Σ.Ε.Π.Ε. " Ο Σωκράτης": Για τη συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων της περιοχής μας

15/03/2016 - 18:54

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 7 Μαρτίου η προγραμματισμένη συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας με τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων. Η συνάντηση αυτή έγινε σε μία περίοδο που τα προβλήματα είναι μεγάλα, οι εξελίξεις πάρα πολλές και δυστυχώς έχουν άμεσες επιπτώσεις και στα εργασιακά μας θέματα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν τον προβληματισμό τους αναφορικά με :

• το πλήθος των σχολείων στα οποία είναι υποχρεωμένοι να διδάσκουν για την κάλυψη του διδακτικού τους ωραρίου (5, 6 ή και 7 στις περιπτώσεις σχολείων που συστεγάζονται)

• τις δυσκολίες που προκύπτουν όταν είναι αναγκασμένοι, την ίδια ημέρα, να μετακινούνται σε διαφορετικά σχολεία που σε πολλές περιπτώσεις απέχουν αρκετά μεταξύ τους

•τα πολυπληθή τμήματα (26 και 27 μαθητών) στη διδαδκαλία των ξένων γλωσσών

• τον αμφίβολο τρόπο με τον οποίο η Δ/νση Π. Ε. ορίζει τις ομάδες σχολείων

• την μη απόδοση οργανικών θέσεων στου μεταταγμένους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι με το «πιστόλι στον κρόταφο» το 2013 μετακινήθηκαν από την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

• την απαξίωση του εκπαιδευτικού τους έργου όταν, για την τοποθέτησή τους, προτεραιότητα δεν είναι η διδασκαλία του αντικειμένου ειδίκευσής τους αλλά η κάλυψη των διδακτικών ωρών που υπολείπονται σε κάποια σχολική μονάδα

• τις συνέπειες όλων των παραπάνω στην παρεχόμενη ποιότητα εκπαιδευτικού έργου

 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ

Κοινός παρανομαστής των προβλημάτων όλων των εκπαιδευτικών είναι η μείωση – ελαχιστοποίηση του κόστους της παρεχόμενης Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας στο όνομα των «ισοσκελισμένων προϋπολογισμών» και «ματωμένων πλεονασμάτων» για την αποπληρωμή στο ακέραιο ενός χρέους που μόνο ο λαός μας δεν δημιούργησε, στο όνομα της «κοινωνίας της αγοράς» και του «Νέου» σχολείου που θα πρέπει να την υπηρετεί.

 

Οι χιλιάδες συμπτύξεις-συγχωνεύσεις σχολείων, τα πολυπληθή τμήματα, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η κινητικότητα-διαθεσιμότητα υπηρετούν τα παραπάνω. Αυτά τα μέτρα, πιστά τις κατευθυντήριες της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ για το «νέο σχολείο», τα οποία συνεχίζει να προωθεί και η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχαν και έχουν σαν αποτέλεσμα, τόσο τη δραματική επιδείνωση των όρων μόρφωσης των μαθητών, όσο και την απώλεια χιλιάδων οργανικών θέσεων, την ανασφάλεια για χιλιάδες εκπαιδευτικούς.

Το επόμενο διάστημα όλοι οι συνάδελφοι θα πρέπει να οργανώσουμε τον αγώνα μέσα από τα σωματεία μας για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Στη βάση αυτή, προτείνουμε και απαιτούμε:

 

  1. Να δοθούν τώρα όλες οι οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων.
  2. Να καλυφτούν όλες οι οργανικές θέσεις με διορισμούς εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων.
  3. Να μειωθούν στα τρία (3) τα σχολεία που μετακινούνται πολλές ειδικότητες, από 5 που είναι σήμερα.
  4. Οι ομάδες των σχολείων να οργανώνονται με βάση την απόσταση αλλά και την συγκοινωνιακή σύνδεση μεταξύ τους.
  5. Να σταματήσει η μετακίνηση των εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο την ίδια μέρα. Σήμερα έχουμε εκπαιδευτικούς που μετακινούνται μέχρι και σε 4 σχολεία για να καλύψουν το ωράριό τους. Μετακίνηση μπορούμε να δεχτούμε μόνο σε δεύτερο, πολύ κοντινό σχολείο.
  6. Μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα, ιδιαίτερα στα ξενόγλωσσα όπου σήμερα τα 26άρια και 27άρια  τμήματα είναι σχεδόν κανόνας.
  7. Οι εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων που μετακινούνται σε σχολεία του πρώην 4ου Γραφείου να έχουν μειωμένο ωράριο, καθώς και όσοι χρειαστεί να μετακινηθούν σε πάνω από τρία σχολεία.
  8. Να εκδοθούν βιβλία (Γαλλικών –Γερμανικών) για να σταματήσει το αίσχος της μείωσης των σελίδων των βιβλίων αυτών από τους εκδοτικούς οίκους, λόγω του πλαφόν που μπαίνει για την προμήθεια των βιβλίων αυτών από τις σχολικές επιτροπές.
  9. 9.  Τέλος να καταργηθεί όλο το πλαίσιο της κινητικότητας και κάθε έννοια ελαστικοποίησης στην εργασία των εκπαιδευτικών. Κατάργηση του Π.Δ. 48/28-2-2014 για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις υπεράριθμων εκπαιδευτικών της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  10. 10.      Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων με μόνιμο διορισμό χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των αναπληρωτών και δημιουργία νέων οργανικών θέσεων για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν.  Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα έχουμε ουσιαστικό αποτέλεσμα και θα σταματήσει η αναπαραγωγή της μιζέριας και του «διαίρει και βασίλευε».

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                Η  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ  ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ                           ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΟΥΤΑ

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα