και της εγκληματικότητας.

 

Τα όποια ζητήματα έχουν τα σχολεία να διαχειριστούν είναι πολλά και οφείλονται πάντα σε κοινωνικούς και πολιτικούς παράγοντες. Η πολιτική που εφαρμόζεται, είναι αυτή που από τη μια γεννά τα προβλήματα και από την άλλη καταστέλλει τους αγώνες του λαϊκού κινήματος  Η ίδια πολιτική που υπονομεύει τους παιδαγωγικούς όρους λειτουργίας του σχολείου (με συγχωνεύσεις, πολυάριθμα τμήματα, ελλείψεις εκπαιδευτικών,) είναι αυτή που ποινικοποιεί τους αγώνες των μαθητών, εργατών, αγροτών όλου του λαού. Είναι αυτή που εξισώνει τις μαθητικές κινητοποιήσεις με παραβατικές συμπεριφορές. Αυτή η πολιτική έχει χρώμα. Είναι αυτή που προωθεί η ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο και την υλοποιούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ,ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε δει διάφορα μέτρα καταστολής των μαθητικών αγώνων μαθητοδικεία, χαφιεδοκάμερες, "αστυνομικός της γειτονιάς" και τον τελευταίο χρόνο έγγραφα για συνεργασία σχολείων - αστυνομίας .

Επειδή κάποιοι στο σύλλογο "ΠΕΡΙΚΛΗΣ" αναρωτιούνται αν το υπουργείο έχει εγκρίνει αυτές τις διαλέξεις, να υπενθυμίσουμε την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γ. Πανούση, σε Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή με αφορμή  το σχεδιασμό ανάλογων δράσεων της  Αστυνομίας πανελλαδικά (Κεφαλονιά, Αλεξανδρούπολη). Στη γραπτή απάντηση του αναπληρωτή υπουργού, δηλώνεται μεταξύ άλλων πως: «σκοπός των προαναγραφόμενων πρωτοβουλιών είναι η διαμόρφωση του επιθυμητού περιβάλλοντος ασφάλειας στη σχολική κοινότητα, για την ακώλυτη άσκηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας (προστασία των διδασκόντων - διδασκομένων και εγκαταστάσεων), μέσω της συνεργασίας εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας και των σχολικών μονάδων, ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερος συντονισμός και να ενισχύεται η αποτελεσματικότητά τους, ιδίως σε προληπτικό - αποτρεπτικό επίπεδο».

 

Δήλωση δηλαδή, σε... υπηρεσιακό ύφος, αναφέρεται πως τα  σχολεία  είναι αστυνομική αρμοδιότητα, ότι η προστασία των μαθητών και διδασκόντων περνά από την παρέμβαση της Αστυνομίας, μια παρέμβαση που δεν είναι καινούργια, αλλά σήμερα έρχεται να ενισχυθεί.

 

Η προσπάθεια αυτή να διαφημιστεί ο ρόλος της αστυνομίας ως φίλος, συμπαραστάτης, σύμβουλος και αρωγός(!) τάχα στη λειτουργία του σχολείου  είναι επικίνδυνη και πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι επαγρύπνησης σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές.

Θα μιλήσουν για τη βία ποιοι!

  • Αυτοί που ενεργοποιούν εισαγγελείς και αστυνομία όταν οι μαθητές κινητοποιούνται κι όταν οι εργαζόμενοι περιφρουρούν  τις απεργίες;
  • Αυτοί που υπερασπίζονται μια πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων  προκαλώντας τη βία της ανεργίας, της εξαθλίωσης, της αμορφωσιάς, των ναρκωτικών και των πολέμων;

 

Θέλουν τώρα την αστυνομία σε μόνιμη βάση μέσα στα σχολεία , να δρα... προληπτικά  απέναντι στο κίνημα και στην ανάπτυξή του. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στο συγκεκριμένο δήμο (Χολαργό) πέρυσι μαθητές της Β/θμιας οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Χολαργού γιατί αγωνίζονταν και διεκδικούσαν ένα καλύτερο σχολείο. Αυτοί που πήγαν τα παιδιά στο τμήμα-ο διευθυντής του σχολείου, θα συνεργαστούν τώρα με την αστυνομία για να κάνει "διαλέξεις ¨κατά της βίας στους μαθητές;

     

 Συνάδελφοι να μην το επιτρέψουμε!

Δεν πρέπει σ' αυτή την υπόθεση να βρουν αρωγό κανέναν μας .

Φιλοδοξούν βέβαια να βρουν δίπλα τους τους διευθυντάδες που κλειδώνουν τις πόρτες των σχολείων για να μην κατέβουν οι μαθητές στα  συλλαλητήρια και στις απεργίες, ή που πάνε τους μαθητές τους οι ίδιοι στα αστυνομικά τμήματα, τους «αγανακτισμένους» γονιούς που πρόθυμα καταγγέλλουν τις μαθητικές κινητοποιήσεις, αλλά δε μιλάνε όταν λείπουν καθηγητές και βιβλία από τα σχολεία, όταν «βρέχει» αποβολές στους μαθητές που τολμούν να σηκώσουν κεφάλι, όταν τα παιδιά τους διδάσκονται το σκοταδισμό και την εξίσωση του κομμουνισμού με το φασισμό...

Η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές δεν μπορούν να ανεχθούν αυτά τα αντιδραστικά σχέδια. Ανοίγονται επικίνδυνοι δρόμοι.

 

Καλούμε την κυβέρνηση :

  • Να σταματήσει την καταστολή και το διασυρμό των μαθητικών αγώνων.
  •  Να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των σχολείων (κενά εκπαιδευτικών, υποδομές, μεταφορές, χρηματοδότηση κλπ).

 

Καλούμε τους διευθυντές, τους συλλόγους διδασκόντων και τους συλλόγους γονέων :

  • Να μην ανταποκριθούν αλλά να τιμήσουν το ρόλο τους ως παιδαγωγοί.
  • Να μην επιτρέψουν να γυρίσουμε σε αντιδραστικές εποχές που τόσο έχει πληρώσει ο τόπος μας.
Βασική Κατηγορία: 
Microsoft Office document icon Download 1_1.doc (110.5 KB)

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα