ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. «Πρότυπα» σχολεία για τους χορηγούς και τις επιχειρήσεις
Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που προωθεί σειρά ρυθμίσεων στο πλαίσιο της περαιτέρω ενσωμάτωσης της Παιδείας στις ανάγκες της αγοράς, κατήγγειλε χτες το ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προτεινόμενου νόμου με τίτλο «Θεσμικό Πλαίσιο των Πρότυπων Σχολείων και άλλες διατάξεις» στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
«Το σχέδιο νόμου παίρνει τα αναγκαία μέτρα στην κατεύθυνση των απαιτήσεων των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων ώστε πιο αποτελεσματικά, πιο απαιτητικά, πιο ενιαία να περάσει η προσυμφωνημένη πολιτική στον τομέα της εκπαίδευσης», επισήμανε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ ο Γ. Ζιώγας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα των πρότυπων σχολείων, επισημαίνοντας πως «επιβεβαιώνεται η ελιτίστικη αντίληψη που επιδιώκει η κυβέρνηση να προσδώσει στα πειραματικά σχολεία, που επίσης σκοπό έχουν την πρακτική άσκηση μεταπτυχιακών φοιτητών και την πειραματική εφαρμογή προγραμμάτων σπουδών, μεθόδων διδασκαλίας, εκπαιδευτικού υλικού και προγραμμάτων αξιολόγησης ποιότητας. Δηλαδή, θα γίνεται σε αυτό μια πιλοτική εφαρμογή όλων των αντιδραστικών μέτρων που έχει στα σκαριά το υπουργείο για το σύνολο της εκπαίδευσης, τόσο στο περιεχόμενό της, όσο και στη διοίκησή της και στη λειτουργία με όρους αγοράς. Τα πειραματικά πρότυπα σχολεία θα συνδέονται με πανεπιστήμια και, πέρα από τα όσα ισχύουν για τα υπόλοιπα σχολεία, θα χρηματοδοτούνται και από τον ειδικό λογαριασμό κονδυλίων έρευνας των ιδρυμάτων - από αυτούς τους αδιαφανείς λογαριασμούς - και από δωρεές, χορηγίες, κληροδοσίες και άλλες παροχές τρίτων, καθώς και επιχορηγήσεις από άλλες πηγές, κάτι που τα καθιστά και πρότυπα για την εφαρμογή σχολείου των χορηγών και των επιχειρήσεων».
Οσον αφορά το θέμα των μετεγγραφών φοιτητών, ο Γ. Ζιώγας ανέπτυξε τη θέση του ΚΚΕ λέγοντας πως «θεωρούμε ότι κάθε άλλο παρά τεχνικό ή τεχνοκρατικό ζήτημα είναι. Είναι καθαρά πολιτικό και κοινωνικό και έχει να κάνει με την αναγκαιότητα της δωρεάν σίτισης, στέγασης, μετακίνησης και διανομής των συγγραμμάτων. Γι' αυτό, λοιπόν, έχουμε προτείνει μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης 600 ευρώ σε όλους τους φοιτητές και σπουδαστές οικογενειών με ανέργους ή απολυμένους γονείς, ώστε να μην είναι δυσβάστακτο και απαγορευτικό στα παιδιά αυτών των λαϊκών οικογενειών να σπουδάζουν μακριά από την οικογένειά τους».
Τα άρθρα του νομοσχεδίου προορίζονται για να «εξυπηρετούν τον εξορθολογισμό και την εξυγίανση», υποστήριξε η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου. Ειδικά για το θέμα των μετεγγραφών σημείωσε ότι στόχος του υπουργείου είναι να «λειτουργήσουν τα κεντρικά τμήματα και να μην αδειάζουν τα περιφερειακά». Οσον αφορά τα πρότυπα σχολεία, ισχυρίστηκε ότι η αναδιάρθρωση της λειτουργίας τους γίνεται ώστε «να δίνεται η δυνατότητα και στο υπουργείο Παιδείας και στους οργανισμούς που παράγουν παιδαγωγική πρόταση στη χώρα, και είναι τα Πανεπιστήμια, να εφαρμόζουν νέες ιδέες και πιλοτικές προσπάθειες σε χώρους που λειτουργούν με πρότυπο τρόπο».