Σύλλογος Π.Ε. "Σωκράτης": Καλή σχολική χρονιά με αγώνες

04/09/2015 - 14:17

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε.  ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ» εύχεται σε όλους  τους συναδέλφους  ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ με υγεία.

«Η σχολική χρονιά που ξεκινά βρίσκει και το χώρο της παιδείας σε γενικό αναβρασμό, με μία σειρά από μέτρα που πάρθηκαν και παίρνονται ακόμα και αφορούν όχι μόνο στις εργασιακές σχέσεις μας αλλά γενικότερα στο μέλλον και στο χαρακτήρα  του ίδιου του Δημόσιου Σχολείου. Το «Νέο Σχολείο» επελαύνει τσαλαπατώντας τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και τα εργασικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών». Αυτά που τονίσαμε πέρσι, με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς,  εκφράζουν με δυο λόγια την ακόμα χειρότερη κατάσταση που διαμορφώνεται και για τη νέα χρονιά :

  1. Τα νέα μέτρα για την εκπαίδευση που συμφώνησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους θεσμούς για το νέο 3Ο μνημόνιο ολοκληρώνουν ό,τι άφησαν ατελείωτο οι προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας-ανάμεσα στα άλλα- το αντιδραστικό «νέο σχολείο» της Διαμαντοπούλου, τον νόμο 4186/2013 του Αρβανιτόπουλου. Με τον νέο εξορθολογισμό των τάξεων, των σχολείων ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για αλλαγή στην αναλογία μαθητή-εκπαιδευτικού ανά τάξη, για νέες συγχωνεύσεις, συμπτύξεις τμημάτων, κ.α. Μόνο το γεγονός ότι ο εξορθολογισμός θα γίνει με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ του 2011 που πρότεινε ανάμεσα στα άλλα τις ήδη εφαρμοζόμενες συγχωνεύσεις, την αύξηση του διδακτικού ωραρίου, την κινητικότητα, δείχνει το μέγεθος της επίθεσης που βρίσκεται στα σκαριά.
  2. Επιταχύνεται η διαδικασία αξιολόγησης της εκπαίδευσης με κριτήρια την πιο στενή σύνδεσή της με τις ανάγκες της κερδοφορίας των μονοπωλίων, σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ. Δηλαδή "με βάση την αποδοτικότητα και αυτονομία των δημόσιων εκπαιδευτικών μονάδων και την αξιολόγηση και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα". Επαναφέρεται ουσιαστικά με έντονο τρόπο η κατεύθυνση για αυτονόμηση της κάθε σχολικής μονάδας, που θα λειτουργεί με ανταγωνιστικά κριτήρια, θα καταρτίζει τους δικούς της προϋπολογισμούς, θα προσλαμβάνει τους εκπαιδευτικούς της κ.τ.λ.
  3. Μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων, η καθυστέρηση στις προσλήψεις αναπληρωτών, οι μηδενικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών -αφού δεν έχουν γίνει ούτε καν οι προβλεπόμενοι από τον τρέχοντα κρατικό προϋπολογισμό μόνιμοι διορισμοί- δημιουργούν ένα εκρηκτικό σκηνικό με χιλιάδες κενά. Μόνο στην περιοχή της Β΄ Αν. Αττικής ξεπερνούν τα 400!!! Θα ζήσουμε επομένως και φέτος το σκηνικό που πολλάκις καταγγείλαμε πέρυσι, δηλαδή η Διοίκηση «να ρίχνει το μπαλάκι» στους εκπαιδευτικούς της κάθε σχολικής μονάδας για την αναπλήρωση των κενών, υιοθετώντας πρόχειρες λύσεις, με ό,τι συνεπάγεται αυτή η τακτική για την λειτουργία του σχολείου και την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου. 
  4. Παραμένουν τα χαράτσια, οι κατασχέσεις σπιτιών, οι πλειστηριασμοί οι ιδιωτικοποιήσεις. Προχωρούν σε νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων και στην κατάργηση όλων των ειδικών ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης και σύνταξη στα 67 για όλους.

Η επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά μας είναι γενικευμένη για όλους τους εργαζόμενους. Ενιαία, γενική και σε ταξική κατεύθυνση πρέπει να είναι και η απάντηση που πρέπει να δώσουμε συσπειρωμένοι στα Σωματεία και τους Συλλόγους μας.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ

ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΜΑΣ, ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ

Για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων το Δ.Σ. θα συνεδριάσει άμεσα  για να καθορίσει πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα .

Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί  για την κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία.

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα