Α.Σ.Ε. στη Β΄ ΕΛΜΕ Αθήνας; Για τα οικονομικά των σχολείων

23/11/2018 - 18:53

Να σταματήσει ο στραγγαλισμός των σχολείων
από κυβέρνηση και Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αθήνας

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΑΣΕ) της Β΄ ΕΛΜΕ Αθήνας καταδικάζει την απαράδεκτη τακτική της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αθήνας. Μετά την επιτροπεία για 85 σχολεία που είχε επιβάλλει πέρσι, φέτος είχαμε πάλι κρούσματα. Αλλού κατάσχεση λογαριασμού σχολείου στο όνομα της μη έγκαιρης κατάθεσης κάποιων παραστατικών αλλού παρακράτηση χρημάτων έναντι χρέους λογαριασμού της ΔΕΗ αλλού κάτι αντίστοιχο!!! Κόβει, επίσης, το δικαίωμα των σχολείων να χρηματοδοτούν παιδαγωγικά απαραίτητες ανάγκες των μαθητών τους στο όνομα των «μη επιλέξιμων δαπανών», όπως υποστηρίζει η Σχολική Επιτροπή. Υποβαθμίζει τη δικαιοδοσία Διευθυντή σχολείου και Συλλόγου Διδασκόντων, ως προς την αναγκαιότητα για υλοποίηση των σχετικών δαπανών. Τι σημαίνει «λειτουργικές δαπάνες»; Η Επιτροπή δεν ενεργοποιεί μηχανισμούς που διαθέτει, προκειμένου να διευθετούν τα ζητήματα αυτά συνολικά, με τρόπο και συμπεριφορά που αρμόζει απέναντι σε εκπαιδευτικούς λειτουργούς. Αντίθετα, συχνά απευθύνεται στους διευθυντές και τα σχολεία με τρόπο απαξιωτικό και με τη λογική του «εντέλλεσθε». Θεωρεί αυτονόητο ότι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επωμίζονται «πάσαν νόσον». Είναι ενδεικτικό πως στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής (και στη «βία» να εξυπηρετηθούν οι πρόσθετες ανάγκες του μηχανογραφικού συστήματος διαχείρισης που έχει στήσει ο Δήμος για τη διαχείριση των σχολικών εξόδων), ακούστηκε η πρόταση «να ασχολούνται ένα – δύο καθηγητές με τα παραστατικά που απαιτούνται»!!!

Η ΑΣΕ πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην εν λόγω συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής (22/11), θέτοντας επί τάπητος ότι δε μπορεί - με κανένα πρόσχημα - να τιμωρούνται τα σχολεία και η εκπαιδευτική διαδικασία σε αυτά, μέσα από τον οικονομικό στραγγαλισμό. Ως αποτέλεσμα, υπήρξε φραστική αναδίπλωση στην τοποθέτηση της Σχολικής Επιτροπής που μέλλει να αποδειχθεί και στην πράξη. Καλούμε τον κλάδο σε επαγρύπνηση. Δε μπορεί να «στεγνώνουν» τα σχολεία και να αδιαφορούν για τις τρέχουσες – επιτακτικές ανάγκες τους.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.

Δε μπορούμε να μπούμε στην αντιπαράθεση κυβέρνησης – τοπικής διοίκησης για το «από πού ρέει το βουτσί». Το «βουτσί ρέει και από τους δυο», αφού υπηρετούν τα ίδια αφεντικά. Τα χρήματα της κρατικής επιχορήγησης προς τους Δήμους για τα σχολεία δεν επαρκούν και μειώνονται διαρκώς, στο πλαίσιο της περιστολής των κοινωνικών δαπανών και της επιτάχυνσης της «αποκέντρωσης». Το ότι τα σχολεία δεν αποτελούν προτεραιότητα στο περιεχόμενο, το ύφος και το ήθος άσκησης της διοίκησης του Δήμου Αθήνας αποδεικνύεται με κάθε αφορμή. Προ(σ)καλούμε τη Δημοτική Αρχή να απαντήσει γιατί δεν έχει δώσει ακόμη την τρίτη δόση στα σχολεία, που έπρεπε να έχει καταβληθεί από το Σεπτέμβρη. Επίσης, ζητάμε να δώσει αναλυτική απάντηση στο πώς έχει κατανείμει τα ποσά που η κυβέρνηση δηλώνει πως έχει χορηγήσει στο Δήμο για τα σχολεία. Συγκεκριμένα: 3.749.640,00 € για κάλυψη δαπανών εκτέλεσης έργων και 1.125.150,00 € για επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων (ΚΑΠ), 3.600.000,00 € για βελτιώσεις υποδομών (πρόγραμμα «Φιλόδημος») και 2.750.040,00 € για λειτουργικές δαπάνες (ΚΑΠ).

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.

Η κάλυψη των αναγκών στα σχολεία σε υποδομές και λειτουργικά έξοδα, δεν μπορεί να γίνει στις συμπληγάδες των αναπτυξιακών μέτρων για το κεφάλαιο, των εκατοντάδων μνημονιακών νόμων και των ματωμένων πλεονασμάτων. Απαιτούμε αυτό που ανήκει στα σχολεία και στους μαθητές μας και θεωρούμε ότι καμία τέτοια ανάγκη, που εντοπίζουν οι Διευθυντές και οι Σύλλογοι Διδασκόντων, δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται «μη επιλέξιμη». Να μη βάζουν ευρώ από την τσέπη οι γονείς, να μην αναζητούν τα σχολεία χορηγούς. Να σταματήσει η στοχοποίηση και η τιμωρία των σχολείων και των εκπαιδευτικών.

Συνεχίζουμε, οργανώνουμε τον αγώνα.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα