Σ.Ε.Π.Ε. "Ρόζα Ιμβριώτη": Όχι στην ενοποίηση των σχολικών επιτροπών

22/06/2016 - 20:14

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας ενημερώθηκε για την επιστολή της Αντιδημάρχου Παιδείας του Δήμου Αθηναίων προς τους Διευθυντές των σχολείων  για τη σαρωτική αλλαγή που ετοιμάζει η πλειοψηφούσα παράταξη "Δικαίωμα στην πόλη" του Καμίνη για την ενοποίηση των 7 Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας και των 14 σχολικών επιτροπών του Δήμου Αθήνας.

     Με τα  επιχειρήματα «αποκέντρωσης», «συμμετοχής των πολιτών στη ζωή του σχολείου», «καλύτερου προγραμματισμού» και «οικονομικής διαφάνειας» επιχειρείται η συγκέντρωση και η διαχείριση όλου του χρηματικού ποσού για την λειτουργία των 388 σχολείων του Δήμου Αθήνας σε δύο 15μελείς Σχολικές Επιτροπές (μία για την Π.Ε. και μία για την Δ.Ε.). Ταυτόχρονα προτείνεται η κατάργηση όλων των Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας της κάθε Δημοτικής Ενότητας και η αντικατάστασή τους από μία η οποία θα «συμβάλλει στις μακροπρόθεσμες πολιτικές Παιδείας» του Δήμου.

Να επισημάνουμε ότι οι Δημοτικές Επιτροπές είναι υπεύθυνες για την παραχώρηση των σχολικών χώρων σε διάφορους φορείς και είναι οι μοναδικές επιτροπές που συμμετέχουν εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών σωματείων. Εγείρονται σοβαρά ερωτήματα  όσον αφορά  τους  φορείς, στους οποίους σχεδιάζει η πλειοψηφούσα παράταξη να ανοίξει την πόρτα των σχολείων, την εισβολή ΜΚΟ σε προγράμματα απογευματινής απασχόλησης παιδιών καθώς και στην επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης μέσω κοινωφελούς προγραμμάτων και της απλήρωτης εργασίας χρυσωμένης με το χάπι του εθελοντισμού..  

Η προσπάθεια δημιουργίας μιας μόνο Σχολικής επιτροπής για 283 σχολικές μονάδες της Π.Ε. και 105 της Δ.Ε.,  στο όνομα της αποκέντρωσης, της αποτελεσματικής λειτουργίας και της διαφάνειας είναι τουλάχιστον προκλητική για την εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης μας.

Δημοτικά όργανα λίγων ατόμων με ελάχιστη συμμετοχή αυτών που γνωρίζουν «το γνωστικό πεδίο της εκπαίδευσης» οι οποίοι  θα αποφασίζουν για την καθημερινή μικρή ανάγκη 54.565 μαθητών του Δήμου Αθήνας δεν είναι «εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων», ούτε συντελούν στην «πραγματική αποκέντρωση», είναι όργανα αλαζονικής και αδιαφανούς εξουσίας που επιθυμεί να  επιβάλλει προαποφασισμένες πολιτικές, να κάνει σκληρή, συγκεντρωτική διαχείριση των εξαιρετικά μειωμένων κονδυλίων, να μοιράσει τη φτώχεια με ιδιαίτερα δυσμενείς προϋποθέσεις για τις σχολικές μονάδες χωρίς να προβάλλει τις αιτίες που χρόνο με το χρόνο μειώνουν τις δαπάνες είτε αυτές αφορούν κάλυψη λειτουργικών εξόδων είτε ΣΑΤΑ δηλαδή έργα συντήρησης σχολείων.     

Με τη δημιουργία των Καλλικρατικών Σχολικών Επιτροπών το πέρασμα των αποφάσεων έχει μεταφερθεί πολλές φορές σε άτομα άσχετα με την σχολική κοινότητα (να θυμίσουμε ότι η νομοθεσία των Καλλικρατικών Σχολικών Επιτροπών δεν επιτρέπει να είναι μέλη τους τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών παρά μόνο κάποιοι Δ/ντές που εκπροσωπούν μάλιστα και τον Δ/ντή Εκπ/σης).

Η  υπαγωγή της οικονομικής διαχείρισης σε υπερ-σχολικές επιτροπές των 30 ή 40 σχολείων οδήγησε σε απίστευτες καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες για την καταβολή των απολύτως απαραιτήτων στα σχολεία (καθαριστικά, αναλώσιμα, ΔΕΚΟ κ.ά), σε απαξίωση των εκπαιδευτικών, σε προσπάθεια μετατροπής τους σε «επαίτες» για την πιο μικρή ανάγκη των σχολείων .

Η πρόταση του Δήμου Αθηναίων αντί να αντιμετωπίζει τα προβλήματα αυτά, να διεκδικήσει και να απαιτήσει είτε από το κράτος είτε από την ΚΤΥΠ ΑΕ ( πρώην ΟΣΚ) έργα συντήρησης και αναβάθμισης των γερασμένων και πολλές φορές ακατάλληλων και επικίνδυνων σχολικών κτιρίων τα διογκώνει και δημιουργεί περισσότερα.

Η πρόταση αυτή κινείται στη λογική της αυτόνομης σχολικής μονάδας λογικής και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και του Υπουργείου Παιδείας που προσπαθεί να ξεφορτώσει από το κράτος ότι είναι κόστος και να το μεταφέρει στην ίδια τη σχολική μονάδα που θα είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία της άρα και τα οικονομικά της, άρα και την εύρεση πόρων τόσο για τη λειτουργία όσο και τη συντήρησή τους. Θα ψάχνουμε να βρούμε χορηγούς που θα φιγουράρουν στους τοίχους των σχολείων.

Απαιτούμε την γενναία  αύξηση της χρηματοδότησης της κρατικής επιχορήγησης στις  σχολικές επιτροπές για  την κάλυψη όλων των λειτουργικών δαπανών των σχολείων.

Προγραμματισμός και άμεση έναρξη των έργων συντήρησης που απαιτούνται στο κάθε σχολείο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Καμιά κάλυψη των έργων συντήρησης από τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.

Ούτε ένα Ευρώ από την τσέπη γονιών και εκπαιδευτικών για κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων.

Καμιά συγχώνευση – κατάργηση Διαμερισματικής Σχολικής Επιτροπής.

 

Το Δ.Σ. θα κάνει παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, που θα συνεδριάσει στις 23/6/2016 στις 5.30 μμ περίπου.

 

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα