ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : Η υπουργός Παιδείας, την περασμένη Δευτέρα, ανακοίνωσε πρωτοβουλίες για την «προώθηση» του ... εμπορεύματος «ελληνική γλώσσα»
«Για μένα η γλώσσα είναι το μεγάλο» είπε, μεταξύ πολλών άλλων, η Α. Διαμαντοπούλου, ενώ δεν έχουν περάσει παρά λίγες βδομάδες απ' τα μέτρα για τα 800 ολοήμερα δημοτικά με «αναμορφωμένο πρόγραμμα» (πειραματόζωα για το «νέο» σχολείο), όπου τα Αγγλικά θα διδάσκονται απ' την Πρώτη Δημοτικού, πριν ακόμα οι μαθητές αφομοιώσουν στοιχειωδώς τη μητρική γλώσσα. Η υποκρισία συνεχίστηκε, όταν η υπουργός Παιδείας επανέλαβε και ότι στα 800 ολοήμερα αυξάνονται οι ώρες της ελληνικής γλώσσας και με ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων, την ίδια ώρα που από τα βιβλία έχουν αφαιρεθεί στο μεγαλύτερο βαθμό τα λογοτεχνικά κείμενα και έχουν αντικατασταθεί με ...μικρές αγγελίες και συνταγές!
Το σύνθημα «γλώσσα σημαίνει μπίζνες» διατυπώθηκε από την ΕΕ το 2007. Η Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Κομισιόν, προετοιμάζοντας διεθνές συνέδριο για «τις επιχειρήσεις, τις γλώσσες και τις διαπολιτισμικές δεξιότητες», χρησιμοποίησε το σύνθημα «Γλώσσες σημαίνουν μπίζνες» (LANGUAGES MEAN BUSINESS)! Σε αυτό το πλαίσιο και με πολλές άλλες αποφάσεις η ΕΕ αντιμετωπίζει τη γλώσσα ως ένα ακόμα προϊόν της ελεύθερης αγοράς.
Στη λογική, λοιπόν, «προώθησης» της ελληνικής γλώσσας, όπως κάθε άλλο εμπόρευμα, η υπουργός Παιδείας είπε: «Αν σήμερα η αγγλική γλώσσα είναι για όλους τους λαούς του κόσμου η πρώτη ξένη γλώσσα που προτιμάται από ανάγκη, ας κάνουμε την ελληνική την πρώτη ξένη γλώσσα που θα προτιμάται από άποψη». Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και οι ανακοινώσεις για καθιέρωση Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας και σύσταση οργανισμού για την ελληνική γλώσσα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ο οποίος θα βεβαιώνει και θα πιστοποιεί την ελληνομάθεια.
Η υπουργός υποστήριξε ότι «ο 15χρονος που επιστρέφει στο σπίτι του και λέει "έφαγα σήμερα ένα φλας" δεν συνιστά απειλή για τη γλώσσα. Περισσότερο ίσως θα πρέπει να μας προβληματίζει η ταλαιπωρία της γλώσσας στην έντυπη και ηλεκτρονική δημοσιογραφία και ευρύτερα στη δημόσια επικοινωνία». Ομως, το ...«φλας» του 15χρονου είναι αλληλένδετο με το σχολείο της αμορφωσιάς που γίνεται όλο και χειρότερο, καθώς και με τις «σαβούρες» που προωθούν με κάθε τρόπο οι επιχειρηματίες - καναλάρχες, επειδή υποτίθεται ...«πουλάνε». Οσο για τη «δημόσια επικοινωνία», που ανέφερε η υπουργός, εμείς απλά υπενθυμίζουμε ότι η ίδια έχει δηλώσει, πολύ πρόσφατα, πως το «νέο» σχολείο «είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο project». Κι επειδή είναι μικρός ο τόπος και γνωριζόμαστε όλοι, θυμόμαστε πολύ καλά ότι η υπουργός, όταν ήταν επίτροπος της ΕΕ, πρότεινε να καθιερωθεί η αγγλική ως δεύτερη επίσημη γλώσσα της Ελλάδας.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι η Αννα Διαμαντοπούλου, αναμασώντας τις βολικές θεωρίες της αστικής τάξης, «εκτίμησε» ότι «η εποχή των μεγάλων ιδεολογιών έχει παρέλθει. Οι σύγχρονες κοινωνίες δεν αναζητούν "-ισμούς" αλλά θεσμούς». Μιλά, προφανώς, για τους «θεσμούς» που διαλύουν τη ζωή μικρών και μεγάλων, που αφαιρούν «επίσημα» κάθε δικαίωμα.