Α΄, Β΄, Γ΄, Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας: Για την παράσταση διαμαρτυρίας στη σχολική επιτροπή
Την Πέμπτη 28/2 πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας των ΕΛΜΕ Ά΄, Β΄ Γ΄ και Ε΄ Αθήνας και εκπροσώπου της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων της 1ης δημοτικής κοινότητας, στη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αθήνας. Από την πλευρά της Σχολικής επιτροπής ήταν ο πρόεδρος κ. Ευθυμίου και ο αντιπρόεδρος κ. Κοντογιάννης. Διαμαρτυρηθήκαμε για την απόφαση της ΣΕ, ότι δεν θα προχωρήσει στην κατανομή της Δ΄ Δόσης του 2018, προκειμένου «να απομειωθεί το χρέος προς τη σχολική επιτροπή σχολικών μονάδων που οι δαπάνες κοινής ωφέλειας υπερέβησαν τα ποσά που είχαν προς τούτο δεσμευτεί».
Απαιτήσαμε να δοθούν άμεσα τα χρήματα της Δ΄ δόσης του 2018 σε όλα τα σχολεία και της Α΄ δόσης του 2019.
Απαιτήσαμε την άμεση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, αφού η σημερινή χρηματοδότηση δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση, για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των σχολείων. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι περίπου 100 σχολικές μονάδες τίθενται σε καθεστώς "επιτροπείας" με την αιτιολογία ότι "χρωστάνε" στη σχολική επιτροπή και τιμωρούνται όλα τα σχολεία με αφαίρεση της πενιχρής χρηματοδότησης.
Οι 14 σχολικές επιτροπές του Δήμου Αθηναίων, (7 για Πρωτοβάθμια και 7 για Δευτεροβάθμια εκπαίδευση) πριν τα μνημόνια έπαιρναν 7.200.000 ευρώ, ενώ τώρα 3.500.000 ευρώ, δηλαδή ούτε τα μισά. Την ίδια στιγμή, ο Δήμος επέστρεψε 761.000 ευρώ στα κρατικά ταμεία τη στιγμή που τα σχολεία αδυνατούν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς. Την πενιχρή χρηματοδότηση διαχειρίζεται η μία σχολική επιτροπή που αφορά όλα τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας, με τρόπο που επιδεινώνει το πρόβλημα, αφού παρακρατεί το 50% για την αποπληρωμή των ΔΕΚΟ, το 20% για δημιουργία αποθεματικού για έκτακτες ανάγκες, όπως συντήρηση και επισκευές κτιρίων. Δηλαδή ο λόγος γίνεται για το 30% επί του συνολικού ποσού της δόσης!
Ζητήσαμε οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ να πληρώνονται από τους ΚΑΠ (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους) και όχι από το ποσό της επιχορήγησης των σχολείων.
Στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου με μόνιμο προσωπικό, ώστε να καλύπτουν όλα τα θέματα αρμοδιότητάς τους, σε μόνιμη βάση.
Πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση των χρημάτων της ΣΕ και ιδιαίτερα της διαχείρισης του αποθεματικού, κάτι που δεν έχει κάνει, παρόλο που είχε δεσμευτεί προς τις ΕΛΜΕ για αυτό. Με το τελευταίο συνδέεται άμεσα η συγχώνευση των 14 Σχολικών Επιτροπών και ΔΕΠ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αθήνα σε δύο, μία για κάθε βαθμίδα, γιατί αύξησε την αδιαφάνεια και το συγκεντρωτισμό στη διαχείριση.
Οι απαντήσεις του προέδρου και αντιπροέδρου της Σχολικής Επιτροπής κινήθηκαν στο πλαίσιο του απλού διαχειριστή των χρημάτων.
Δικαιολογήθηκε πλήρως η προτεραιότητα στην εξόφληση των λογαριασμών των ΔΕΚΟ, (για να μη χαθούν οι εκπτώσεις!) για την οποία θα δοθεί η Δ΄δόση της επιχορήγησης (302.321 ευρώ). Έτσι αιτιολόγησαν και την απόφαση να μην δοθούν τα ποσά της Δ΄ δόσης του 2018 στα σχολεία. Εκτίμησαν ότι θα αποδοθεί το ποσό των 20.000 ευρώ, που θα περισσέψει, αφού πληρωθούν οι ΔΕΚΟ, σε 50 περίπου σχολεία, που έχουν μηδενικό σχεδόν ταμείο (400€ ανά σχολείο). Για τη Α΄ Δόση του 2019 η απάντηση που δόθηκε είναι ότι θα δοθεί στα σχολεία το Μάιο(!)
Στις ερωτήσεις μας για το πού διοχετεύεται το 20% του αποθεματικού που πάει στις έκτακτες ανάγκες των σχολείων, αναφέρθηκαν σε καταστροφές, ζημιές από μαθητικές καταλήψεις και μετακομίσεις. Επίσης, για αγορές ώστε να καλυφθούν ανάγκες που δεν είναι στην αρμοδιότητα της ΣΕ αλλά υπηρεσιών του Δήμου (τεχνικές, ηλεκτρολογικές, Κτιριακών υποδομών) πχ αμαξιδίου για μαθητή ΑΜΕΑ.
Τέλος, επισήμαναν ότι συμφωνούν ότι υποχρηματοδοτούνται τα σχολεία και θα ζητήσουν την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης γενικώς! Όμως δεν είχαν να ‘δείξουν’ κανένα έγγραφο που να πιστοποιεί τα λεγόμενά τους.
Ζητήθηκε από τους παρευρισκόμενους να απαιτήσει η σχολική επιτροπή εγγράφως από τον Δήμο την αύξηση της επιχορήγησης. Αναφέρθηκαν συγκεκριμένα σχολεία στα οποία δεν έχει δοθεί ούτε η 4η δόση του 2017 καθώς και δόσεις του 2018.
Τοποθετήθηκαν στη λογική του μάνατζμεντ όσον αφορά τη διαχείριση των χρημάτων μακριά από τις τρέχουσες, ασφυκτικές και πραγματικές ανάγκες των σχολείων. Άλλωστε, όπως είπαν, πρέπει να κάνουν διαχείριση φτώχειας! Θεωρούμε ότι οι εκπρόσωποι της ΣΕ αρνήθηκαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα, εφόσον εμμένουν στην απόφασή να μην καταβάλλει η ΣΕ την Δ΄ δόση στα σχολεία, υπηρετώντας την πολιτική του Δήμου/κυβέρνησης για περιστολή των κοινωνικών δαπανών.
Οι σχολικές μονάδες, που επί χρόνια στενάζουν κάτω από το βάρος των μνημονιακών περικοπών, δε θα υποχρεωθούν να σκύβουν την πλάτη και να παρακαλούν για τα αυτονόητα της καθημερινής λειτουργίας τους.
Καλούμε συναδέλφους-ισσες να προχωρήσουμε σε αγωνιστική διεκδίκηση από το Δήμο Αθήνας και την Κυβέρνηση, σε συνεργασία με γονείς και μαθητές ώστε:
- Να δοθούν από τη ΣΕ τα χρήματα της Δ΄ δόσης ΑΜΕΣΑ σε όλα τα σχολεία και η Α΄ Δόση του 2019. Να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών.
- Άμεση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες των σχολικών μονάδων, τουλάχιστον στο προ του 2010 ποσό. Επιστροφή από το κράτος των 761.000 ευρώ στη σχολική επιτροπή.
- Πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση των χρημάτων.
- Τα χρήματα για ρεύμα, θέρμανση και νερό να καλύπτονται από τους ΚΑΠ του Δήμου, χωρίς να επιβαρύνουν τα σχολεία.
- Να μην πληρώνουν τα σχολεία δημοτικά τέλη.
Να αρθεί το καθεστώς επιτροπείας για όσα σχολεία βρίσκονται σε αυτό.
Να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα σε καυστήρες, θερμαντικά σώματα, με τη συντήρηση τους και την προμήθεια πετρελαίου για τα σχολεία.
Α΄, Β΄, Γ΄, Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας