ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΔΕΔΥ : Στήριγμα της κυβέρνησης
Να καταργήσουν στην πράξη την αύξηση του ωραρίου εργασίας, καλούν τους εργαζόμενους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο
Μια τρίωρη στάση εργασίας (11.30 π.μ. έως λήξη του ωραρίου) την Τετάρτη 18 Μάη. Αυτή είναι όλη κι όλη η αντίδραση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας στην ΑΔΕΔΥ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) - στην άγρια αντεργατική επίθεση που αυτή την περίοδο εκδηλώνεται κυρίως μέσα από την αύξηση του εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας στο Δημόσιο, από 2,5 έως και 10 ώρες! Η ίδια πλειοψηφία, μαζί και οι «Παρεμβάσεις», απέρριψαν την πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για 24ωρη απεργία και κατάργηση στην πράξη της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση και αναμένεται να ψηφιστεί στα μέσα της βδομάδας που έρχεται. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν τους εργαζόμενους και τα σωματεία να πάρουν τέτοιες αποφάσεις, ώστε να μετατρέψουν τη στάση εργασίας στις 18 Μάη σε απεργία. Παράλληλα, απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια, στις 12 το μεσημέρι, τη μέρα εκείνη. Παρόμοιο κάλεσμα απευθύνει και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής.
Η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, και με αυτήν την απόφασή της, δείχνει ότι είναι ξεκάθαρη επιλογή της να αποδιοργανώνει και όχι να οργανώνει την πάλη των εργαζομένων. Υπονομεύει τις αγωνιστικές διαθέσεις, καλλιεργεί τη μοιρολατρία και την αναποτελεσματικότητα. Δίνει πολύτιμο χρόνο στην κυβέρνηση, συναινεί στους βασικούς άξονες της αντιλαϊκής πολιτικής.
Στην αντίπερα όχθη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ανέδειξαν την αναγκαιότητα οι εργαζόμενοι να οργανώσουν την πάλη τους από τα κάτω. Το περιεχόμενο της πάλης να είναι τέτοιο που να στρέφεται ενάντια στο νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο, στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων, στις εξελίξεις στον ΟΠΑΔ, στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και της πλουτοκρατίας, που στηρίζεται από τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα. Ζήτημα αιχμής την περίοδο αυτή, η πάλη ενάντια στην αύξηση των ωρών εργασίας. Υπογράμμισαν πως είναι κομβικό ζήτημα που σχετίζεται με την ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων, τις απολύσεις και άλλα. Τόνισαν ότι η διέξοδος βρίσκεται στην όξυνση της ταξικής πάλης, στη σύγκρουση με την πολιτική και την εξουσία των μονοπωλίων, την ανατροπή τους. Στο πλαίσιο αυτό, πρότειναν 24ωρη απεργία στις 19 Μάη, μέρα συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου. Ταυτόχρονα, καλούν τους εργαζομένους να μη νομιμοποιήσουν στη συνείδησή τους τα αντιλαϊκά μέτρα. Μέσα από συλλογικές αποφάσεις ομοσπονδιών και σωματείων, να μην αποδεχθούν την αύξηση του ωραρίου εργασίας, να το καταργήσουν στην πράξη. Να συνεχίσουν να δουλεύουν τις ώρες που δουλεύουν μέχρι τώρα.
Τέτοια απόφαση έχει πάρει ήδη η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Πετρούπολης.