ΣΕΠΕ Πλουμπίδης: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΙΜΕΡΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΣΕ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑΜΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΙΜΕΡΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΣΕ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑΜΑ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Συνεδρίασαν την Τρίτη 3 Απριλίου, στο Δημαρχείο Κερατσινίου-Δραπετσώνας και ακολούθως στο Δημαρχείο Περάματος οι Τριμερείς Επιτροπές για την κατάθεση προτάσεων δυνατότητας εφαρμογής της Διετούς Προσχολικής Αγωγής για το 2018-2019 στα Νηπιαγωγεία του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας και στα Νηπιαγωγεία του Δήμου Περάματος στα πλαίσια εφαρμογής του Ν. 4521/2018.
Σύμφωνα λοιπόν με τα οριζόμενα από τον νόμο την τριμερή επιτροπή αποτελούν: ως Πρόεδρος ο Διευθυντής Εκπαίδευσης κάθε Διεύθυνσης και ως μέλη ο Δήμαρχος του αντίστοιχου Δήμου στον οποίο βρίσκονται τα νηπιαγωγεία για τα οποία συζητείται η δυνατότητα εφαρμογής της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής και ο πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Εκπαιδευτικών.
Στη συνεδρίαση της τριμερούς για τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών η <<ΠΡΟΟΔΟΣ>> για να εκφράσει γνώμη, χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου, αφού στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, στη συνδικαλιστική ευθύνη του Συλλόγου ανήκουν 7 από τα 28 Νηπιαγωγεία του Δήμου.
Και στις δύο συνεδριάσεις ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας κατέθεσε το ψήφισμα του Δ.Σ. (αρ. πρωτ. 97, 8/03/2018) που είχε ήδη δημοσιεύσει στα σχολεία και που αποτυπώνει ξεκάθαρα το αίτημα του συλλόγου για άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής σε όλη την Ελλάδα και επομένως και στους Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περάματος.
Με βάση λοιπόν το ψήφισμα του Συλλόγου, που αποτελούσε και τοποθέτηση του Προέδρου στις τριμερείς επιτροπές τονίστηκαν οι ευθύνες της Κυβέρνησης που με μηδενική δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό ισχυρίζεται ότι θεσμοθετεί τη Δίχρονη Π.Α. Καταγγέλθηκε ότι αντί η κυβέρνηση να πάρει όλη την ευθύνη που της αναλογεί για τη θεσμοθέτηση της Δίχρονης Π.Α., επιχειρεί να ρίχνει το μπαλάκι στους Δήμους και στα σωματεία. Στην ουσία οι όποιες γνωμοδοτήσεις ειδικά για τις περιοχές που υπάρχουν πιο οξυμμένα προβλήματα θα λειτουργούν σαν άλλοθι για την κυβέρνηση στη λογική <<εμείς θέλουμε, αλλά κάποιοι δήμοι ακόμα δεν μπορούν>>. Τέλος, προβλήθηκαν οι διεκδικήσεις του συλλόγου (κατάλληλες κτιριακές υποδομές, διορισμοί νηπιαγωγών, υποδομές σίτισης και ξεκούρασης των παιδιών κ.τ.λ., ώστε η δίχρονη προσχολική αγωγή να γίνει πράξη και να μη μείνει στα χαρτιά.
Πιο συγκεκριμένα, στην τριμερή του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας ο Διευθυντής Διεύθυνσης ενημέρωσε πως τα νήπια και τα προνήπια για το σχ. έτος 2018-2019 θα είναι 1561, πως οι υπάρχουσες αίθουσες είναι 55 (με 1 μόνο μισθωμένη) και πως απαιτούνται 15 νέες αίθουσες για να στεγαστούν τα νήπια. Τόνισε, επίσης, ότι θα πρέπει μέχρι 22 Μαϊου, αμέσως μετά τις εγγραφές των νηπίων για τη σχ. χρονιά 2018-2019, ο Δήμος να είναι έτοιμος, ώστε να μπορεί να υποδεχτεί κτιριακά τα παιδιά, γιατί ειδάλλως <<θα εκτεθούμε στους γονείς>>. Κατέληξε ότι αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο Δήμος, βάσει νομοθεσίας για να βρεθούν οι αίθουσες.
Ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας πως θα μπορούσε να καταγγείλει την κυβέρνηση για υποκριτική και προσχηματική θεσμοθέτηση της Δίχρονης Π.Α., αφού στον κρατικό προϋπολογισμό γι’ αυτή την υπόθεση προβλέπεται μηδενική δαπάνη και <<θα καθάριζε>>, αλλά δεν το έκανε (γιατί άραγε;;;). Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση βολεύεται, αλλά του Δήμου <<θα του φύγει η ψυχή για να υλοποιήσει το πρόγραμμα>>. Τέλος, απευθυνόμενος στον Δντή Εκπαίδευσης ξεκαθάρισε ότι δεν είναι διατεθειμένος να πηγαίνει ο ίδιος στους συλλόγους διδασκόντων των δημοτικών και να λέει ότι <<δε θα έχετε αίθουσες μουσικής, γυμναστικής κτλ. γιατί θα τις πάρω να τις κάνω νηπιαγωγεία>>. Δεσμεύτηκε ότι το μόνο που μπορούσε να κάνει είναι να βρει κάποιες βαρέου τύπου κατασκευές ( δεν ανέφερε συγκεκριμένο αριθμό ) και να τις τοποθετήσει στις αυλές των σχολείων, δεδομένου ότι η ενοικίαση κτιρίου στην παρούσα φάση είναι αδύνατη, αφού είναι χρονοβόρα διαδικασία περίπου 6 μηνών.
Ύστερα, από ένα πινγκ-πονγκ μετακύλησης της ευθύνης ανάμεσα σε Δήμαρχο και Δντή Εκπαίδευσης για το ποιος θα ζητήσει διαθέσιμες αίθουσες από τα δημοτικά ( αν υπάρχουν ) και δεδομένου της αντικειμενικής αδυναμίας ενοικίασης κτιρίων λόγω έλλειψης χρόνου που πρόβαλε ο Δήμαρχος, ο Δντής Εκπαίδευσης έκρινε ως προεδρεύων ότι δε διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση της Δίχρονης Π.Α. από τη σχ. χρονιά 2018-2019, αλλά από τη σχ. χρονιά 2019-2020, αφού ο Δήμος και πάλι κάνει τις απαραίτητες ενέργειες (μισθώσεις κτιρίων κ.τ.λ.).
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου επανάλαβε- ερωτηθείς από τον Δντή Εκπαίδευσης πριν το κλείσιμο της συνέδριασης- την άποψη ότι ο Σύλλογος σταθερός στη θέση του τάσσεται υπέρ της δίχρονης Π.Α. σε όλη την επικράτεια και στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ότι το μαχαίρι και το πεπόνι για το πότε θα αρχίσει το έχει κυβέρνηση και Δήμος και ότι ο Σύλλογος θα κινείται σε κατεύθυνση διεκδίκησης όλων των απαραίτητων προϋποθέσων υλοποίησής της.
Κλείνοντας για το τι ειπώθηκε στην τριμερή του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας δεν μπορούμε ως Σύλλογος να μην καταδικάσουμε τη στάση του Προέδρου του Συλλόγου <<ΠΡΟΟΔΟΥ>>.
Ενώ και ο ίδιος κατέθεσε γραπτό υπόμνημα με διεκδικήσεις του Συλλόγου του και του κλάδου, όπως τόνισε, για τα νηπιαγωγεία ευθύνης του, στη συνέχεια προσπαθώντας να βγάλει τον Δήμαρχο και πρώην συνοδοιπόρο του στο Δ.Σ. της ΠΡΟΟΔΟΥ από τη δύσκολη θέση και την αδυναμία του να υλοποιήσει με σύγχρονους και ασφαλείς όρους τη Δίχρονη Π.Α. από τη σχ. χρονιά 2018-2019 (είχε βλέπετε ταχθεί με δήλωσή του ο Δήμαρχος υπέρ πριν λίγο καιρό) χαρακτήρισε ’’λεόντειες’’ τις διεκδικήσεις που προβλήθηκαν και από το Σύλλογό μας και πως θα έπρεπε να βάλουμε όλοι πλάτη να υλοποιηθεί-ουσιαστικά χωρίς καμία προϋπόθεση- η δίχρονη άμεσα από το 2018-2019.
Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να πει παραβλέποντας όλες τις δυσκολίες που υπήρχαν ( μη μίσθωση κτιρίων, έλλειψη αιθουσών, βαρέου τύπου κατασκευές και κατάληψη ζωτικού χώρου από αυλές, ενδεχόμενο συγκρότησης νηπιαγωγείων που καλύπτουν μεγάλες χωρικές αποστάσεις απαγορευτικές στη μετακίνηση των μικρών παιδιών ελλείψει επαρκών κτιρίων που θα στεγάσουν νηπιαγωγεία κ.τ.λ.) ότι ο Πρόεδρος του συλλόγου μας ενέμεινε πεισματικά και πρόβαλε ως πρόβλημα το ότι δε θα υπάρχουν 15 παιδιά στην τάξη, αλλά 20 ή 25.
Αν και το αίτημα για 15 μαθητές στην τάξη είναι και θέση του κλάδου, ουδέποτε ο πρόεδρος του Συλλόγου το έθεσε ως τροχοπέδη για τη μη εφαρμογή της Δίχρονης.
Το λυπηρό είναι ότι ο συγκεκριμένος συνάδελφος δεν αρκέστηκε μόνο στην τοποθέτησή του στην τριμερή επιτροπή, αλλά εισηγήθηκε στο Δ.Σ. του Συλλόγου της ΠΡΟΟΔΟΥ ανακοίνωση, που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία, που καταγγέλλει τον Πρόεδρο του Συλλόγου μας, που στήριξε τη θέση του Δ.Σ. του Συλλόγου και επομένως καταγγέλλει τον ίδιο το Σύλλογό μας. Πρωτόγνωρο Σύλλογος να καταγγέλλει Σύλλογο αφήνοντας στο απυρόβλητο τη Διοίκηση (Υπουργείο και Δήμο).
Αντίθετα, στην τριμερή του Δήμου Περάματος ο Δντής Εκπαίδευσης εισηγήθηκε την άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Π.Α. από τη σχ. χρονιά 2018-2019 εκτιμώντας πως οι 18 υπάρχουσες αίθουσες επαρκούν να φιλοξενήσουν 391 παιδιά (227 νήπια, 164 προνήπια).
Σημειώνουμε πως οι γεννήσεις στο Πέραμα το 2013 και 2014 ήταν μόλις 93. Τα υπόλοιπα προνήπια δεν ανήκουν σε εγγεγραμμένους Δημότες Περάματος. Δηλαδή η ίδια η ζωή ΄΄έλυσε΄΄ το πρόβλημα στέγασης των νηπίων.
Ο Δήμαρχος Περάματος, αφού ανέφερε τις ιδιαιτερότητες του Δήμου Περάματος, συμφώνησε στην άμεση εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής από το 2018-2019.
Όπως προαναφέραμε ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας τοποθετήθηκε με τον ίδιο τρόπο, όπως στο Κερατσίνι, καταθέτοντας το ψήφισμα του Δ.Σ. Ακόμα, πρόσθεσε πως στο Πέραμα εκκρεμεί η ίδρυση του 3ου Νηπιαγωγείου, που τώρα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, καθώς θα βοηθήσει στην καλύτερη υλοποίηση του προγράμματος.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Ο Σύλλογός μας δεν εφησυχάζει! Θα συνεχίσει να παλεύει αταλάντευτα για την εφαρμογή της Δίχρονης Π.Α. στο Κερατσίνι, αλλά και σε όλη την επικράτεια, ενώ θα παρακολουθεί στενά και θα παρεμβαίνει όπου χρειάζεται για την όσο το δυνατόν καλύτερη υλοποίηση του προγράμματος στο Πέραμα τη νέα σχολική χρονιά.
Ο αγώνας αυτός αντικειμενικά θα πρέπει να δοθεί από κοινού με τους εργαζόμενους γονείς, με τις ενώσεις τους, με όλο το εργατικό κίνημα.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.