ΣΕΠΕ "Ρόζα Ιμβριώτη": Για τη συνάντηση του ΔΣ με τη Δημοτική Αρχή της Καισαριανής

15/03/2020 - 13:23

Δελτίο Τύπου

Για τη συνάντηση του Δ.Σ. με τη Δημοτική Αρχή της Καισαριανής

Τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας πραγματοποίησε συνάντηση με τη Δημοτική Αρχή Καισαριανής. Ήταν παρόντες ο Δήμαρχος κ. Βοσκόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Κιτσέλης και η Προϊστάμενη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου κ. Κωνσταντοπούλου.

Να σημειωθεί καταρχήν ότι χρειάστηκε να υποβάλουμε το αίτημα για συνάντηση 3 φορές γραπτά αλλά και να επιμείνει τηλεφωνικά η πρόεδρος του Δ.Σ., για να δεχτεί η νέα Δημοτική Αρχή του κ. Βοσκόπουλου το Δ.Σ. του Συλλόγου μας. Ελπίζουμε να μην επαναληφθεί αυτή η …δυστοκία!

Σχετικά με το τι συζητήθηκε και τι απαντήσεις πήραμε στη συνάντηση:

Α. Η πρόεδρος του Συλλόγου, πριν την εισήγησή της για τα θέματα της συνάντησης, που είχαν διαβιβαστεί στον Δήμο εδώ και ενάμιση μήνα, έθεσε το επίκαιρο ζήτημα της προστασίας από τον κορωνοϊό. Σχετικά με αυτό, ρωτήθηκε η Δημοτική Αρχή αν σκοπεύει να δώσει έκτακτη χρηματοδότηση στα σχολεία για έξοδα αντιμετώπισης του ιού (αντισηπτικά, καθαριστικά κτλ) και αν θα διεκδικήσει επειγόντως προσλήψεις καθαριστριών, ώστε τα σχολεία να καθαρίζονται και κατά τις πρωινές ώρες και όχι μόνο μετά το πέρας των πρωινού ωραρίου. Απαιτήθηκε από τον Σύλλογό μας να παρθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα σε συνεργασία, βέβαια, και με τον ΕΟΔΥ.

Ο Δήμαρχος, σχετικά με τη χρηματοδότηση, είπε πως έχει ζητηθεί γενικά και για τον κορωνοϊό, αλλά και για άλλες ανάγκες των σχολείων. Είπε, επίσης, πως τα επιπλέον έξοδα προστασίας θα καλυφθούν από τις Σχολικές Επιτροπές αργότερα.

Αυτό βέβαια το ξέρουμε ότι μπορεί να γίνει, εμείς απαιτούμε να καλυφθούν τα έξοδα αυτά από έκτακτη επιχορήγηση από το κράτος ή τους δήμους, γιατί οι Σχολικές Επιτροπές έχουν μειωμένη κατά 60% χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια και τα σχολεία με δυσκολία καλύπτουν βασικές λειτουργικές ανάγκες! Δε συμφωνούμε με την «εύκολη λύση» της πλειοψηφίας των  δημοτικών αρχών, που, αντί να διεκδικούν, πορεύονται με ό,τι έχουν δεδομένο, δηλαδή τα χρήματα των πάγιων (χαμηλών) κρατικών επιχορηγήσεων!

Β. Το βασικό θέμα που έθεσε ο Σύλλογός μας στη συνάντηση ήταν πώς θα εφαρμόσει ο Δήμος τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή στα Δημόσια Νηπιαγωγεία της Καισαριανής από την επόμενη χρονιά, με δεδομένο ότι οι κυβερνήσεις, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, δεν προέβλεψαν χρηματοδότηση για υποδομές και διορισμούς. Τονίστηκε από πλευράς Συλλόγου ότι πάγια θέση μας στο ζήτημα αυτό είναι ότι η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή πρέπει να εφαρμοστεί με βάση τις σύγχρονες κτηριακές και μορφωτικές ανάγκες και όχι με στοίβαγμα των νηπίων και προνηπίων σε προκάτ αίθουσες "καρυδότσουφλα".

Ο Σύλλογός μας, ύστερα από μελέτη των αναγκών της περιοχής, κατέληξε ότι οι αίθουσες που χρειάζονται για την ουσιαστική εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής στα Δημόσια Νηπιαγωγεία της Καισαριανής είναι 9 για τη Γενική Αγωγή και 2 για την Ειδική Αγωγή, με την αναγκαία χωροταξική κατανομή, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των νηπίων, προνηπίων και να μη μετακινούνται τα μικρά αυτά παιδιά σε μεγάλες αποστάσεις.

Ο Δήμαρχος απάντησε πως ύστερα από μελέτη του Δήμου ζητήθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας 5 αίθουσες συνολικά (!), αλλά το Υπουργείο συμφώνησε για 4 (!). Αυτές θα είναι προκάτ ελαφριού τύπου, καθώς, όπως ανέφερε, «είναι τα μόνα που μπορούν να μπουν αυτή τη χρονική στιγμή»! Το κόστος για τις βάσεις των προκάτ θα επωμιστεί η ΚΤΥΠ με κονδύλι 45.000 € από το υπουργείο Παιδείας. Ο Δήμαρχος είπε επίσης ότι δέχεται να συμπεριλάβει στην πρότασή του για τη Δίχρονη και την πρόταση του Συλλόγου μας, αν και τη θεωρεί ιδεατή λύση και όχι "βιώσιμη"! Την ίδια στιγμή όμως δε δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε νέα αναθεωρημένη πρόταση ως Δήμος, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και τη λογική του Συλλόγου μας, άρα η όποια «αποδοχή» γενικώς και αορίστως της πρότασής μας είναι κενό γράμμα!! «Εμείς θα ζητήσουμε την επίλυση του προβλήματος ποσοτικά και το ποιοτικά θα το περάσουμε αργότερα», είπε! Τα λόγια του Δημάρχου δείχνουν και τον τρόπο με τον οποίο θα πορευτεί στα ζητήματα της Παιδείας η Δημοτική αρχή, ότι κινείται στη λογική του εφικτού, που βολεύει πλήρως τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις!

Η τοποθέτηση προκάτ ελαφριού τύπου υποβαθμίζει το υπάρχον κτηριακό επίπεδο των Νηπιαγωγείων της Καισαριανής! Γι’ αυτό είχε απορριφτεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, η οποία είχε καταθέσει στις τριμερείς επιτροπές και στις αρμόδιες υπηρεσίες ολοκληρωμένη πρόταση, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί. Οι κυβερνήσεις όμως, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, δεν προέβλεψαν χρηματοδότηση, υποδομές και διορισμούς, άρα έχουν και την κύρια ευθύνη για την όποια εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με όρους υποβάθμισης τελικά!!

Η πρόταση του Συλλόγου μας για 9 αίθουσες Γενικής και 2 Ειδικής Προσχολικής Αγωγής προβλέπει να αντικατασταθούν και οι τρεις υπάρχουσες προκάτ αίθουσες (δύο του 7ου και μία του 3ου Νηπιαγωγείου) με νέες σύγχρονες. Έτσι η κτηριακή υποδομή θα αναβαθμιστεί. Αν όμως παραμείνουν αυτές οι τρεις και προστεθούν άλλες 4 προκάτ αίθουσες, η κτηριακή υποδομή θα υποβαθμιστεί!

Ταυτόχρονα η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για 4 αίθουσες όλες στο κέντρο περίπου της Καισαριανής (2 στο οικόπεδο του Παιδικού Σταθμού δίπλα από το Δημαρχείο, 1 στο 1ο και μία στα 4ο-5ο Νηπιαγωγεία) αφήνει εντελώς ακάλυπτο το πάνω μέρος της Καισαριανής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση των λαϊκών οικογενειών και τη μετακίνηση των μικρών παιδιών σε αρκετά μεγάλες για την ηλικία τους αποστάσεις.

Η πρόταση του Συλλόγου μας δεν είναι ιδεατή, όπως τονίσαμε και στον κ. Δήμαρχο, καλύπτει απλά σημερινές ανάγκες της Δίχρονης Προσχολικής. Δε δεχόμαστε το 2020 τη λογική των κυβερνήσεων και του Δημάρχου Καισαριανής, που είπε ότι, αφού θα μπουν περίπου 100 παιδιά στα Νηπιαγωγεία, 100:25=4 αίθουσες χρειαζόμαστε! Καταρχήν, έχει ψηφιστεί νόμος, ως αποτέλεσμα των αγώνων μας, που θεσμοθετεί 22 παιδιά ανά τμήμα, η θέση του Σωματείου μας  είναι 15 παιδιά/νηπιαγωγό! Ταυτόχρονα, λέμε ότι ναι το 2020 θέλουμε και μπορούμε να έχουμε Νηπιαγωγεία σύγχρονα και όχι κουτιά! Παράλληλα, διεκδικούμε Νηπιαγωγεία που θα καλύπτουν και χωροταξικά όλα τα παιδιά της Καισαριανής!

Τέλος, η Δημοτική Αρχή ανέφερε ότι στα σχέδιά της η δημιουργία ενός Νηπιαγωγείου σε υπάρχον οικόπεδο (το γνωστό τρίγωνο στο κάτω μέρος της Καισαριανής, που και γεωγραφικά δε λύνει προβλήματα για τη Δίχρονη). Ωστόσο, τόνισε ότι χρειάζεται χρόνο για να υλοποιηθεί. Απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση, δεσμεύτηκε ότι δε θα προχωρήσει σε κανένα πρόγραμμα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) για τη δημιουργία αιθουσών ή και ολόκληρων Νηπιαγωγείων.

Γ. Στη συνέχεια ζητήθηκε από το Δ.Σ. να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των σχολείων για κτηριακές παρεμβάσεις και όχι μόνο, να ενημερωθούμε για τα έργα της ΣΑΤΑ και για το πού είναι τα 100.000 €, που έχουν προέλθει από εκπτώσεις της ΣΑΤΑ προηγούμενων ετών συν τη ΣΑΤΑ του 2020 και δεν έχει μπει στο νέο προϋπολογισμό του Δήμου. Ο αντιδήμαρχος οικονομικών κος Χατζησάββας ισχυρίστηκε ότι το ποσό αυτό έχει προϋπολογιστεί αλλά κάποιοι μας «παραπλανούν», αλλά πριν μια βδομάδα στο Δημοτικό Συμβούλιο είχε παραδεχθεί ότι δεν έχει μπει στον προϋπολογισμό. Δηλαδή μιλάμε για έργα που μπορούν να γίνουν στα σχολεία μας αξίας πάνω από 100.000€. Έργα μάλιστα που έπρεπε να έχουν αρχίσει, αλλά καθυστερούν.

Ζητήσαμε, επίσης, να μάθουμε σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαδικασία για την αναβάθμιση ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού των σχολείων και μελετών πυρασφάλειας. Η κ. Κωνσταντοπούλου από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, μας ενημέρωσε πως συνεχίζονται τα έργα που είχαν ήδη ξεκινήσει στα σχολεία το προηγούμενο διάστημα (μονώσεις, βαψίματα, τουαλέτες ΑμΕΑ…) και πως τα έργα της ΚΤΥΠ στα σχολεία έχουν ολοκληρωθεί. Τέλος, ανέφερε ότι ολοκληρώνεται και η μελέτη πυρασφάλειας έργο που έχει ξεκινήσει η ίδια η τεχνική υπηρεσία τα τελευταία χρόνια μελέτη ποσού 88.400€, όσο για τον ηλεκτρολογικό και μηχανολογικό εξοπλισμό είπε ότι η μελέτη ολοκληρώνεται και η Δημοτική Αρχή πρέπει να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση αλλά δεν ξέρει πότε. Βεβαίωσε ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου θα προχωρήσει τα έργα που έχει ξεκινήσει, αρκετά με δική της πρωτοβουλία και ευθύνη εδώ και καιρό!

Δ. Ακόμη ένα θέμα που έθεσε το Δ.Σ. ήταν οι αυξημένες ανάγκες θέρμανσης του 2ου Δημοτικού Καισαριανής  λόγω της τοποθεσίας του. Ο κ. Κιτσέλης ανέφερε πως ήδη έχει γίνει αλλαγή καυστήρα στο σχολείο και πως οποιοδήποτε επιπλέον ποσό χρειαστεί για θέρμανση, θα καλυφθεί από τις Σχολικές Επιτροπές. Σε κάθε περίπτωση ζητάμε να καλύπτεται η αυξημένη ανάγκη θέρμανσης του σχολείου χωρίς να μειώνονται τα χρήματα που χρειάζεται για τις λειτουργικές του δαπάνες!

Ε. Στη συνέχεια τέθηκε το ζήτημα της συντήρησης του Ιστορικού Ειδικού Σχολείου "Ρόζα Ιμβριώτη" και η ανάγκη να χτιστεί δίπλα του ένα διθέσιο Ειδικό Νηπιαγωγείο (είναι οι 2 αίθουσες για την Ειδική Προσχολική Αγωγή που προτείνει ο Σύλλογός μας). Ο Δήμαρχος απάντησε πως συμφωνεί μεν αλλά πως υπάρχουν πολλά ζητήματα νομοθεσίας και ότι προς το παρόν δεν έχει κάτι συγκεκριμένο να μας πει.

ΣΤ. Τέλος, ζητήθηκε από το Δ.Σ. του Συλλόγου μας να προσληφθούν ξανά συνάδελφοι γενικών καθηκόντων-σχολικοί βοηθοί, που αποδείχτηκαν πολύτιμοι στα σχολεία μας, φυσικά διεκδικούμε να θεσμοθετηθούν οι θέσεις και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό. Ο κ. Κιτσέλης Αντιδήμαρχος Παιδείας απάντησε ότι το ζήτημα θα τεθεί στην προγραμματισμένη τους συνάντηση με το Υπουργείο Παιδείας.

Ζ. Στο τέλος της συνάντησης, αρνητική εντύπωση προκάλεσε η στάση του Αντιδημάρχου Παιδείας, κ. Κιτσέλη, που θέλησε να πάρει τη ρεβάνς για το έγγραφο του Συλλόγου μας «Διαμαρτυρία για την «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ» από Γραφείο Παιδείας του Δήμου Καισαριανής» με αρ. πρωτ. 296 στις 9/10/2019 (δείτε https://www.sylimvrioti.gr/apofaseis-gs-ds/apofaseis-ds-pros-meli-2/eg-no17-nov18-1/2098--q-q-9102019/file). Το έγγραφο αυτό το έβγαλε ο Σύλλογός μας, όταν με έγγραφό του ο κ. Αντιδήμαρχος ζητούσε να του κοινοποιήσουν τα σχολεία της Καισαριανής πόσους μεταπτυχιακούς θα δεχτούν να κάνουν την πρακτική τους και παράλληλα εκτιμούσε ότι έτσι οι εκπαιδευτικοί θα βελτιώνονταν! Θυμίσαμε στον κ. Αντιδήμαρχο ότι ο Δήμος δεν έχει καμία αρμοδιότητα στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά δεν άκουγε τίποτα! Επαναλάμβανε μονότονα ότι «λέτε ψέματα (!!!) ότι πίεσα τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς» κλπ, όταν είναι δημόσια γνωστό ότι απευθύνθηκε με έγγραφό του σ’ αυτά απαιτώντας να του απαντήσουν, τη στιγμή που αυτό δεν είναι δουλειά του Δήμου! Δυστυχώς, αν και του ζητήθηκε να ανακαλέσει, αυτός επέμενε στην απαράδεκτη στάση του! Φαίνεται πως ο κ. Αντιδήμαρχος δεν αντέχει τη δημόσια κριτική για τις δημόσιες πράξεις του, αν και ως δημόσιο πρόσωπο οφείλει να το κάνει! Η στάση του εκθέτει τόσο τον ίδιο όσο και τη Δημοτική Αρχή, πρόκειται για πολιτική ηγεσία του Δήμου Καισαριανής! Κι επιπλέον είναι κρίμα να φέρεται έτσι ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Καισαριανής, γιατί είναι και εκπαιδευτικός και μάλιστα και συνδικαλιστής στην αντίστοιχη ΕΛΜΕ της περιοχής μας!

Για το Δ.Σ.

Η  Πρόεδρος                                                            Ο Γ. Γραμματέας

Δριμάλα Θεοδώρα                                                 Κοπριτέλης Απόστολος

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα