ΣΥΝΟΔΟΙ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΚΑΙ ΕΕ : Στο επίκεντρο η ελεγχόμενη καταστροφή κεφαλαίου

09/03/2011 - 08:55

Ενδεικτικό των ανταγωνισμών ανάμεσα στις ομάδες του κεφαλαίου η υποτίμηση της ελληνικής οικονομίας από την «Moody's»

Το θέμα της ελεγχόμενης χρεοκοπίας συντηρείται στην επικαιρότητα, μετά τη νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον αμερικανικό «οίκο αξιολόγησης» «Moody's» τη Δευτέρα και την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα επιμείνει αποφασιστικά στην εφαρμογή του μνημονίου, για να ισοπεδώσει το λαό.

Οι εξελίξεις αποκτούν μεγαλύτερη σημασία ενόψει της Συνόδου της Ευρωζώνης μεθαύριο Παρασκευή 11 Μάρτη και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 24 και 25 Μάρτη, όπου μαζί με το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» συζητιέται και η «συνολική λύση» που προωθεί η ΕΕ για την ελεγχόμενη χρεοκοπία, μέσω της οποίας επιχειρεί να διαχειριστεί την κρίση με ελεγχόμενη χρεοκοπία και επιμερισμό της ζημιάς ανάμεσα στα κράτη - μέλη και σε ισχυρές μερίδες του κεφαλαίου.

Η όχληση της ελληνικής πλευράς από τις ανακοινώσεις του οίκου «Moody's» αποδίδεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει στηρίξει όλη την επιχειρηματολογία της «στη διάσωση της χώρας, μέσω της επιτυχούς εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου», κάτι το οποίο αμφισβητείται ευθέως από τους ξένους αναλυτές. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα οι αναλύσεις ξένων οίκων και οικονομολόγων καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δε θα αποφύγει τελικά τη λύση της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους (ελεγχόμενη πτώχευση) καθώς το τελευταίο, σε κάθε περίπτωση, κρίνεται ως μη διαχειρίσιμο.

Αυτό επομένως που διακυβεύεται στην προκειμένη περίπτωση είναι, όπως έχει έγκαιρα επισημάνει το ΚΚΕ, η ελεγχόμενη καταστροφή κεφαλαίου και οι ζημιές που θα υπάρξουν σε μια τέτοια περίπτωση στις ελληνικές και ξένες τράπεζες, που διακρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους το ελληνικό κρατικό χρέος. Εκεί φαίνεται ότι παίζεται όλο το παιγνίδι.

Η προοπτική αυτή βρίσκεται στο κέντρο της ανάλυσης της «Moody's», η οποία αξιολογεί την πολιτική του μνημονίου που υλοποιεί η κυβέρνηση με κριτήριο τους κινδύνους χρεοκοπίας και των επιβαρύνσεων που θα υπάρξουν στην περίπτωση αυτή στους ιδιώτες επενδυτές. Στη σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα - με την οποία γνωστοποιεί ότι υποβαθμίζει την ελληνική οικονομία από Ba1 σε Ba, ενώ παράλληλα διατηρεί αρνητικές τις προοπτικές - δικαιολογεί την πράξη της αυτή αναφέροντας μεταξύ άλλων:

  • «Υπάρχει κίνδυνος να μην μπορέσει η Ελλάδα μετά το 2013 να ικανοποιήσει τα διεθνή κριτήρια φερεγγυότητας και να προχωρήσει σε μία αναδιάρθρωση του χρέους. Επιπλέον υπάρχει το ενδεχόμενο το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και ιδιώτες επενδυτές να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση χρέους νωρίτερα».
  • Αν και εκτιμάται ότι οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων δε θα υποστούν ζημίες, ωστόσο θεωρεί ότι η πιθανότητα αθέτησης πληρωμών και αναδιάρθρωσης έχει αυξηθεί συγκριτικά με τον Ιούνη του 2010 όταν και είχε υποβαθμίσει και πάλι την Ελλάδα.
  • Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, αναφέρεται καθαρά ότι με την πάροδο του χρόνου, οι κίνδυνοι που περιβάλλουν την εφαρμογή του προγράμματος μπορούν να αυξηθούν και μια λύση που θα απαιτεί από τους ιδιώτες επενδυτές να σηκώσουν το βάρος των απωλειών μπορεί να γίνει πιο ελκυστική.
Διαπιστευτήρια αντιλαϊκής πυγμής

Στην απαντητική της ανακοίνωση, η κυβέρνηση επιδιώκει να θολώσει τα νερά ως προς τη σκοπιμότητα της υποβάθμισης και την πραγματική κόντρα πίσω από την προωθούμενη ελεγχόμενη καταστροφή κεφαλαίου. Το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει ως «εντελώς αδικαιολόγητη» την υποβάθμιση, καθώς όπως αναφέρει «δεν βασίζεται σε μια αντικειμενική και ισορροπημένη αξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα».

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση δίνει όρκους πίστης στα διεθνή ιμπεριαλιστικά κέντρα σε ό,τι αφορά τη συνέπεια και αποφασιστικότητά της να φτάσει ως το τέλος την αντιλαϊκή επίθεση. Ετσι αναφέρει ότι «στους εννιά μήνες που έχουν μεσολαβήσει, όχι μόνο έχει αποδειχθεί η αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, αλλά έχουν εφαρμοστεί πρωτοφανείς σε κλίμακα παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις».

Στην προσπάθειά της, εξάλλου, να αναιρέσει τις απόψεις της «Moody's» περί αυξημένων κινδύνων εφαρμογής του προγράμματος στο μέλλον (προφανώς αναφέρονται στη γενικευμένη λαϊκή αγανάκτηση και τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται για τη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος), η κυβέρνηση δίνει υποσχέσεις ότι «η μείωση του ελλείμματος κατά έξι μονάδες του ΑΕΠ είναι η πιο μεγάλη απόδειξη ότι, σε σχέση με εννιά μήνες πριν, οι κίνδυνοι όχι απλώς δεν έχουν αυξηθεί, αλλά αντίθετα η χώρα έχει μπει σε ένα δρόμο επιθετικής δημοσιονομικής προσαρμογής για να εξαλείψει τους κινδύνους που υπάρχουν».

Δηλώνουν δηλαδή αποφασισμένοι να περάσουν διά πυρός και σιδήρου τον ελληνικό λαό, προκειμένου να φανούν συνεπείς στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στην ολιγαρχία της χώρας και τα ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Στο μεταξύ, στη χτεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης περιόδου αντλήθηκαν 1.625 εκατ. ευρώ με τοκογλυφικό επιτόκιο 4,75%.

Η πλουτοκρατία μοιράζει την τράπουλα

Η αποφασιστική και αποτελεσματική προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων προς όφελος του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, μέσα από το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» και την «οικονομική διακυβέρνηση» της Ευρωζώνης, βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο της προετοιμασίας της μεθαυριανής συνόδου των «27».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Μπαρόζο, μίλησε χτες στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ασχολήθηκε με την ατζέντα των Συνόδων Κορυφής. Αναφερόμενος στο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», σημείωσε ότι αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί κάτω από την ομπρέλα της Ενωσης και όχι σε διακρατικό επίπεδο, καθώς «μόνο μέσα από μια κοινοτική μέθοδο μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα τα οποία έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τα οποία είναι δεσμευτικά και μπορούν να ελεγχθούν». Επίσης, σημείωσε ότι το Σύμφωνο θα πρέπει να είναι ανοιχτό και σε κράτη - μέλη της ΕΕ τα οποία δεν ανήκουν στην ευρωζώνη.

Στο μεταξύ, κατευθύνσεις προς τη γερμανική κυβέρνηση για τη στάση που θα πρέπει να ακολουθήσει στις επικείμενες Συνόδους Κορυφής της Ευρωζώνης και της ΕΕ δίνουν με κοινή τους ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), ο Σύνδεσμος Γερμανών Εργοδοτών (BDA), η Ενωση Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK) και η Ενωση Γερμανικών Βιοτεχνιών (ZDH). Στην ανακοίνωσή τους, οι εργοδοτικοί και επιχειρηματικοί σύνδεσμοι της Γερμανίας σημειώνουν ότι οι υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να παραπέμπονται σε μια διαδικασία ελεγχόμενης πτώχευσης, τονίζοντας ότι ένα από τα εργαλεία της ΕΕ θα πρέπει να είναι και η έγκαιρη αναδιάρθρωση του χρέους.

Παράλληλα, τάσσονται κατά της έκδοσης «ευρωομολόγου», καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα καθιστούσε την ΕΕ «ένωση μεταφοράς κεφαλαίων» και υπογραμμίζουν ότι ο μηχανισμός σταθερότητας θα πρέπει να είναι «διακρατικά οργανωμένος», ενώ η «βοήθεια» προς τις υπερχρεωμένες χώρες θα πρέπει να χορηγείται με αυστηρούς όρους. Στο σημείο αυτό επισημαίνουν ότι στο κόστος διάσωσης χωρών, σε περιπτώσεις αναδιάρθρωσης του χρέους, θα πρέπει να συμμετέχουν και ιδιώτες, ενώ απορρίπτουν την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας με δυνατότητα επαναγοράς κρατικών ομολόγων.

Ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ

Στη Γερμανία βρέθηκε χτες για επίσκεψη - εξπρές ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, με σκοπό να ενημερωθεί για «τις μεταρρυθμίσεις στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης» και την ατζέντα της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής. Ο Τ. Γκάιτνερ συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον υπουργό Οικονομίας, Ράινερ Μπρούντερλε, τον διοικητή της Bundesbank, Αξελ Βέμπερ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Παράλληλα, ο Κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν κάλεσε τα κράτη - μέλη της ΕΕ και ιδιαίτερα τη Γερμανία να συναινέσουν σε «ευελιξία» των όρων παροχής των δανείων σε Ελλάδα και Ιρλανδία. Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», εκτιμά ότι η διάρκεια αποπληρωμής των δανείων πρέπει να διπλασιαστεί στα επτά έτη από τα τρεισήμισι, ενώ παράλληλα ζητάει από τη γερμανική κυβέρνηση να «αναθεωρήσει τη σκληρή της στάση στο θέμα της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του μελλοντικού Μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας».

Σχετική με την Ελλάδα είναι και η εκτίμηση που κάνει ο χρηματοπιστωτικός «οίκος» «Standard and Poor's», καταγράφοντας τις πιθανές συνέπειες από την πτώχευση της Ελλάδας. «Οι αλυσιδωτές συνέπειες θα είναι τόσο καταστροφικές, που θα δημιουργηθεί κάθε πιθανή γραμμή άμυνας σε μια προσπάθεια να αποτραπεί αυτή η κατάσταση», σημειώνεται σχετικά και εκτιμάται ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, η καταστροφή κεφαλαίου για τους επενδυτές ομολόγων θα διαμορφωθεί από 50% έως 70%.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα