Ψήφισμα συμπαράστασης στη συνάδελφο Μαρία Φανακίδου

07/02/2018 - 16:53
Ψήφισμα συμπαράστασης στη συνάδελφο Μαρία Φανακίδου

Ψήφισμα συμπαράστασης στη συνάδελφο Μαρία Φανακίδου, διωκόμενη αναπληρώτρια εκπαιδευτικό μέλους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ξάνθης

Συνάδελφος, αναπληρώτρια εκπαιδευτικός μουσικής, μέλος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Ξάνθης, διώκεται μετά από μήνυση που της υποβλήθηκε προσωπικά από αστυνομικό που υπηρετεί στη Διεύθυνση Ξάνθης, με την κατηγορία της απείθειας και της συκοφαντικής δυσφήμισης.

Η συνάδελφος εργάζεται ως αναπληρώτρια σε απομακρυσμένα δημοτικά σχολεία της Ξάνθης. Η περιπέτειά της άρχισε όταν θέλησε να χρησιμοποιήσει για τη μετακίνησή της λεωφορείο που εκτελούσε σχολικό δρομολόγιο, το οποίο και μεταφέρει δωρεάν μαθητές από και προς τα σχολεία. Σημειώνεται, ότι στο παρελθόν η συνάδελφος είχε ρωτήσει αναφορικά με την δυνατότητα χρήσης του λεωφορείου και είχε λάβει διαβεβαίωση, ότι είχε αυτή την δυνατότητα.

Κατά τη διάρκεια μετακίνησής της σε σχολική μονάδα με σχολικό δρομολόγιο του ΚΤΕΛ Ξάνθης για την εκτέλεση των διδακτικών της καθηκόντων ο ελεγκτής του ΚΤΕΛ , παρά την προηγούμενη διαβεβαίωση, που είχε η συνάδελφος, της επιτέθηκε φραστικά και της κατασχέθηκε η εκπτωτική κάρτα που δικαιούται να έχει για τη μετακίνησή της από και προς τον τόπο καταγωγής της.

Απευθυνόμενη στο ΚΤΕΛ Ξάνθης για την επιστροφή της εκπτωτικής της κάρτας αντιμετώπισε υποτιμητική συμπεριφορά και άρνηση να της αποδώσουν την κάρτα της (αρχικά γιατί στη συνέχεια της την επέστρεψαν) εκ μέρους των εκπροσώπων του ΚΤΕΛ οι οποίοι κάλεσαν την αστυνομία!!! με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν άμεσα 3 αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ.

Όταν διαμαρτυρήθηκε για την παρουσία της αστυνομίας στο ΚΤΕΛ, σε μια τέτοια υπόθεση για την οποία δεν θα ΄πρεπε να ναι καν εκεί, ο ένας εκ των αστυνομικών ενεπλάκη σε προσωπικό διαπληκτισμό με την αναπληρώτρια εκπαιδευτικό και στη συνέχεια προχώρησε στη σύλληψή – επιχείρησε μάλιστα να της βάλει χειροπέδες!!! - και μεταφορά της στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, όπου και της υποβλήθηκε μήνυση με τις προαναφερθείσες κατηγορίες .

Είναι απολύτως απαράδεκτο όχι μόνο να εμπλέκεται η αστυνομία αλλά να συλλαμβάνει και να ταλαιπωρεί μια νέα εκπαιδευτικό γιατί τόλμησε να διεκδικήσει αυτό που θα ΄πρεπε να είναι κατοχυρωμένο από την πολιτεία.

Αποτελεί πρόκληση να εμφανίζεται μια νέα εργαζόμενη ότι απειλεί μόνη της ένα σύνολο πάνω από 10 άτομα (εκπροσώπων - εργαζόμενων του ΚΤΕΛ και αστυνομικών) και να σέρνεται ως εγκληματίας και να κρατείται για 10 ώρες στο αστυνομικό τμήμα με συνεχή παρουσία αστυνομικού ακόμα και κατά την ώρα της επικοινωνίας της με το δικηγόρο της!!!

Είναι προκλητικό το ΚΤΕΛ να στέλνει εξώδικο στη συνάδελφο και να ακυρώνει εκδικητικά την εκπτωτική κάρτα που της έχει διαθέσει για τη μετακίνηση της στον τόπο καταγωγής ενώ την απειλεί ότι θα προχωρήσει και το ίδιο σε μήνυση σε βάρος της!!! Αντί το ΚΤΕΛ να δείξει ευαισθησία προς τους αναπληρωτές συναδέλφους με παροχή μεγάλης έκπτωσης προς τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς για τις καθημερινές υποχρεωτικές τους μετακινήσεις στα σχολεία που διδάσκουν να εξαντλεί την αυστηρότητά του και να τους αντιμετωπίζει ως μέσω κερδοφορίας αξιοποιώντας το μονοπώλιο που έχει στη μετακίνηση σε απομακρυσμένες περιοχές.

Η στάση της αστυνομίας και του ΚΤΕΛ εξελίσσεται σε επιχείρηση εξόντωσης της εκπαιδευτικού.

Η συνάδελφος ως αναπληρώτρια αναγκάζεται να υπηρετεί σε τέσσερα σχολεία, σε τρία διαφορετικά χωριά, τριών διαφορετικών Δήμων του νομού μακριά από τον τόπο καταγωγής της. Κατά συνέπεια νοικιάζει σπίτι και αμείβεται με μισθό που δεν καλύπτει ούτε τα έξοδά της, όπως η πλειοψηφία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε ολόκληρη την Ελλάδα που αντιμετωπίζει παρόμοιες δυσκολίες.

Σοβαρά ερωτηματικά δημιουργεί ο υπερβάλλων ζήλος που επιδεικνύουν ορισμένοι αστυνομικοί στην Ξάνθη καθώς εκτός από το συγκεκριμένο περιστατικό, σύμφωνα με την καταγγελία της ΕΛΜΕ Ξάνθης (https://elmexanthis.blogspot.gr/2017/12/4.html) αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ στις 14/12 αυθαιρετούσαν και παράνομα απειλούσαν και εκδίωξαν πολίτες που μοίραζαν έξω από σχολείο της πόλης απεργιακό υλικό την μέρα της πανεργατικής απεργίας!!!

Τέτοια φαινόμενα θυμίζουν άλλες εποχές και οφείλει η αστυνομία και το Υπ. Προστασίας του πολίτη να παρέμβει και να μην επιτρέψει να φαίνεται ότι συμφωνεί με τέτοιες συμπεριφορές αστυνομικών.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση στη συνάδελφο εκπαιδευτικό και θα τη στηρίξουμε και οικονομικά, αν χρειαστεί, στη δικαστική περιπέτειά της ενώ καλούμε τη ΔΟΕ και την ΑΔΕΔΥ να κάνουν το ίδιο.

Απαιτούμε Την άμεση παύση της δίωξης της και να μην ασκηθεί καμία πειθαρχική δίωξη εις βάρος της.

  • Καλούμε το Υπ. Παιδείας να παρέμβει άμεσα όχι μόνο για να μην υπάρξει καμιά περαιτέρω δίωξη της συναδέλφου αλλά και για να εξασφαλίσει μέτρα για δωρεάν μετακίνηση των αναπληρωτών ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές καθώς και όλα τα αναγκαία μέτρα για την κάλυψη των βασικών αναγκών των αναπληρωτών ώστε να μην εξαθλιώνονται και να μπορούν να εργάζονται και να ζουν με αξιοπρέπεια
  • Καλούμε το Υπ. Προστασίας του πολίτη και τους ανωτέρους των αστυνομικών που επέδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο τόσο σε βάρος της συναδέλφου όσο και στην περίπτωση της στήριξης από πολίτες της απεργίας να πάρουν μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιες συμπεριφορές από αστυνομικούς στην πόλη και να επιμείνουν να αποσυρθεί η μήνυση σε βάρος της αδιόριστης εκπαιδευτικού.
Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα