Δελτίο Τύπου: για τη συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με τον Αν. Υπουργό Παιδείας

01/05/2015 - 03:00

Στις 29-4-2015, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας κ. Κουράκη.

O Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας απέρριψε όλα τα οικονομικά αιτήματα του κλάδου (ξεπάγωμα μισθολογίου, αυξήσεις μισθών, αναπλήρωση απωλειών, 13ος-14ος μισθός-σύνταξη). Στις δυνάμεις μας που ήταν και οι μοναδικές που έθεσαν συνολικά τα ζητήματα λειτουργίας των σχολείων και της υπεράσπισης των μορφωτικών δικαιωμάτων (κενά, επαναφορά ωραρίου, αριθμός μαθητών ανά τμήμα, άνοιγμα κλειστών σχολείων, χρηματοδότηση σχολικών επιτροπών), ο Υπουργός δεν είχε τίποτα θετικό να απαντήσει.

Σε ότι αφορά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας, ο αναπληρωτής Υπουργός ανέφερε ότι σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα συμπεριλαμβάνονται τροπολογίες για την επαναλειτουργία των καταργημένων τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ με επιστροφή των εκπαιδευτικών στις θέσεις που βρίσκονταν. Αρνήθηκε ωστόσο να ικανοποιήσει τα αιτήματά για πλήρη αναγνώριση του χρόνου διαθεσιμότητας ως χρόνου υπηρεσίας καθώς και την αναδρομική από 22-3-2014 χορήγηση του 75% του μισθού στους εκπαιδευτικούς στους οποίους έχει διακοπεί η μισθοδοσία τους. Στα ερωτήματα που του θέσαμε για την κατάρτιση και την μαθητεία δήλωσε ότι θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση των ΣΕΚ από την  νέα σχολική χρονιά. Στο αιτήματα της κατάργησης του «Καθηκοντολογίου» και της αναβάθμισης ρόλου του Συλλόγου Διδασκόντων, δεν υπήρξε καμία θετική απάντηση.

Για την αξιολόγηση, τα στελέχη του Υπουργείου δήλωσαν ότι παραμένει η Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας της Εκπαίδευσης της οποίας οι αρμοδιότητες θα επαναπροσδιοριστούν και ότι σε νέο νομοσχέδιο θα υπάρχουν αλλαγές στο περιεχόμενο της αξιολόγησης, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν καταργείται ο νόμος 40/24 που συνδέει την αξιολόγηση με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών. Οι θέσεις του Υπουργείου Παιδείας αφήνουν στο απυρόβλητο το πάγωμα των μισθών και κινούνται στο πνεύμα των δηλώσεων Κατρούγκαλου για τη σύνδεση μισθού-παραγωγικότητας, ενώ, όπως παραδέχτηκε και στέλεχος του Υπουργείου, θα υπάρξει νέα διαβούλευση για την αξιολόγηση.

Ως προς το αίτημα για μόνιμους μαζικούς διορισμούς που θα καλύπτουν τις ανάγκες των σχολείων ο Αν. Υπουργός δήλωσε ότι δεν θα γίνει καμία ενέργεια που θα καταπέσει στο ΣτΕ το οποίο με πρόσφατη απόφαση του θέτει εν αμφιβόλω τη δυνατότητα διορισμών με κριτήριο την προϋπηρεσία. Ο Αν. Υπουργός αναφέρθηκε σε 3.000 – 4.000 διορισμούς εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες συνάδελφοι έχουν συνταξιοδοτηθεί τα τελευταία χρόνια και δήλωσε ότι «φαίνεται ότι θα έχουμε ωρομίσθιους και την ερχόμενη χρονιά»…

Στο θέμα των Πρότυπων-Πειραματικών σχολείων το Υπουργείο προωθεί σε νομοσχέδιο διατάξεις που διατηρούν τα Πρότυπα σχολεία ενισχύοντας μάλιστα τον αντιδραστικό τους χαρακτήρα (εξετάσεις, χορηγοί, διαφοροποίηση προγράμματος).

Ο Αν. Υπουργός επιφυλάχτηκε να απαντήσει στο αίτημα για την αλλαγή των διατάξεων στο χρόνο αίτησης συνταξιοδότησης, εξαιτίας των οποίων οι εκπαιδευτικοί χάνουν συντάξιμους μήνες. Στο αίτημα για την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων των συναδέλφων από τις περσινές Πανελλαδικές Εξετάσεις λάβαμε την απάντηση ότι οι συνάδελφοι θα πληρωθούν.

Τέλος ερωτήματα προκύπτουν για την λειτουργία της ΠΔΣ στα σχολεία, για την οποία το Υπουργείο δήλωσε από τη μια, ότι έχει εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ, αλλά από την άλλη η  εικόνα που έχουμε είναι ότι το σχολικό έτος τελειώνει και η ΠΔΣ δεν υπάρχει.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ επισημαίνουμε για ακόμα μια φορά ότι δεν αλλάζει η δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν οι συνάδελφοι και η νέα γενιά στους χώρους της εκπαίδευσης, παρά το γεγονός ότι πάρθηκαν πίσω κάποια μέτρα τα οποία αντιπάλεψε το κίνημα των εκπαιδευτικών το προηγούμενο διάστημα. Δεν δίνεται καμία λύση στο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης, στο κούρεμα 5,5 μισθών, των καθηλωμένων βαθμών, του κουρέματος των αποθεματικών που αφορούν και τις σχολικές επιτροπές. Διατηρείται η στρατηγική του σχολείου της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, του σχολείου της επιχειρηματικότητας, της ελαστικής εργασίας, της κινητικότητας και της αξιολόγησης.

Για αυτό κύριο μέλημα του συνδικαλιστικού κινήματος πρέπει να είναι η αγωνιστική οργάνωση του κλάδου, για την διεκδίκηση των αιτημάτων μας, για την αναπλήρωση των απωλειών, την ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών, την ικανοποίηση των αναγκών μας.

 

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα