Κινητοποίηση για την απόσυρση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για το Λύκειο-εξεταστικό κέντρο (vid - εικ)
Μαχητικό «παρών» στο κέντρο της Αθήνας έδωσαν το μεσημέρι της Παρασκευής εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς και φοιτητές, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για το Λύκειο και ταυτόχρονα προβάλλοντας τα αιτήματα για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει μαθητές, εκπαιδευτικούς και λαϊκές οικογένειες.
«Δώστε λεφτά για την Παιδεία, όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «Το νέο Λύκειό σας είναι ταξικό, δωρεάν Παιδεία για όλο το λαό», «Τσίπρα - Γαβρόγλου ακούστε το καλά, το νομοσχέδιό σας θα μείνει στα χαρτιά» ήταν μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στα μπλοκ των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι την Παρασκευή πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι στήριξαν την κινητοποίηση με στάσεις εργασίας, των γονιών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΑΣΓΜΕ, των μαθητών που με ζωντάνια διαδήλωσαν για μια ακόμα φορά για το σχολείο των αναγκών τους, των φοιτητών που έδωσαν το «παρών» στην κινητοποίηση.
Από κοινού, κάτω από δυνατή βροχή που έπεφτε από το πρωί, πορεύτηκαν στο κέντρο της Αθήνας από τα Προπύλαια προς το Σύνταγμα.
Στο επίκεντρο της κινητοποίησης βρέθηκε το σχέδιο νόμου «Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις» που δημοσιοποίησε το υπουργείο Παιδείας στις αρχές της περασμένης βδομάδας.
Μέσα από τις διατάξεις του, οικοδομείται ένα φτωχότερο Λύκειο, με τη Γενική Παιδεία να σταματά στη Β' τάξη, την Γ' Λυκείου να μετατρέπεται σε ένα έτος στενά προπαρασκευαστικό για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με το πρόγραμμά της να περιορίζεται κυρίως στα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν οι υποψήφιοι ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού που έχουν επιλέξει.
Προστίθενται νέες εξεταστικές δοκιμασίες ακόμα και για την απόκτηση του απολυτηρίου, ενώ κατά τ' άλλα παραμένει ο ανταγωνισμός για μια θέση στα πανεπιστήμια, διατηρώντας και την παραπαιδεία, την οποία υποτίθεται πως θέλει να καταπολεμήσει.
Με το ίδιο νομοσχέδιο προχωρούν οι αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με νέες αλλαγές στον χάρτη των ΑΕΙ, με «πυξίδα» τις ανάγκες των επιχειρήσεων, ρυθμίσεις για αναγνώριση των τίτλων των κολεγίων κ.ά. Κοινό αίτημα η απόσυρση του νομοσχεδίου.
Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές αντιτάσσουν στα παραπάνω τα αιτήματα για ένα σχολείο σύγχρονο, που δεν θα εξοντώνει μαθητές και εκπαιδευτικούς και θα παρέχει ολόπλευρη μόρφωση, κάτι που επανέλαβαν στους χαιρετισμούς κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στα Προπύλαια εκπρόσωποι γονιών, εκπαιδευτικών, μαθητών, φοιτητών.
Εκ μέρους της ΑΣΓΜΕ τονίστηκε πως «το νομοσχέδιο αυτό όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει την υπάρχουσα θλιβερή κατάσταση στα Λύκεια της χώρας, αλλά αντίθετα την υποβαθμίζει ακόμα πιο πολύ, ενώ εντείνει τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση». Από την πλευρά εκπροσώπων πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών τονίστηκε ότι οι αντιδραστικές αλλαγές στο Λύκειο αφορούν τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και τους γονείς, ότι τσακίζονται τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και ότι το νομοσχέδιο δεν πρέπει να περάσει.
Υπογραμμίστηκε επίσης η ανάγκη συνέχισης του αγώνα ενάντια στο σχέδιο, το οποίο δεν χωρά φτιασίδωμα: «Δεν είναι ούτε για εμάς, ούτε για τα παιδιά μας, ούτε για τους γονείς τους», τονίστηκε από τους εκπαιδευτικούς.
Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε επίσης εκπρόσωπος των μαθητών, που αναφέρθηκε στους αγώνες τους οποίους έχουν αναπτύξει από την αρχή της χρονιάς, τονίζοντας πως το νομοσχέδιο της κυβέρνησης το στηρίζουν μόνο οι μεγαλοφροντιστηριάρχες.
Ακόμα, εκπρόσωπος του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών κάλεσε τους συλλόγους να απαντήσουν στον νέο γύρο επίθεσης στα δικαιώματα των φοιτητών με πανελλαδικό συντονισμό και κοινό αγώνα με τους μαθητές.
Πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα ενάντια στο νομοσχέδιο για την Εκπαίδευση
Πολύμορφες κινητοποιήσεις με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης που μειώνει περαιτέρω τον μορφωτικό ρόλο του Λυκείου και θεσπίζει νέους εξεταστικούς μαραθώνιους, έγιναν σήμερα, εκτός από την Αθήνα, και σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΟΛΜΕ.
Στη Θεσσαλονίκη εκπαιδευτικοί και μαθητές συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα Βενιζέλου και στη συνέχεια έκαναν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
Με τα συνθήματά τους οι διαδηλωτές εκφράζουν την αντίθεσή τους στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο και απαίτησαν την απόσυρσή του.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών θέλησε να επιδώσει ψήφισμα με τα αιτήματά τους στην υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου, ωστόσο αυτή προκλητικά επικαλέστηκε «φόρτο εργασίας»
Στη Λάρισα, εκπαιδευτικοί και γονείς προχώρησαν το μεσημέρι σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, ενώ στη Βέροια, η ΕΛΜΕ Ημαθίας πραγματοποίησε παράσταση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.