Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ για τη διακοπή ρεύματος σε πολύτεκνη οικογένεια εν μέσω πανδημίας
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί αντιπροσωπείες της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών της Ε' ΕΛΜΕ Αττικής, του Κλαδικού Συνδικάτου Ενέργειας, της Ομάδας Γυναικών 7ου διαμερίσματος Αθήνας και της Επιτροπής Νέων Εργαζομένων και Ανέργων 1ου - 7ου διαμερίσματος, στα γραφεία της ΔΕΗ στο κέντρο της Αθήνας (στην Αριστείδου), καταγγέλλοντας το κόψιμο του ρεύματος, εν μέσω πανδημίας, σε πολύτεκνη οικογένεια.
Η οικογένεια προσπαθεί χρόνια να τακτοποιήσει τις οφειλές της, αλλά έρχεται αντιμέτωπη με τους αδύνατους όρους αποπληρωμής που κατά την πάγια τακτική της βάζει η ΔΕΗ.
Αυτό το περιστατικό έρχεται να προστεθεί στα εκατοντάδες καθημερινά περιστατικά διακοπής ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά, αποτέλεσμα της «περίφημης» απελευθέρωσης της ενέργειας, που θέλει την ενέργεια εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό.
Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της οικογένειας, να διακανονιστούν οι οφειλές με τρόπο που να μπορούν να αποπληρωθούν.
«Κανένας μόνος του στην κρίση»
η διακοπή ρεύματος σε πολύτεκνο αναπληρωτή εκπαιδευτικό καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) στην Ε' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής.
Τονίζει ότι ο εκπαιδευτικός έχει απευθυνθεί από το 2017 στη ΔΕΗ για διακανονισμό του χρέους με όρους που να είναι διαχειρίσιμοι και κατέβαλε ένα μεγάλο μέρος αυτού. Παρ’ όλα αυτά, η ΔΕΗ εξακολουθεί να ζητά υπέρογκα ποσά μηνιαίως (750 ευρώ) για να ρυθμιστεί το χρέος, ποσό που είναι εξοντωτικό και παράλογο.
Στην καταγγελία της η ΑΣΕ αναφέρει: «Σε άλλη μία απαράδεκτη ενέργεια διακοπής του ρεύματος προχώρησε πριν λίγες ημέρες η ΔΕΗ, αυτή τη φορά σε οικογένεια αναπληρωτή εκπαιδευτικού που δουλεύει σε σχολείο της περιοχής μας, με τρία υποκείμενα νοσήματα και με τέσσερα ανήλικα παιδιά, λόγω χρεών. Δεδομένων των συνθηκών, μέσα στον χειμώνα, με εκπαιδευτικούς και μαθητές να πρέπει να βρίσκονται μπροστά από έναν υπολογιστή για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, το ηλεκτρικό ρεύμα είναι απαραίτητο για την ικανοποίηση βασικών αναγκών κάθε οικογένειας.
Φυσικά, η αποτρόπαια αυτή πράξη αποτελεί τον επίλογο μιας διαχρονικής στάσης τόσο του παρόχου (ΔΕΗ) όσο και των πολιτικών που εφαρμόστηκαν διαχρονικά, στη βάση της συνέχισης του κράτους. Πολιτικές όπως η απελευθέρωση της Ενέργειας, η μετατροπή του αγαθού της Ενέργειας σε εμπόρευμα, η είσπραξη των οφειλών από εισπρακτικές εταιρείες. Ο συνάδελφος έχει απευθυνθεί από το 2017 στη ΔΕΗ για διακανονισμό του χρέους με όρους που να είναι διαχειρίσιμοι και κατέβαλε ένα μεγάλο μέρος αυτού. Παρ’ όλα αυτά, η ΔΕΗ εξακολουθεί να ζητά υπέρογκα ποσά μηνιαίως (750 ευρώ) για να ρυθμιστεί το χρέος, ποσό που είναι εξοντωτικό και παράλογο.
Στο παραπάνω πλαίσιο να συνυπολογίσουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι συνάδελφοι αναπληρωτές - με την εργασιακή ανασφάλεια και τις περιόδους ανεργίας με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι, την οικονομική αιμορραγία από τις συνεχείς μετακινήσεις, αλλά και με ένα σύστημα που σε σπρώχνει σε ένα συνεχές κυνήγι προσόντων, με το αζημίωτο φυσικά.
Αυτό το μείγμα αποτελεί την πραγματικότητα που βιώνουν όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι και συνάδελφοί μας. Απαιτούμε η ΔΕΗ να διαγράψει μεγάλο μέρος των οφειλών του συναδέλφου, καθώς και να ρυθμίσει το υπόλοιπο της οφειλής με τρόπο που να είναι δυνατή η εξόφλησή του.
Ο συνάδελφος απευθύνθηκε και στο σωματείο του, το οποίο πρέπει να είναι το δεύτερο σπίτι του εργαζόμενου και να μπαίνει μπροστά για τόσο οξυμένα ζητήματα. Συλλογικά και οργανωμένα με όπλα τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς μπορούμε να παλέψουμε για τη ζωή μας! Κανένας μόνος του στην κρίση!».
Αντίστοιχα η Ομάδα Γυναικών 7ου Διαμερίσματος Αθήνας, σε ανακοίνωσή της, απαιτεί να διαγραφεί μέρος των οφειλών αλλά και να διακανονιστούν οι υπόλοιπες οφειλές με όρους εξόφλησης στους οποίους να ανταποκριθεί η οικογένεια (διαβάστε εδώ αναλυτικά).