Σύλλογος Π.Ε. "Σωκράτης": ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ

14/01/2014 - 14:35

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. ΑΝ. Αττικής «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ» ομόφωνα καταγγέλλει την απαίτηση σχολικού συμβούλου να του δηλώσουν οι συνάδελφοι στο 11ο Δ.Σ. Αχαρνών τα προγράμματα, που θα εφαρμόσουν στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης, αδιαφορώντας για τις ανάγκες της κάθε τάξης και τις οποίες ο δάσκαλος γνωρίζει καλύτερα.

Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, επανήλθε, από τους σχολικούς συμβούλους, η προώθηση προγραμμάτων μέσα και έξω από την ευέλικτη ζώνη. Καθόλου τυχαίο. Θα αποτελούν πλέον στοιχείο αξιολόγησης, άρα θα βοηθήσουν τα μέγιστα στην διαφοροποίηση-κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών. Αποδεικνύεται έτσι για πολλοστή φορά ότι το Υπουργείο Παιδείας και οι εντολοδόχοι των πολιτικών επιταγών του «κόπτονται» για το «φαίνεσθαι» και όχι για την ουσία της καθημερινής παιδαγωγικής πράξης.

Εμείς όμως οι εκπαιδευτικοί θυμόμαστε ότι είμαστε παιδαγωγοί κι επιστήμονες. Θυμόμαστε ότι χρέος μας είναι «να μάθουμε … γράμματα, στα παιδιά των εργαζόμενων και του λαού». Εμείς θέλουμε όλο το αναλυτικό πρόγραμμα να διαπνέεται από τις αρχές και τις αξίες που θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας, να περνάνε μέσα από όλα τα μαθήματα, σε κάθε ευκαιρία, κάθε μέρα. Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι με την υλοποίηση και δημοσιοποίηση ενός προγράμματος, σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά χτίζουν στέρεες γνώσεις σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας όσο καλύτερα μπορούμε, παρά και ενάντια στις αντίξοες συνθήκες που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική για την παιδεία, παρά και ενάντια στην πολιτική του «Νέου Σχολείου» της κυβέρνησης και της ΕΕ. Σ΄ αυτή την κατεύθυνση έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας επανειλημμένα στα συλλογικά μας όργανα: διαφωνούμε με την εφαρμογή της ευέλικτης ζώνης και με τα προγράμματα που φέρνει μαζί της και την οποία χρησιμοποιούμε κι εμείς "ευέλικτα" κάνοντας όποιο μάθημα και όποια δραστηριότητα κρίνουμε ότι μπορεί να εμπλουτίσει την εκπαιδευτική διαδικασία.

  • Καλούμε λοιπόν το συγκεκριμμένο σχολικό σύμβουλο κι όλους τους σχολικούς συμβούλους, που σέβονται τον τίτλος τους, να θυμηθούν ότι είναι εκπαιδευτικοί κι όχι «πιόνια» της διοίκησης ή «παπαγαλάκια» του νέου σχολείου της κατάρτισης και της ημιμάθειας-αμάθειας. Αν θέλουν να προσφέρουν ως παιδαγωγοί και επιστήμονες, ας έρθουν να μας βοηθήσουν ως σύμβουλοι, επί της ουσίας, στη καθημερινή μας σχολική πρακτική, με τα χιλιάδες προβλήματα, και στο παιδαγωγικό μας έργο.

  • Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να διδάξουν τους μαθητές τους, μέσα κι έξω από την τάξη τους ή το σχολείο τους, με όποιον τρόπο αυτοί νομίζουν προσφορότερο αλλά να μη συνδέσουν την εκπαιδευτική διαδικασία με την παρουσίαση της δουλειάς τους στους διευθυντές και σχολικούς συμβούλους, να μην υποκύψουν στις πιέσεις τους και να μη συμβάλουν τελικά στο πέρασμα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, στην εφαρμογή του νέου σχολείου της ημιμάθειας.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα