ΑΣΚΗΣΗ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ : Η παιδική παχυσαρκία έχει γίνει ... επιδημία
Ο καθηγητής Εργοφυσιολογίας των ΤΕΦΑΑ Αθηνών Νίκο Γελαδά μιλά για την έλλειψη σωματικής άσκησης στις παιδικές ηλικίες, την κακή διατροφή και τους κινδύνους που δημιουργούνται
Ο καταλυτικός ρόλος της άσκησης στον έλεγχο του σωματικού βάρους αναγνωρίσθηκε τα τελευταία 30 χρόνια διότι επικρατούσε η άποψη πως η άσκηση είχε μικρή θερμογενετική δράση. Σύμφωνα με έρευνες, η υψηλή φυσική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει μείωση των παραγόντων κινδύνου στεφανιαίας νόσου, βελτίωση της καρδιαγγειακής και αναπνευστικής λειτουργίας, διατήρηση του βασικού μεταβολισμού, βελτίωση της δύναμης, αντοχής και ευλυγισίας των μυών, διατήρηση ή αύξηση της μυικής μάζας, θετική επίδραση στην όρεξη και στην πρόσληψη τροφής, μείωση της οστεοπόρωσης, ορισμένων μορφών καρκίνου, καθώς και της παχυσαρκίας και των συνοδών της νοσημάτων και τέλος επιδρά θετικά στην ψυχική, πνευματική υγεία και στην ευεξία του ατόμου.
Την ίδια ώρα όμως τα τα στοιχεία των ερευνών που αφορούν την παιδική παχυσαρκία σοκάρουν... Στην Ελλάδα την τελευταία 15ετία υπάρχει αύξηση των υπέρβαρων παιδιών της τάξης του 30% ενώ το ποσοστό αύξησης που αφορά τα παχύσαρκα παιδιά φθάνει το 50%. Καθοριστικός παράγοντας γι' αυτό έχει αποδειχθεί ότι είναι η έλλειψη άσκησης στις παιδικές ηλικίες κάτι το οποίο συμβαίνει για μια σειρά από λόγους. Η μείωση των ωρών φυσικής αγωγής στην εκπαίδευση, η έλλειψη ελεύθερων χώρων, ο επηρεασμός των παιδιών από το σημερινό τρόπο ζωής που προβάλλεται ιδιαίτερα από την τηλεόραση - έχει εκτιμηθεί πως οι νέοι έχουν παρακολουθήσει 100.000 έως και 1.000.000 διαφημιστικά τρέιλερ, τα περισσότερα από τα οποία αφορούσαν τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος και απλούς υδατάνθρακες - θεωρούνται από τις βασικές αιτίες για τη σημερινή κατάσταση. Μια κατάσταση η οποία κάθε άλλο παρά αθώα μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των παιδιών στο μέλλον.
Συνομιλούμε σήμερα με τον καθηγητή Εργοφυσιολογίας των ΤΕΦΑΑ Αθηνών Νίκο Γελαδά ο οποίος αναλύει τις πλευρές του συγκεκριμένου θέματος.
-- Πώς έχει η κατάσταση σήμερα με την παιδική παχυσαρκία;
-- Υπάρχει σωρεία δεδομένων σήμερα στην παγκόσμια και ελληνική βιβλιογραφία που κάνουν λόγο για μια ...επιδημία παιδικής παχυσαρκίας. Κύριος λόγος είναι η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας αφού είναι γεγονός ότι επιβαρύνει την υγεία του παιδιού. Για παράδειγμα, έχει μελετηθεί ότι σε παιδιά που στερούνται της φυσικής άσκησης υπάρχουν αυξημένα ποσοστά των παραγόντων κληρονομικότητας για κάποιες ασθένειες (σακχαρώδης διαβήτης, χοληστερόλη κτλ.) είναι αυξημένα.
-- Πώς διαμορφώνονται οι συνήθειες διατροφής και άσκησης στα παιδιά;
- «Σίγουρα ένας παράγοντας είναι αυτός που συσχετίζεται με την συμπεριφορά των γονέων των δασκάλων και μετέπειτα των ίδιων των παιδιών. Ενας άλλος είναι αυτός που αφορά τις συγκεκριμένες συνθήκες που υπάρχουν σήμερα και οδηγούν στην αλλαγή του τρόπου ζωής. Οπως για παράδειγμα, η έλειψη ελεύθερων χώρων, η καθιστική ζωή, η εντατικοποίηση των σπουδών των παιδιών που τους στερεί τον ελεύθερο χρόνο τόσο σε αυτά όσο και στην ζωή των γονιών τους. Στο σημερινό σύστημα εάν δεν είσαι σούπερμαν δεν μπορείς να επιβιώσεις, πόσο μάλλον να μείνει χρόνος και για άσκηση. Αυτές οι αιτίες είναι που καθορίζουν και τη διατροφή η οποία εξαιτίας των συνθηκών δεν υπάρχει σωστή μέριμνα».
-- Σε τι βοηθάει το παιδί η υγιεινή διατροφή και η σωματική άσκηση;
-- «Καταρχήν, αποκτάει μια ασπίδα όσον αφορά την προστασία της Υγείας του. Παράλληλα, έχει μελετηθεί και αποδειχθεί ότι παιδιά με καλή φυσική κατάσταση έχουν καλύτερη απόδοση και στην εκπαίδευσή τους αλλά και στην ψυχολογία τους».
-- Υπάρχουν συγκεκριμένες δραστηριότητες που μπορεί να πραγματοποιηθούν στις μικρές ηλικίες;
-- «Λίγες είναι αυτές οι δραστηριότητες που απαγορεύονται στις μικρές ηλικίες. Οποιαδήποτε δραστηριότητα του παιδιού, είτε αυτή είναι η άθληση, η συμμετοχή του στα λεγόμενα λαϊκά παιχνίδια, του κάνει καλό και επιτρέπεται».
-- Τι πρέπει να γίνει ώστε τα παιδιά να γίνουν πιο δραστήρια;
-- Για να συμβεί αυτό οι προσπάθειες θα πρέπει να κινηθούν σε δυο άξονες. Στην ενημέρωση και δεύτερο στη δημιουργία ενός αθλητικού κινήματος που θα θέσει το ζήτημα σε ένα διαφορετικό πλαίσιο διεκδίκησης αφού μέχρι τώρα έχουμε δει ότι καμία κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτε για το πρόβλημα και τα σημερινά παραδείγματα δείχνουν ότι ούτε πρόκειται να γίνει κάτι.