ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ : Θα σχεδιάζουν στη βάση της σχέσης... κόστους - οφέλους!
Και μπορεί το Κέντρο Πρόληψης ως χώρος φιλοξενίας της συνάντησης, να επιλέχτηκε από την κυβέρνηση χάριν ενός συμβολισμού για το θεαθήναι, η υποκρισία όμως αποκαλύφθηκε λίγο αργότερα, όταν οι εργαζόμενοι στο ίδιο το Κέντρο αποκλείστηκαν από τη συμμετοχή και την παρακολούθηση της συνάντησης. Εξάλλου, για άλλη μια φορά, η πρόληψη επιβεβαιώθηκε ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. Αντιθέτως, είναι ένα ...βάρος που θα φορτωθεί στην «αυτοδιοίκηση», η οποία χωρίς πόρους «παίρνει στα χέρια της ολοένα και μεγαλύτερο - ολόκληρο κομμάτι του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας», γιατί «αυτοί ξέρουν τα προβλήματα», ισχυρίστηκε ο Γ. Παπανδρέου, λες και της κυβέρνησης της λείπει η... τεχνογνωσία και την έχει η «αυτοδιοίκηση», ή λες και τα ναρκωτικά είναι ένα «τοπικό» πρόβλημα!
Είναι χαρακτηριστικό ότι και το θεσμικό πλαίσιο των Κέντρων Πρόληψης, που οι εργαζόμενοι εδώ και χρόνια ζητούν να ξεκαθαρίσει, λέει θα διαμορφωθεί μετά τον «Καλλικράτη». Για άλλη μια φορά, βέβαια, η πρόληψη ταυτίστηκε μόνο με την ενημέρωση, έγινε λόγος για την ανάγκη ενημέρωσης στα σχολεία (υπενθυμίζεται ότι εδώ και χρόνια έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Κέντρων Πρόληψης και υπουργείου Παιδείας, το οποίο έμεινε ανενεργό, οι εργαζόμενοι στην Πρόληψη έχουν συναντήσει ακόμα και κλειστές πόρτες σε σχολεία!).
Η έρευνα και η δράση κατά των ναρκωτικών θα αξιολογείται πάνω στη σχέση κόστους - οφέλους, βάζοντας δηλαδή στο ζύγι το πόσες ζωές θα κερδίζονται από τα ναρκωτικά και το αν... συμφέρει καλύτερα να μην κερδίζονται.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι: Να εκμηδενιστούν οι λίστες αναμονής στα προγράμματα υποκατάστασης, ενώ γίνεται λόγος «για δημιουργία 6.000 θέσεων θεραπείας σε όλα τα προγράμματα απεξάρτησης, εντός τριετίας». Εδώ, παραπλανητικά τσουβαλιάζονται τα προγράμματα υποκατάστασης, δηλαδή συντήρησης του χρήστη, με τα προγράμματα απεξάρτησης και θεραπείας (δηλαδή τα στεγνά προγράμματα που δεν έχουν λίστες αναμονής, αλλά δέχονται απευθείας όποιον πάρει τη μεγάλη απόφαση να παλέψει για την απεξάρτησή του). Και έτσι, πάντως, αν αναλογιστούμε ότι οι λίστες αναμονής για υποκατάστατα αριθμούν σήμερα 5.000 χρήστες και η κυβέρνηση υπόσχεται εξάλειψή τους, είναι φανερό ότι τα κονδύλια που θα πάνε για την πραγματική απεξάρτηση στα στεγνά προγράμματα αναλογούν μόλις στο 1/6 του συνόλου των κονδυλίων. Είναι φανερή η πριμοδότηση της υποκατάστασης, δηλαδή της χορήγησης... ναρκωτικών στους χρήστες.
Παράλληλα, επιβεβαιώνεται η απόφαση της κυβέρνησης να βάλει τα προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων και στις φυλακές στο όνομα της πολύπλευρης κάλυψης των αναγκών των εξαρτημένων κρατουμένων και να αναπτύξει τα «Κέντρα Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων». Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιο Κέντρο υπάρχει στις φυλακές Ελαιώνα, το οποίο υπολειτουργεί σχεδόν μια δεκαετία. Να σημειωθεί ότι η συντήρηση ενός φυλακισμένου που έχει 10 χρόνια ποινή φυλάκισης ενδεχομένως να του δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα υγείας, ενώ επανειλημμένα έχει καταγγελθεί ότι τα προγράμματα υποκατάστασης μπορεί να σχετίζονται με προβλήματα, όπως η εκτροπή ουσιών στη μαύρη αγορά, η μείωση του κινήτρου για απεξάρτηση, η δυσκολία διασύνδεσής τους με προγράμματα στην κοινωνία, αναδεικνύοντας την ανάγκη να αναπτυχθούν στις φυλακές «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης, καθώς προγράμματα που δε συνδέονται με την κοινωνική επανένταξη δεν έχουν καμία αποτελεσματικότητα.
Φυσικά, ο Γ. Παπανδρέου μετά τις γλάστρες κάνναβης στα μπαλκόνια, προσπάθησε να περάσει από την πίσω πόρτα το διαχωρισμό ναρκωτικών ουσιών, κάνοντας λόγο για τους εθισμένους στα «σκληρά» ναρκωτικά που χρειάζονται προγράμματα ...υποκατάστασης ή αποτοξίνωσης. Για την απεξάρτηση κουβέντα!
Εθνικό συντονιστή για την πολιτική για τα ναρκωτικά, η κυβέρνηση όρισε την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη και ανακοίνωσε τη συγκρότηση «Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Καταπολέμησης Εξαρτήσεων», όπου θα συμμετέχουν 10 υπουργεία (Υγείας, Παιδείας, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Αμυνας, Εργασίας, Εσωτερικών, Οικονομικών, Πολιτισμού, Εξωτερικών) και σύμφωνα με το δελτίο Τύπου θα συμμετέχουν ακόμη το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ, το 18 ΑΝΩ και το ΨΝΘ. Στο τέλος του χρόνου θα εγκριθεί το Εθνικό Σχέδιο και θα αφορά τη διετία 2011 - 2012. Από το 2013 θα καταρτιστεί 8ετές σχέδιο δράσης, όπως προβλέπει η ΕΕ.
Να μην αντιμετωπίζονται οι χρήστες σαν εγκληματίες αλλά σαν ...ασθενείς, δήλωσε ο Γ. Μπασκόζος, μέλος της ΚΠΕ και της Γραμματείας του Τμήματος Υγείας του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τα ναρκωτικά, ενισχύοντας την αντιδραστική και αντιεπιστημονική άποψη που θέλει το πρόβλημα των ναρκωτικών να είναι ιατρικής φύσης, την εξάρτηση νόσο και τον χρήστη ασθενή. Βέβαια και η κυβέρνηση σαν ασθενείς τους αντιμετωπίζει, γι' αυτό και διογκώνει τα προγράμματα υποκατάστασης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης Υγείας της ΝΔ Μάριος Σαλμάς θέτει θέμα ...καθυστέρησης της κυβέρνησης να ενισχύσει την υποκατάσταση.
Αντίβαρο σήμερα μπορεί να αποτελέσει μόνο ένα κοινωνικό κίνημα ριζοσπαστικό, που θα βρίσκεται σε ριζική αντίθεση με την κυρίαρχη πολιτική, θα συνδυάζει αιτήματα και στόχους πάλης με τη μάχη για την ανατροπή των αιτιών που οδηγούν στην εξάπλωση της τοξικομανίας.