Σ.Ε.Π.Ε. "Ρόζα Ιμβριώτη": Για τις πλημμύρες σε Μάνδρα και Ν.Πέραμο

28/11/2017 - 18:58
ανακοίνωση για τις πλημμύρες

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ

Το  Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας στη Μάνδρα και στη  Ν. Πέραμο Αττικής.  Εκφράζει  ταυτόχρονα και την αγανάκτησή του, γιατί η αναφορά των αιτιών κάθε φορά σε ανάλογες καταστροφές, στα ακραία καιρικά φαινόμενα και η συνήθεια ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά, από διάφορους «ειδικούς» και πολιτικούς «αρμόδιους», είναι τουλάχιστον προκλητική και εξοργιστική.

Με μια ώρα μπόρας χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, φτωχοί άνθρωποι, καταστράφηκαν οικογένειες.

Σημαντικές ζημιές έγιναν και προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στα σχολεία της περιοχής. Κυρίως στους αύλειους χώρους και στην περίφραξη ορισμένων, στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις παροχής θέρμανσης. Ζημιές περιορισμένης έκτασης υπάρχουν στα Γυμνάσια και τα Λύκεια στις περιοχές Μεγάρων, Βιλίων, Ερυθρών και Νέας Περάμου, ενώ λόγω των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο υπάρχει αδυναμία μετακίνησης μαθητών και εκπαιδευτικών. Σοβαρότερες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί τα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά της Μάνδρας με καταστροφές στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, στην περίφραξη. Στο 5ο Δημοτικό και στο 2ο Δημοτικό έχει καταρρεύσει μέρος της περίφραξης του σχολείου.

Σπίτια συναδέλφων έχουν καταστραφεί στις πληγείσες περιοχές, ενώ μεγάλες καταστροφές και στις κατοικίες των μαθητών, όπως στην περίπτωση του ΕΠΑΛ Μεγάρων.

Όταν η αντιπλημμυρική προστασία αντιμετωπίζεται ως κόστος, γραφικότητα ή υπερβολή και όχι ως σύγχρονη βασική κοινωνική ανάγκη με ευθύνη του κράτους, ο εργαζόμενος λαός θα το πληρώνει πολύ ακριβά και με τη ζωή του.

Τα αντιπλημμυρικά έργα δεν επιλέγονται γιατί δεν είναι ανταποδοτικά. Δεν είναι διόδια για να αποφέρουν εκατομμύρια ευρώ κέρδη.

Η αναφορά κάθε φορά στο κόστος των αντιπλημμυρικών έργων, η ανυπαρξία των αναγκαίων υποδομών, αναδεικνύει την αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία των εργαζομένων. Η εστίαση στα ακραία καιρικά φαινόμενα και η λογική ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά είναι προκλητική και εξοργιστική. Δεν πρέπει να συνηθίζουμε! Δεν πρέπει να αποδεχόμαστε την απώλεια της ζωής ως φυσικό φαινόμενο.

Η πραγματικότητα είναι ότι από τα 700 ποτάμια και ρέματα της Αττικής  σήμερα υπάρχουν  λιγότερα από 50 με τα υπόλοιπα να έχουν τσιμεντωθεί. Τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μοιράζει κοινωνικά αντίδωρα εξαπάτησης των πιο φτωχών εργαζομένων, συνταξιούχων και ανέργων, θύματα μιας αντιλαϊκής πολιτικής που συνεχίζεται, η γύμνια και η ταξική επιλογή του κράτους φορομπήχτη και υπηρέτη της «επιχειρηματικότητας», αποκαλύπτεται ανάγλυφα με το χαμό των 23 (μέχρι στιγμής) ανθρώπων, εκατοντάδων άλλων εγκλωβισμένων και χιλιάδων κατεστραμμένων σπιτιών και περιουσιών.

Η  προστασία του λαού από κάθε φυσικό φαινόμενο αντιμετωπίζεται από το κράτος και τις κυβερνήσεις (τωρινή και προηγούμενες) με την ίδια ταξική τακτική. Αυτό φαίνεται από τους προϋπολογισμούς της περιφέρειας και των δήμων .

Η  λογική των ισοσκελισμένων και κερδοφόρων προϋπολογισμών είναι η απαξίωση κάθε έργου που δεν αποδίδει κέρδος:

 • Η αντιπλημμυρική προστασία (δεν φέρνει κέρδη)
 • Η αντισεισμική θωράκιση (δεν φέρνει κέρδη)
 • Η αντιπυρική πρόβλεψη (δεν φέρνει κέρδη)

Αυτή είναι η “δίκαιη ανάπτυξη” για τον λαό.

Όλα όσα συμβαίνουν, ξανά, αυτές τις μέρες, θέτουν ως επιτακτική ανάγκη να παρθούν επείγοντα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και για την αποκατάσταση των ζημιών.

Απαιτούμε και διεκδικούμε:

 • Άμεσα μέτρα προστασίας και ανακούφισης, καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση, προστασία των εργαζομένων από απολύσεις, σχεδιασμό και χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων.
 • Ενίσχυση του «Θριάσιου» Νοσοκομείου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Πλήρης στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας και Μεγάρων. Δημιουργία αντίστοιχων Κέντρων Υγείας σε Μάνδρα, Ασπρόπυργο, Νέα Πέραμο και Μαγούλα.
 • Να καταβληθούν κανονικά τα ημερομίσθια των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν προσωρινά εξαιτίας των πλημμυρών στη Δυτική Αττική, όπως και των εργαζομένων που δεν μπόρεσαν να πάνε στη δουλειά.
 • Κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του. Κανένας εργαζόμενος που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει με ασφάλεια στο χώρο δουλειάς του, να μη θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών από την εργασία του και να καταβληθούν κανονικά μεροκάματα και ένσημα.
 • Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
 • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Καμία διακοπή νερού, ρεύματος και τηλεφώνου σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη.
 • Άμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση και υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη του κράτους»

Ειδικά για τα σχολεία της περιοχής:

 • Να γίνει άμεση καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών. Να πραγματοποιηθούν έλεγχοι από τους κρατικούς φορείς σε όλα τα σχολεία, να διαπιστωθεί η ασφάλεια και η δυνατότητα να πραγματοποιείται κανονικά το μάθημα.
 • Να δοθεί έκτακτο κονδύλι για επισκευές και έκτακτη χρηματοδότηση στις σχολικές επιτροπές ώστε να καλυφθούν στο 100% οι ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
 • Άμεσα μέτρα προστασίας για τη στέγαση, τη σίτιση, την ένδυση όσων μαθητών και συναδέλφων έχουν ανάγκη.
 • Αποκλειστικά δωρεάν και με ασφάλεια μεταφορά των μαθητών στα σχολεία. Ειδικά στη Νέα Πέραμο, όπου οι μαθητές αναγκάζονται να περπατούν αυτόν το δρόμο «καρμανιόλα» έξω από το στρατόπεδο Πυροβολικού.
 • Κατάργηση διοδίων Αττικής και Εθνικής Οδού, για να μπορούν να μετακινηθούν με ασφάλεια οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι των περιοχών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου αποφάσισε να δοθούν από το ταμείο του Συλλόγου 200 € .

Παράλληλα την ημέρα της Γενικής μας Συνέλευσης θα υπάρχει κουτί  ενίσχυσης όπου ο κάθε συνάδελφος θα μπορεί να ρίχνει το ποσό που επιθυμεί. Με τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα αγοραστούν υλικά που θα ζητηθούν και θα μεταφερθούν με ευθύνη του Δ.Σ. σε σχολεία των περιοχών.

Για το Δ.Σ.

          Ο Πρόεδρος                                                                                      Η Γ. Γραμματέας

    Κοπριτέλης Απόστολος                                                                            Γλαβίνα Σουζάνα

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα