Παναττική Γραμματεία: Δέλτίο Τύπου
Παράσταση διαμαρτυρίας για τα οξυμένα προβλήματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε σήμερα 16/3 στο υπουργείο Παιδείας από εκπροσώπους σωματείων, εκπαιδευτικούς, συνδικαλιστές και την επιτροπή αναπληρωτών.
Άμεσα αιτήματα της κινητοποίησης ήταν να σταματήσουν να πραγματοποιούνται προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών της παράλληλης στήριξης εκτός ωραρίου, κάτι που συνιστά καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων. Επίσης, να μην επαναληφθεί η απαράδεκτη καθυστέρηση στην πληρωμή 14000 συναδέλφων που αφορούσε τα δεδουλευμένα του Φλεβάρη, τα οποία πληρώθηκαν με τουλάχιστον 2 εβδομάδες καθυστέρηση.
Παράλληλα, μέσα από την παράσταση διαμαρτυρίας αναδείχτηκαν συνολικά τα ασφυκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα.
Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον κ. Μουγελέκα και την κα. Κυριακίδου, από το Γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τ. Κουράκη ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Η αντιπροσωπεία έλαβε αρκετή... συμπάθεια, αλλά όχι δεσμεύσεις για τη συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων που έθεσε.
Ειδικότερα:
- Για το ζήτημα της επιμόρφωσης εκτός ωραρίου στα ΠΕΚ που συνιστά κύρια ταχύρυθμη κατάρτιση, δεν έχει καμία σχέση με ουσιαστική επιμόρφωση και επιπλέον γίνεται με καταστρατήγηση του εργασιακού ωραρίου, από πλευράς των στελεχών του υπουργείου δεν υπήρξε καμία δέσμευση, παρά την παραδοχή ότι θα πρέπει η επιμόρφωση να γίνεται εντός ωραρίου.
- Για το ζήτημα των διορισμών και των κενών στα σχολεία, επαναλήφθηκε ότι θα εξαρτηθεί από την οικονομική κατάσταση, ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι οι πιστώσεις για φέτος έχουν τελειώσει και τα σχολεία θα πορευτούν με τα κενά τους μέχρι τον Ιούνη. Αρκέστηκαν στις 11000 περίπου προσλήψεις για όλο το δημόσιο χωρίς να ξεκαθαρίζουν πόσοι από αυτούς θα αφορούν την εκπαίδευση.
- Καμία δέσμευση δεν υπήρξε για μέτρα οικονομικής στήριξης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών (σίτιση, μετακινήσεις, επιδότηση στέγης, επίδομα ανεργίας κλπ).
- Το μόνο ζήτημα στο οποίο ουσιαστικά υπήρξε θετική απάντηση ήταν η ανάγκη της μισθολογικής αναγνώρισης του μεταπτυχιακού και του διδακτορικού στους αναπληρωτές, ενώ υπήρξε δέσμευση και για άδειες κυήσεως-λοχείας στις αναπληρώτριες, αντίστοιχες με όσα ισχύουν για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς. Παιδείας.
Με λίγα λόγια, αυτό που εισέπραξαν οι εκπαιδευτικοί για μια ακόμα φορά ήταν τα περί «καμένης γης και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας", γνωστά επιχειρήματα των παλιών και των νέων μνημονίων της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.
Επιπλέον, κάτι που αποδοκιμάστηκε έντονα και από τους συγκεντρωμένους έξω από το Υπουργείο, ήταν το γεγονός ότι η αντιπροσωπεία δέχτηκε και ειρωνικά σχόλια στη γνωστή «γραμμή» της συκοφάντησης του ταξικού κινήματος, με τους εκπροσώπους του Υπουργείου να εκφράζουν την... ευχή να δείξουν οι εκπαιδευτικοί περισσότερη μαχητικότητα από ό,τι με την προηγούμενη κυβέρνηση. Μάλλον ξεχάσανε τους αγώνες που έχουν δώσει οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια, ίσως επειδή τα αιτήματα των αναπληρωτών δεν χωράνε στο στενό κορσέ του «λιτού βίου» και των δεσμεύσεων της κυβέρνησης στη στρατηγική του κεφαλαίου για φτηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους.
Από την πλευρά των συγκεντρωμένων, τονίστηκε ότι θα οξύνουν την πάλη μέσα στα σωματεία των εκπαιδευτικών, τις συνελεύσεις, τις επιτροπές των αναπληρωτών, παντού, πιέζοντας για κατάργηση του εργασιακού μεσαίωνα που βιώνουν οι αναπληρωτές.