«ΚΟΥΡΕΜΑ» ΣΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ Στην πυρά η περιουσία των ασφαλισμένων

07/03/2012 - 11:40
Οι πλειοψηφίες στις διοικήσεις τους υλοποιούν τις αντεργατικές αποφάσεις συγκυβέρνησης - τρόικας

Αποφάσεις για «κούρεμα» των ομολόγων τους, που φθάνει και ξεπερνά το 50%, έχουν πάρει οι πλειοψηφίες στις διοικήσεις μιας σειράς ταμείων, χρησιμοποιώντας ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα με την συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου. Κινδυνολογούν, μιλάνε για «πατριωτικό καθήκον» και παρουσιάζουν το «κούρεμα» ως μονόδρομο. Στην πράξη, όταν μιλάμε για «κούρεμα» ομολόγων, εννοούμε τη μείωση ενός μεγάλου μέρους της περιουσίας των ταμείων, το οποίο αυτές οι διοικήσεις κατεύθυναν στην αγορά ομολόγων. Είναι δηλαδή λεφτά των ίδιων των ασφαλισμένων, των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Χθες, η πλειοψηφία στη διοίκηση του ΙΚΑ πήρε την απόφαση να «κουρέψει» τα ομόλογα που διαθέτει, ύψους 1,44 δισεκατομμυρίων ευρώ, κατά 57%. ΣτοΤΕΑΔΥ, η συνεδρίαση αναβλήθηκε για σήμερα, με απόφαση που πήρε ο διορισμένος πρόεδρος του ταμείου. Είχε προηγηθεί ψηφοφορία κατά την οποία ισοψήφησαν τα «κατά» και τα «υπέρ» για το αν θα γίνει ή όχι η συνεδρίαση. Το ΤΕΑΔΥ, σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του, διαθέτει ομόλογα ύψους 1,537 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή τη φορά η αρμόδια υπηρεσία αποφεύγει να πάρει θέση για τις συνέπειες του «κουρέματος». Αντίθετα, πριν λίγους μήνες, όταν συζητιόταν ξανά το «κούρεμα» κατά 21%, είχε διαπιστώσει καθαρά ότι αυτό απειλεί την ρευστότητα του ταμείου και τη δυνατότητά του να καταβάλλει συντάξεις. Τα γεγονότα αυτά είναι ενδεικτικά των τεράστιων πιέσεων, με κινδυνολογία και απειλές, που έχει ασκήσει η κυβέρνηση στα ταμεία, ό,τι, δηλαδή έκανε μόλις προχθές ο υπουργός Οικονομίας, μιλώντας σε σύσκεψη των ΔΣ των ταμείων.

Απόφαση να αποδεχθεί το «κούρεμα» πήρε προχθές και η πλειοψηφία στη διοίκηση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Μόνο που αυτή η πλειοψηφία δημιουργήθηκε με ευθύνη τριών συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ (δύο από την ΑΔΕΔΥ και ένας από την ΠΟΠΟΚΠ) που απουσίασαν από την κρίσιμη συνεδρίαση (οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατέχουν τις έξι από τις έντεκα έδρες του ΔΣ).

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο καταγγέλλουν ότι η απουσία τους, «έβγαλε τη συγκυβέρνηση από τη δύσκολη θέση και δεν χρειάστηκε να μετατρέψει την διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων από "εθελοντική" σε υποχρεωτική (...) Ολοι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έπρεπε να είναι εκεί και να υπερασπιστούν την περιουσία του ταμείου, δηλαδή των εργαζομένων (...) Εξάλλου όλοι έχουν αντικαταστάτες». Αναφέρουν ακόμα ότι η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ προσπάθησε χθες «να συγκαλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της χρησιμοποιώντας την κινητοποίηση στο ΤΕΑΔΥ για προπέτασμα καπνού. Μην ξεγελαστεί κανείς, πρόκειται για στάχτη στα μάτια. Καταδικάστε τη στάση τους».

Τακτικισμοί και παζάρια

Στο μεταξύ, για αύριο το βράδυ έχει προγραμματιστεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας για το «κούρεμα» του κρατικού χρέους. Αργά χτες, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος είχε νέα συνάντηση με τις διοικήσεις των ντόπιων τραπεζικών ομίλων. Παρά και την ομόθυμη συμμετοχή τους στο κούρεμα - με αντίτιμο τον πακτωλό ενισχύσεων, ύψους μέχρι και 50 δισ. ευρώ - ορισμένες από αυτές έβαλαν στο τραπέζι την εξαίρεση για συγκεκριμένες κατηγορίες χρεογράφων.

Οι πληροφορίες φέρουν την Alpha Bank να εξαιρεί δάνεια σε πρώην ΔΕΚΟ -ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΕΑΣ - εξέλιξη που πυροδότησε τις αντιδράσεις άλλων μερίδων του ανταγωνισμού - σύμφωνα με πληροφορίες των τραπεζικών Ομίλων Γιούρομπανκ, Πειραιώς και Εθνικής. Μετά τη συνάντηση από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι «οι διοικήσεις των έξι μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών είτε αποφάσισαν ήδη, είτε θα εισηγηθούν στα διοικητικά συμβούλιά τους την πλήρη εθελοντική αποδοχή της προσφοράς του ελληνικού Δημοσίου».

Αντικρουόμενες είναι και οι εκτιμήσεις ως προς το εύρος της «εθελοντικής» συμμετοχής, μέγεθος που θεωρείται καθοριστικό για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης νομικής ρήτρας, για την υποχρεωτικότητα της διαδικασίας και την πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι της χρεοκοπίας.

Για «ορισμένες πολύσημαντικές και καταστροφικές επιπλοκές από την άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας», αναφέρεται σε έγγραφο του λόμπι των τραπεζών, του Οργανισμού IIF, το οποίο «διέρρευσε» χτες σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, σύμφωνα με το οποίο «δύσκολα εκτιμά κανείς ότι θα είναι λιγότερο από 1 τρισ. ευρώ».

Στην προφανή προσπάθεια για άνοιγμα της «εθελοντικής συμμετοχής», πέρα από τους πιθανούς τακτικισμούς, οι τραπεζίτες εμφανίζονται να αγωνιούν για τυχόν νέες αναταράξεις και κλυδωνισμούς, «προειδοποιούν» πως η «ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα πλήξει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», θα τους διαμορφώσει νέες ανάγκες για «στήριξη της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας».

Ο κοιναγορίτης Επίτροπος Ο. Ρεν, κλείνοντας το μάτι στους τραπεζίτες και τα άλλα σαπρόφυτα, δήλωνε αισιόδοξος για την «επιτυχή έκβαση» της συμφωνίας, προσθέτοντας ότι είναι «πρώιμο να εξεταστεί το κατά πόσο θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης». Αντίτιμο για τα παραπάνω είναι η «διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών για την προσέλκυση επενδύσεων» για τη διαμόρφωση «ανταγωνιστικού κόστους εργασίας»...

Από την πλευρά τους, παράγοντες της συγκυβέρνησης διέψευδαν χτες εκτιμήσεις και πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες θα δοθεί ολιγοήμερη παράταση στην προθεσμία για ολοκλήρωση του PSI.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα