Σ.Ε.Π.Ε. "ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ": Στήριξη του αιτήματος μεταστέγασης του13ου Νηπιαγωγείου Βύρωνα

10/02/2016 - 21:27

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» είχε εδώ και χρόνια τονίσει, τόσο στο Δήμο Βύρωνα όσο και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την ακαταλληλότητα του χώρου στέγασης του 13ου Νηπιαγωγείου Βύρωνα και πάγιο αίτημά του ήταν "να εξασφαλιστεί κατάλληλος χώρος για τη στέγαση του 13ου Νηπιαγωγείου, που στεγάζεται σε ακατάλληλες αίθουσες του 6ου Δημοτικού."

Για το λόγο αυτό ως Δ.Σ. του Συλλόγου συμφωνούμε απόλυτα και υιοθετούμε το σχετικό έγγραφο αίτημα του Δ/ντή του 6ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα και της Προϊσταμένης του 13ου Νηπιαγωγείου Βύρωνα και απαιτούμε από τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν στην άμεση ικανοποίηση του αιτήματος με δεδομένο ότι υπάρχει σήμερα χώρος κατάλληλος για κάτι τέτοιο.

Συγκεκριμένα το Δ.Σ. υιοθετεί αυτούσιο το κείμενο των σχολείων που είναι το παρακάτω:

 

[Σας αναφέρουμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να μεταστεγαστεί άμεσα το 13ο Νηπιαγωγείο Βύρωνα για τους παρακάτω λόγους:

 • Το 13ο Νηπιαγωγείο στεγάζει τα δύο τμήματά του σε δύο αίθουσες στο ισόγειο του κτιρίου του 6ου Δημοτικού Σχολείου. Οι αίθουσες αποτελούν οργανικά και όχι ανεξάρτητα τμήματα του υπόλοιπου κτιρίου και μάλιστα είναι χωρισμένα μεταξύ τους με πρόχειρη κατασκευή δεδομένου ότι προορίζονταν για μία ενιαία αίθουσα που θα στέγαζε το γραφείο δασκάλων του 6ου Δημοτικού.
 • Οι δύο αίθουσες που στεγάζονται τα τμήματα του 13ου Νηπιαγωγείου Βύρωνα δεν έχουν επαρκή χώρο για την κάλυψη των αναπτυξιακών και μαθησιακών αναγκών είκοσι πέντε (25) νηπίων.
 • Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις λειτουργίας του ολοήμερου τμήματος του νηπιαγωγείου στην αίθουσα όπου στεγάζεται. Στον ίδιο περιορισμένο χώρο γίνεται η σίτιση των παιδιών και φυσικά η χαλάρωσή τους, κάτι που αντιβαίνει στις κείμενες διατάξεις.
 • Οι αίθουσες δεν αερίζονται επαρκώς.
 • Τα παιδιά του νηπιαγωγείου προαυλίζονται σε έναν στενόμακρο διάδρομο έξω από τις δύο αίθουσες, καθώς την ώρα του διαλείμματος για το νηπιαγωγείο οι μαθητές του δημοτικού κάνουν γυμναστική στην αυλή. Δεν υπάρχει μια αυλή κατάλληλη για νηπιαγωγείο με τον απαραίτητο χώρο να κινηθούν τα παιδιά και φυσικά να είναι κατάλληλα διαμορφωμένη και εξοπλισμένη για τις ανάγκες αυτής της ηλικίας με κατάλληλο υλικό για να αποφεύγονται τα ατυχήματα, με τσουλήθρες, τραμπάλες, σπιτάκια κλπ.
 • Οι τουαλέτες είναι γύρω στα εκατό (100) μέτρα μακριά από τις αίθουσες σε εξωτερικό χώρο, ενώ μεσολαβούν και σκαλιά. Των αγοριών είναι κοινόχρηστες με το δημοτικό (τούρκικες) με αποτέλεσμα τα νήπια συχνά να νιώθουν άβολα με την παρουσία μεγαλύτερων παιδιών. Επιπλέον, ο συγκεκριμένος τύπος τουαλέτας δεν είναι καθόλου βολικός για τα μικροκαμωμένα νήπια. Δεν υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης των νηπίων λόγω της μεγάλης απόστασης μεταξύ τουαλέτας κι αίθουσας, οπότε τίθεται θέμα ασφάλειας, ειδικά σε περιπτώσεις παιδιών με ιδιαίτερες δυσκολίες.
 • Η ώρα προσέλευσης είναι διαφορετική για τα δύο σχολεία (νηπιαγωγείο και δημοτικό) αλλά η είσοδος κοινή και για τα δύο σχολεία. Με δεδομένη και την απουσία σχολικών φυλάκων δυσχεραίνεται η ομαλή έναρξη των μαθημάτων και για τα δύο σχολεία.
 • Την ώρα του διαλείμματος των δύο συστεγαζόμενων δημοτικών (6ο & 7ο) τετρακόσια τριάντα (430) παιδιά προαυλίζονται σε έναν περιορισμένο χώρο με αποτέλεσμα έξω από τις αίθουσες του νηπιαγωγείου να γίνεται φασαρία που δυσχεραίνει τη συγκέντρωση των νηπίων κι εμποδίζει τη διεξαγωγή του μαθήματος. Επιπλέον, αν κάποιο νήπιο χρειαστεί να πάει εκείνη την ώρα στην τουαλέτα, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να διασχίσει την απόσταση των εκατό μέτρων με τόσα παιδιά στο προαύλιο.
 • Επιπρόσθετα, το 6ο Δημοτικό έχει ανάγκη αυτές τις αίθουσες του Νηπιαγωγείου, αφού:
 • κάθε χρόνο δανείζεται μία αίθουσα από το 7ο Δημοτικό για να στεγαστεί μία τάξη,
 • δεν υπάρχει τραπεζαρία για την ώρα σίτισης του Ολοήμερου,
 • δεν υπάρχει αίθουσα Χημείου για τα πειράματα της Φυσικής των μεγάλων τάξεων
 • δεν υπάρχει Εργαστήριο Πληροφορικής
 • δεν υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής περισσότερων παιδιών στην πρώτη (Α΄) τάξη για την κάλυψη των ιδιαίτερα αυξημένων αναγκών της περιοχής και κάποια παιδιά μετεγγράφονται σε όμορα σχολεία. Αυτό συνέβη κατά τη φετινή σχολική χρονιά (2015-2016) με απόφαση της Διευθύντριας Εκπαίδευσης.

Για τους προαναφερόμενους λόγους θεωρούμε ότι οι εν λόγω αίθουσες που παραχωρήθηκαν στο 13ο Νηπιαγωγείο Βύρωνα, προκειμένου να καλυφθούν πρόχειρα και μάλλον προσωρινά οι ανάγκες του, πλέον δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ενός νηπιαγωγείου ασφαλούς που σέβεται τις ανάγκες αυτής της ηλικίας και στοχεύει στην ολόπλευρη ανάπτυξη του νηπίου.

Κατά συνέπεια, αιτούμαστε την άμεση μεταστέγαση του νηπιαγωγείου σε κτίριο , στο οποίο θα πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ασφάλεια των νηπίων και την απρόσκοπτη λειτουργία των δύο σχολείων (13ο Νηπιαγωγείο Βύρωνα & 6ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα) με γνώμονα το συμφέρον και το καλό του μαθητή.

Σας ευχαριστούμε για τις ενέργειές σας.

 

Η Προϊσταμένη

του 13ου Νηπιαγωγείου Βύρωνα

Παπαθανασίου Ανδριάνα

 

 

Ο Διευθυντής

του 6ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα

Γιώτης Γεώργιος]

 

 

 

 

 


Απαιτούμε από το Δήμο Βύρωνα και την Α Δ/νση να προχωρήσουν άμεσα τις διαδικασίες μεταστέγασης του 13ου Νηπιαγωγείου.

 

Για το Δ.Σ.

          Ο Πρόεδρος                                                              Ο Γ. Γραμματέας

    Κοπριτέλης Απόστολος                                                    Πετρίδης Μανώλης

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα