Δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ. στο Δημόσιο: Οι βασικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου (ν.4052/2014)
Μπαράζ νέων αντιλαϊκών μέτρων, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου φέρνει το πολυνομοσχέδιο με τα «μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας». Οι βασικές διατάξεις προβλέπουν τα παρακάτω:
- Ο μηχανισμός του κατώτερου μισθού θα τεθεί σε λειτουργία από την 1/1/2017. Ο κατώτερος μισθός δε θα συνοδεύεται από κανένα επίδομα, ούτε τις τριετίες, ούτε το επίδομα γάμου.
- Για τους μακροχρόνια ανέργους πάνω από 25 χρόνων που προσλαμβάνονται με τον κατώτερο μισθό, η αμοιβή τους για προϋπηρεσία που ήδη έχουν, μειώνεται στο 5% για κάθε τριετία (αντί για 10%) και συνολικά στο 15% επί του βασικού μισθού για προϋπηρεσία πάνω από 9 έτη (αντί του 30% που ισχύει).
- Οι εργοδότες ελαφρύνονται από ασφαλιστικές εισφορές επιπλέον κατά 3,9 μονάδες. Η «τρύπα» που θα ανοίξει κι άλλο στα έσοδα των Ταμείων ( 1δις ευρώ το χρόνο) φέρνει νέα αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, βουλιάζει τα ασφαλιστικά ταμεία.
- Οι αυτοαπασχολούμενοι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και αγρότες (ΟΓΑ) στην περίπτωση που καθυστερούν να καταβάλουν τις εισφορές τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την παρακράτηση ποσών.
- Ανοίγει νέα πεδία δράσης για τα δουλεμπορικά, τις λεγόμενες Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης. Εφεξής, μπορούν να επινοικιάζουν εργαζόμενους με ειδίκευση, όπως εργατοτεχνίτες και οικοδόμους, σε έργα του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, αλλά και σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
- Για τους δημόσιους υπάλληλους που απολύονται, αφού λήξει η περίοδος διαθεσιμότητας, προβλέπεται αποζημίωση, που δεν μπορεί να ξεπερνά τα 15.000 ευρώ και επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
- Προκειμένου να διευκολυνθούν παραπέρα οι ιδιωτικοποιήσεις κρατικών οργανισμών και πρώην ΔΕΚΟ, με σχετική διάταξη προβλέπεται ότι στις επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας που έχουν προσωπικό άνω των 5.000 εργαζομένων, θα μπορεί να επιβάλλεται καθεστώς διαθεσιμότητας χωρίς πλέον να απαιτείται η έγκριση του υπουργείου Εργασίας.
Σε εφαρμογή η «εργαλειοθήκη»
Ταυτόχρονα, εφαρμόζονται και τα μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται στην «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, όπως οι «απελευθερώσεις» σε κλάδους και τομείς της οικονομίας:
- Προωθείται - «πιλοτικά» - η πλήρης κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας στα εμπορικά καταστήματα.
- Η διάθεση προϊόντων αρτοποιίας επιτρέπεται από όλα ανεξαιρέτως τα καταστήματα τροφίμων και ποτών. Η πώλησή τους θα γίνεται μόνο με το ζύγι και όχι όπως τώρα με προκαθορισμένο βάρος.
- Με τις «απελευθερώσεις» στα φαρμακεία», οι επιχειρηματίες (χωρίς άδεια φαρμακοποιού) μπορούν να αποκτήσουν μέχρι και το 99% και ο αδειούχος το 1%. Δίνεται η δυνατότητα συστέγασης σε πολυχώρους του λιανεμπορίου (σούπερ μάρκετ κ.λπ.), ενώ απελευθερώνεται και το ωράριο λειτουργίας.
- Καταργείται η ισχύουσα διαδικασία γνωστοποίησης της χημικής σύνθεσης των απορρυπαντικών στο Γενικό Χημείο του Κράτους σε μια εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για την πώληση υποβαθμισμένων εμπορευμάτων, επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία.
- Καταργείται η «ενιαία τιμή βιβλίου», καθώς διατηρείται μόνο για την πρώτη έκδοση των λογοτεχνικών βιβλίων και με χρονικό ορίζοντα 2 χρόνων.
- Καταργούνται περιορισμοί για ίδρυση ξενοδοχείων, κέντρων αθλητικού και προπονητικού τουρισμού, κέντρων θαλασσοθεραπείας, συνεδριακών κέντρων, χιονοδρομικών κέντρων (π.χ. χιλιομετρικές αποστάσεις, δυναμικότητα κλινών, κ.ά.).
- Επίσης, σε διάλυση οδηγείται το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Στο εξής δε θα μπορεί να χορηγεί νέα δάνεια, παρά μόνο να διαχειρίζεται τα ήδη υπάρχοντα.
Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
Με άλλες διατάξεις καθορίζονται οι όροι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ομίλων. Οι ιδιώτες μέτοχοι έχουν τον πρώτο λόγο στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα συνδράμει μόνο στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια. Στην πραγματικότητα, ενσωματώνεται η Οδηγία της ΕΕ γύρω από τον τρόπο διάσωσης των τραπεζών με «ίδια μέσα» (bail in).
ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΑΠΡΙΛΗ
Αθήνα 2/4/2014