ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΣ ΤΗΣ ΔΟΕ : Συνάντηση για να... διασκεδαστούν οι εντυπώσεις
Οσον αφορά το φλέγον ζήτημα των κενών στα σχολεία η ηγεσία του υπουργείου δεν έκανε λόγο για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, αλλά ανακοίνωσε την πρόσληψη έως και 15.500 αναπληρωτών. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο δε λύνεται το θέμα (τα κενά υπολογίζονται σε 20.000), αλλά επιβεβαιώνεται ότι κατευθύνεται στην αύξηση των εργασιακών σχέσεων. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί μπορεί να είναι πλήρως ωραρίου, αλλά δεν είναι μόνιμοι, ενώ, σύμφωνα και με το σχετικό νόμο θα υπάρχουν και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί μειωμένου ωραρίου (νέα ελαστική εργασιακή σχέση που θεσμοθετήθηκε).
Παρόλο που το υπουργείο, σε ανακοίνωση του, υποστηρίζει πως «κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση συγχώνευσης τμημάτων», η ίδια η κατάσταση που περιγράφει το διαψεύδει. Η «λύση» θα είναι όχι μόνο οι συγχωνεύσεις τμημάτων, αλλά και τα υπεράριθμα τμήματα. Οταν γίνεται λόγος για εφαρμογή του νόμου αυτό σημαίνει ότι θα εξαντληθεί ο αριθμός 25 μαθητές στην πρωτοβάθμια και 30 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με περιθώριο αύξησης 10%, δηλαδή 27 με 28 μαθητές στο δημοτικό και 33 μαθητές στο Λύκειο!
Η ΠΑΣΚ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με μια πανηγυρική ανακοίνωση μετά τη συνάντηση, αναπαρήγαγε τη «χαρούμενη» ανακοίνωση του υπουργείου. Στη συνάντηση η πλειοψηφία της ΔΟΕ και ο πρόεδρός της έσπευσε να ...συγχαρεί την κυβέρνηση για τους 15.500 αναπληρωτές και τους αποσπασμένους που επιστρέφουν στα σχολεία, κλείνοντας τα μάτια στη γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης και στα αντιπαιδαγωγικά μέτρα που αντικειμενικά θα αναγκαστεί να πάρει η κυβέρνηση για κα καλύψει πλήρως τα τεράστια κενά (διογκωμένα τμήματα, υπερεντατικοποίηση της εργασίας των εκπαιδευτικών κ.τ.λ).
Η εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στη ΔΟΕ διαχώρισε τη θέση της και τόνισε στον «Ρ» πως «είναι φανερό ότι η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη την αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική της, έχοντας τη συναίνεση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΟΕ. Ως ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλούμε τους εκπαιδευτικούς να κινηθούν στη γραμμή της σύγκρουσης, της ανυπακοής και της απειθαρχίας στο σύνολο αυτής της πολιτικής».