Σύλλογος Π.Ε. Έλλη Αλεξίου: Προς εξαφάνιση οι επικουρικές συντάξεις

11/03/2013 - 13:53

Προς εξαφάνιση οι επικουρικές συντάξεις

Τον οριστικό κατάλογο των ταμείων που απαρτίζουν το νέο επικουρικό (ΕΤΕΑ) ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας

Τον οριστικό κατάλογο των επικουρικών Ταμείων που συναπαρτίζουν το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας θέτοντας και τυπικά σε λειτουργία το νέο επικουρικό μαμούθ, μέσα από το οποίο θα προχωρήσουν οι νέες επώδυνες ανατροπές στον τομέα της επικουρικής ασφάλισης.

Η αρχή είχε γίνει με τον νόμο 4052 του 2012, με τον οποίο το κράτος των καπιταλιστών και η τότε κυβέρνηση Παπαδήμου (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) έθεσαν σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, το οποίο δεν εγγυάται σε καμιά περίπτωση την απόδοση συντάξεων και πολύ περισσότερο το ύψος τους. Οι εργαζόμενοι - ασφαλισμένοι στο ΕΤΕΑ, θα γνωρίζουν μόνο τι πληρώνουν για την επικουρική τους σύνταξη, δεν τους δίνεται όμως καμιά εγγύηση για το ύψος της σύνταξής τους, αφού πέρα από το νέο τρόπο «θεωρητικού» υπολογισμού τους, τελικά αυτό θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και με στόχο να μην προκαλούνται ελλείμματα στο Ταμείο.

Το νέο Επικουρικό

Στο νέο επικουρικό Ταμείο συμμετέχει η συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών συνταξιούχων (περίπου 1,5 εκατομμύριο) και η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων - ασφαλισμένων για επικούριση (περίπου 2,5 εκατ.)

Συγκεκριμένα στο ΕΤΕΑ μέχρι το τέλος του 2012 υπήχθησαν:

  1. Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ).
  2. Τομείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ).
  3. Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και οι τομείς αυτού ΤΕΑΠΟΚΑ και ΤΑΔΚΥ.
  4. Οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ).
  5. Ο Κλάδος Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ ως προς του κατ' επικουρική ασφάλιση ασφαλισμένους του.

Στα παραπάνω, προστίθενται και Ταμεία που αν και αιτήθηκαν εξαίρεση από το ΕΤΕΑ, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή επικαλούμενη την οικονομική και δημογραφική τους κατάσταση δεν έδωσε τη σύμφωνη γνώμη της. Αυτά είναι:

  1. Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτορείων (ΤΕΑΥΝΠΤ).
  2. Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Χημικών (ΤΕΑΧ).
  3. Το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) ως προς την επικουρική ασφάλιση.

Κανένας δε γλιτώνει από τη λαίλαπα

Οι φορείς που δε θα υπαχθούν στο Ενιαίο Ταμείο και μετατρέπονται σε ΝΠΙΔ υποχρεωτικής ασφάλισης, είναι οι εξής:

  • Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑΑΠΑΕ)

  • Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων (ΤΕΑΥΕΤ)

  • Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εταιρειών (ΤΕΑΥΦΕ)

  • Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Πετρελαιοειδών (ΤΕΑΠΕΠ).

Όμως, ούτε αυτά γλιτώνουν από τις νέες ανατροπές, καθώς οι νέοι όροι με τους οποίους θα αποδίδονται οι συντάξεις και ο τρόπος υπολογισμού τους ισχύουν και για τα Ταμεία που δεν υπάγονται στο ΕΤΕΑ (αρθρο 42, ν.4052/2012), άλλωστε θα λειτουργούν έτσι και αλλιώς ως επαγγελματικά Ταμεία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασφαλισμένους τους. Πολύ περισσότερο που οι φορείς αυτοί, χάνουν και την όποια κρατική εγγύηση υπάρχει για το ΕΤΕΑ, ενώ με δεδομένες τις επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους λεγόμενους «κοινωνικούς πόρους», θα απειλούνται πάντοτε από την απώλεια σημαντικών εσόδων πάνω στα οποία ορισμένα απ' αυτά έχουν στηρίξει μέχρι τώρα τη βιωσιμότητά τους.

Σε κίνδυνο οι επικουρικές

Σε κάθε περίπτωση, ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι βρίσκονται μπροστά σε νέα επώδυνα δεδομένα και στον κλάδο της επικουρικής σύνταξης, πέραν από τις μειώσεις που ήδη επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Ετσι όσον αφορά το ΕΤΕΑ, σύμφωνα με τον 4052 το ποσό της σύνταξης είναι ακαθόριστο και ατομικό και θα προσδιορίζεται από:

  • Τα δημογραφικά δεδομένα.

  • Το ατομικό ποσό συσσώρευσης εισφορών με επιτόκιο που καθορίζεται ανάλογα με τη μεταβολή του μισθού των εργαζομένων.

  • Το επιτόκιο προεξόφλησης.

  • Τη μεταβιβασιμότητα της σύνταξης.

Στην πραγματικότητα, δηλαδή, δε δίνεται η παραμικρή βεβαιότητα και εξασφάλιση του ποσού της σύνταξης και σε κάθε περίπτωση ο εκάστοτε υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης θα μπορεί να αναπροσαρμόζει σε ετήσια βάση τη σύνταξη με μοναδικό στόχο να μην προκύπτουν ελλείμματα στο νέο Ταμείο. Με δυο λόγια, η επικουρική σύνταξη, εάν δίνεται, θα καθορίζεται με πολιτική απόφαση και χωρίς το κράτος των καπιταλιστών να δίνει ένα τσακιστό ευρώ.

Γι' αυτό οι ισχυρισμοί του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση περί «ενός δικαιότερου, πιο εξορθολογισμένου και αποτελεσματικότερου ασφαλιστικού συστήματος» είναι πέρα για πέρα κάλπικοι και προκλητικοί. Η επίκληση της «βιωσιμότητας» γίνεται ακριβώς για να καλυφθεί η νέα επίθεση στις επικουρικές συντάξεις. Η αναφορά του μάλιστα ότι αυτό γίνεται «προς διασφάλιση και όφελος των νέων ασφαλισμένων κυρίως, όμως, των επόμενων γενεών», ξεπερνά κάθε όριο, αφού ακριβώς αυτοί οι νέοι και οι επόμενες γενιές αποστερούνται την επικουρική σύνταξη η οποία παύει πλέον να είναι συμπλήρωμα της κύριας, καθώς μετά από δεκαετίες ασφάλισης και εισφορών δε θα ξεπερνά τις μερικές δεκάδες ευρώ!

ΤΟ Δ.Σ.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα