Πανελλαδική Γραμματεία: Καταγγελία για την παιδαγωγική επιμόρφωση

07/11/2017 - 16:52
παιδαγωγική επιμόρφωση μονίμων εκπαιδευτικών

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τους απαράδεκτους όρους με τους οποίους το Υπουργείο Παιδείας υλοποιεί την παιδαγωγική επιμόρφωση μονίμων εκπαιδευτικών ΤΕ01 και ΔΕ01 αλλά και κλάδων ΠΕ προκειμένου να αποκτήσουν τον προαπαιτούμενο παιδαγωγικό τίτλο που δεν διέθεταν κατά τον διορισμό τους εκπαίδευση.

Η ετήσια επιμόρφωση, που γίνεται μέσω της ΑΣΠΑΙΤΕ, αφήνει έξω τη μεγάλη μάζα εκπαιδευτικών αυτών των κλάδων, ενώ για όσους επιλέχθηκαν και εντάχθηκαν στη λίστα καταβάλλονται 600 ευρώ συνολικά (300 ανά εξάμηνο). Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντάς τις πολιτικές των προηγούμενων που διόρισαν τους συναδέλφους για κάλυψη συγκεκριμένων εκπαιδευτικών αναγκών, αντί να επιμορφώσει τους εκπαιδευτικούς αυτούς δωρεάν και στο σύνολό τους και να τους παράσχει το παιδαγωγικό πιστοποιητικό, συμβάλλει στο να οξύνεται ο διαχωρισμός – κατηγοριοποίηση μεταξύ των επιμορφωμένων ή μη εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα ενόψει της αντιδραστικής – κρατικής αξιολόγησης. Το κράτος έχει μετακυλήσει τις δικές του ευθύνες στους εκπαιδευτικούς αυτούς, ως ατομική ακριβοπληρωμένη υπόθεση.

Είναι, επίσης απαράδεκτο, πέρα από τα 600 ευρώ που καταβάλλονται ετησίως, να μην παρέχονται δωρεάν όλα τα απαραίτητα βιβλία και συγγράμματα, να υπάρχουν μεγάλες μετακινήσεις σε ορισμένες περιοχές, να μη διαθέτουν οι επιμορφούμενοι πάσο ή άλλα ωφελήματα που έχουν οι φοιτητές, να υπάρχει μέριμνα για εκπαιδευτική άδεια – διευκολύνσεις από τις διδακτικές υποχρεώσεις κλπ. Είναι ενδεικτικό ότι από τα Τρίκαλα συνάδελφοι μετακινούνται στο Βόλο, διανύοντας τουλάχιστον τριακόσια χιλιόμετρα καθημερινά, συμπληρώνοντας «στο πόδι» τουλάχιστον δεκαπέντε ώρες, με μεγάλο κόστος μετακίνησης το οποίο αθροίζεται σ’ αυτό της διατροφής και όλα αυτά μαζί προστίθενται στο κόστος των διδάκτρων. Σημειώνουμε πως η ΑΣΠΑΙΤΕ δε συμμορφώνεται ούτε με τελεσίδικες αποφάσεις της δικαιοσύνης (απόφαση ΣΤΕ 2036/2016) που δικαίωσε υποψήφιους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι προσέφυγαν στο παρελθόν κατά της καταβολής διδάκτρων. Οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες καλύπτουν αυτή την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία, στο όνομα των «αυτοχρηματοδοτούμενων» προγραμμάτων.

Απαιτούμε:

  • Να παρθούν από την κυβέρνηση όλα τα μέτρα για την άμεση απόσυρση της οικονομικής επιβάρυνσης των μόνιμων εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο παραπάνω πρόγραμμα και τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη φοίτηση τους. Να δοθεί η δυνατότητα εγγραφής και σε αυτούς που δήλωσαν συμμετοχή και δεν ενεγράφησαν για οικονομικούς ή άλλους λόγους.
  • Η ΑΣΠΑΙΤΕ τώρα να επιστρέψει το σύνολο των διδάκτρων στους συναδέλφους μας.
  • Να παρασχεθεί η δυνατότητα σε όλους τους εκπαιδευτικούς για τους οποίους είναι προαπαιτούμενο το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας να το αποκτήσουν δωρεάν, με απαλλαγή από την εργασία και 100% κάλυψη του κόστους μετακίνησης - διατροφής με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
  • Να επανέλθει η εκπαιδευτική άδεια με αποδοχές και να καλύψει αυτή και άλλες ανάλογες περιπτώσεις.
  • Να ισχύσουν τα παραπάνω και για όσους άλλους χρειάζεται να αποκτήσουν τίτλο «Παιδαγωγικής Επιμόρφωσης και Διδακτικής Επάρκειας» για να εργαστούν στην εκπαίδευση.
  • Άμεσα να παρθούν μέτρα για το κόστος και τις προϋποθέσεις επιμόρφωσης, όπως μετακίνηση, διατροφή, συγγράμματα, παροχή πάσο κλπ.
Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα