Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων: Τα παιδιά και οι έφηβοι έστειλαν το μήνυμα να μην «σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαΐ»!
Στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, χτύπησε από το απόγευμα έως το βράδυ η καρδιά της Ειρήνης, η καρδιά των ανθρώπων που ξεριζώνονται από τις εστίες τους, μαζί το ερώτημα για τα δεινά που δημιουργεί ο πόλεμος.
Σε παρόμοια ερωτήματα έδωσαν απαντήσεις εκατοντάδες παιδιά της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ και της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων να σχολιάσουν την αφίσα ενός παιδιού στα χαλάσματα μιας συριακής πόλης δίνοντας το δικό τους τόνο, να απαντούν και στην απορία «γιατί να σκοτώνονται οι λαοί για του αφέντη το φαΐ».
Τα έργα που συγκεντρώθηκαν για τέταρτη συνεχή χρονιά ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο σε ατομικό επίπεδο, αλλά και σε αριθμό σχολείων, ενώ συνάμα ήταν αισθητή η ποιοτική αναβάθμιση. Βεβαίως σε αυτό συνέβαλε και η συμμετοχή παιδιών δύο Γυμνασίων της πόλης, όπως επίσης τα ομαδικά έργα που πάντοτε κερδίζουν το ενδιαφέρον, αλλά και ατομικά έργα που διακρίθηκαν για την εικαστική και εκφραστική τους αντίληψη. Ορισμένα παιδάκια δεν έχασαν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν επί τόπου με χαρτιά και μαρκαδόρους της Επιτροπής.
Τα εκατοντάδες παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς υποδέχτηκε από την Επιτροπή Ειρήνης ο Παναγιώτης Γεροκώστας, που είχε και την παρουσίαση της εκδήλωσης.
Η κεντρική ομιλία έγινε από τη Μελίνα Σκαμπαρίνα, μέλος της Επιτροπής Ειρήνης, η οποία απευθυνόμενη στα παιδιά τόνισε ότι «μας συγκίνησαν με τον αυθορμητισμό των έργων τους, με τον πλούτο των συναισθημάτων που εξέφρασαν, με την ανθρωπιά της σκέψης τους. Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον, ο κόσμος που ονειρευόμαστε, η προοπτική και η ελπίδα. Απευθυνόμενη στους μεγάλους, σε όσους αγωνιούν για το αύριο της νέας γενιάς, τρομάζουν στη σκέψη ενός επικείμενου πολεμικού ολέθρου, νοιώθουν ανήμποροι να ερμηνεύσουν τον παραλογισμό των ανταγωνισμών που θα οδηγήσουν αναπόφευκτα, εάν δεν αντιδράσουμε εγκαίρως, σε καταστροφικές συγκρούσεις. Είναι ανάγκη να ξεκαθαρίσουμε τις αιτίες που γεννούν τα φαντάσματα της φρίκης και έτσι να στοχεύσουμε την πάλη ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο». Και συνέχισε: «Αντί άλλης ομιλίας διαλέξαμε να απευθυνθούμε στο κοινό μέσα από ένα άρθρο του Γιάννη Βεντούρα που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού της ΕΕΔΥΕ "Δρόμοι της Ειρήνης" και το οποίο πιστεύουμε ότι εκφράζει τις σκέψεις όλων μας.
Μέσα από το άρθρο ο συντάκτης στήνει έναν άτυπο διάλογο με επίκεντρο το περιεχόμενο της αφίσας της ΕΕΔΥΕ για τις αιτίες και τα ζητήματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Για να καταλήξει πως τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει το ίδιο σκηνικό να μεταφερθεί σε άλλες χώρες ακόμα και στη δική μας. Ήδη η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει τις στρατιωτικές βάσεις για να εφοδιάζονται και να απογειώνονται τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα που βομβαρδίζουν τους γειτονικούς λαούς. Τους Έλληνες φαντάρους που συμμετέχουν σε πολεμικές αποστολές του ΝΑΤΟ και τα στρατεύματα σε ασκήσεις με άλλες χώρες και το ΝΑΤΟ. Ακόμα και τους μεγάλους Έλληνες καπιταλιστές που κλείνουν δουλειές και συμφωνίες για το μοίρασμα της λείας. Ξεσηκωθείτε και πάρτε τα μέτρα σας πριν να είναι αργά, λέει το κορίτσι της αφίσας. Να μην έχει η επόμενη φωτογραφία ένα Ελληνόπουλο στη θέση τη δικιά μου!».
Δημοτικοί χοροί και παιχνίδια
Στη συνέχεια τα παιδιά απέδειξαν πως εκτός από επίδοξοι ζωγράφοι είναι και καλοί χορευτές. Το διασκέδασαν και αυτά και οι γονείς τους με το παιδικό συγκρότημα του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Μεγαλοχωρίου με τη συμμετοχή παιδιών της Πατουλιάς και με χοροδιδάσκαλο τον Γιάννη Φαφούλια.
Ακολούθησε η εμψυχώτρια Βάγια Γουλοπούλου, η οποία για μια ακόμα φορά απέδειξε πως ξέρει να χαρίζει στα παιδιά τραγούδι, χορό, παιχνίδι και μέσα από αυτά να τους δίνει τροφή στη σκέψη τους για να φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο.
Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή των Αναμνηστικών Συμμετοχής στα παιδιά που έλαβαν μέρος και αναψυκτικών προσφορά της Βιομηχανίας «Κλιάφα». Τέλος, έδωσαν όλοι ραντεβού για την επόμενη διοργάνωση με περισσότερες και ποιοτικές συμμετοχές.