Τα ψέματα και οι συκοφαντίες των Παρεμβάσεων και των Ενωμένων Εκπαιδευτικών στον Σύλλογο Π.Ε. Πειραιά «Η Πρόοδος» δε θα μείνουν αναπάντητα

05/04/2018 - 11:48

ΑΣΕ των ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» & «Ν. ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ»

Τα ψέματα και οι συκοφαντίες των Παρεμβάσεων και των Ενωμένων Εκπαιδευτικών στον Σύλλογο Π.Ε. Πειραιά «Η Πρόοδος» δε θα μείνουν αναπάντητα

Οι Παρεμβάσεις και οι Ενωμένοι Εκπαιδευτικοί (ΔΑΚΕ – ΔΗ.ΣΥ.) μέσα από δελτίο τύπου του Συλλόγου «Η Πρόοδος» κατηγορούν ως υπεύθυνο για τη μη εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κερατσινίου-Περάματος «Ν. Πλουμπίδης» (που είναι εκλεγμένος με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών). Αυτό είναι πρωτοφανές. Ντροπή και Αίσχος!!

Η ανακοίνωση που συνέταξαν από κοινού αυτές οι δυνάμεις αποτελεί μνημείο κυβερνητικού -  εργοδοτικού συνδικαλισμού!!

  1. Την ευθύνη για τη μη υλοποίηση της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής σε όλη την Ελλάδα, χωρίς εξαιρέσεις, την έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το Υπουργείο Παιδείας. Η ψήφιση του άρθρου 33 ήταν γνωστό εξαρχής ότι εξαιρούσε περιοχές, έδινε το δικαίωμα στους γονείς να επιλέγουν ανάμεσα στο Νηπιαγωγείο και τον Παιδικό Σταθμό στις περιοχές που θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα (έμμεση εκχώρηση τμήματος της Δημόσια Εκπαίδευσης στους Δήμους). Επίσης, ήταν γνωστό ότι η υλοποίησή του θα γίνει χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο!  Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, από κοινού με την πλειοψηφία των δυνάμεων που συγκροτούν την πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΕΡΑ-ΑΕΕΚΕ) χαιρέτισαν το νόμο. Έκρυψαν την αλήθεια από τους συναδέλφους και αβάνταραν με απροκάλυπτο τρόπο την κυβέρνηση!
  2. Ως Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών καταγγείλαμε από την πρώτη στιγμή τη συγκρότηση των τριμερών επιτροπών, που θεσμοθετήθηκαν με τροπολογία της τελευταίας στιγμής από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση, αντί να πάρει όλη την ευθύνη που της αναλογεί, για τη θεσμοθέτηση της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, ρίχνει το «μπαλάκι» στους Δήμους και τα Σωματεία. Στην ουσία, οι όποιες γνωμοδοτήσεις, ειδικά για τις  περιοχές που υπάρχουν πιο οξυμμένα προβλήματα, θα λειτουργούν σαν άλλοθι για την κυβέρνηση στη λογική «εμείς θέλουμε αλλά κάποιοι Δήμοι ακόμα δεν μπορούν». Ειδικά μια σειρά Διευθυντές Εκπαίδευσης αξιοποιούν τις επιτροπές αυτές για να αποσπάσουν τη συναίνεση των σωματείων στην εφαρμογή του ΠΔ 79 (υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών), αλλά και εκτρωματικές λύσεις (π.χ. αξιοποίηση ακατάλληλων αιθουσών, μετακίνηση μαθητών σε μεγάλες αποστάσεις).
  3. Η θέση μας ήταν και αυτό πράξαμε, το σωματείο να συμμετέχει και να καταθέσει τις αποφάσεις του στην επιτροπή. Εμείς από αυτές δεσμευόμαστε, γιατί δε μας συνδέει κανένας ομφάλιος λώρος με τη Δημοτική αρχή και τη Διοίκηση. Το σωματείο δε διοικεί, ούτε γνωμοδοτεί. Το σωματείο παλεύει τις θέσεις του. Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ και οι ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ όχι απλά δεν έβγαλαν άχνα για το ρόλο των επιτροπών αυτών, αλλά όπου συμμετέχουν, μπαίνουν σε διαπραγμάτευση, με βάση τις θέσεις της διοίκησης και των Δήμων. Αναλαμβάνουν την ευθύνη με την υπογραφή τους να νομιμοποιήσουν την κυβερνητική απάτη.
  4. Η θέση μας είναι γνωστή: Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά, σε όλη τη χώρα. Διεκδικούμε να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις, ώστε αυτό να γίνει πράξη, καταρχήν σε κατάλληλες κτιριακές υποδομές, με μόνιμο προσωπικό (εκπαιδευτικό, βοηθητικό), υποδομές σίτισης και ξεκούρασης των παιδιών. Δε συναινούμε σε μπαλώματα, σε ευκαιριακές και ακατάλληλες κτιριακές υποδομές. Λέμε όχι στην συγκρότηση νηπιαγωγείων που καλύπτουν μεγάλες  χωρικές αποστάσεις -απαγορευτικές στη μετακίνηση των μικρών παιδιών, ταλαιπωρία για παιδιά και γονείς  κ.τ.λ. Διεκδικούμε όλα τα παιδιά έως 4 χρόνων να έχουν θέση σε Δημόσιους Δωρεάν Παιδικούς Σταθμούς. Αυτή τη θέση παλεύουμε παντού σε όλη την Ελλάδα.
  5. Κανείς δεν εμποδίζει την κυβέρνηση, τους Δήμους και τη Διοίκηση να προχωρήσουν στην άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής. Ξεκαθαρίζουμε όμως ότι τα σωματεία μας δεν πρέπει να γίνουν οι «χρήσιμοι φερετζέδες» που θα φορτωθούν στις πλάτες τους την κυβερνητική πολιτική και τις ελλείψεις, την αδιοριστία, τα κενά, τις ελλείψεις υποδομών. Δεν μπαίνουμε σε καμία «διαπραγμάτευση» για επιμέρους εφαρμογή (π.χ. για το σε ποια περιοχή του Δήμου μπορεί να υλοποιηθεί). Απαιτούμε την εφαρμογή της Δίχρονης  για το σύνολο του Δήμου και για όλα τα παιδιά των συγκεκριμένων ηλικιών.  Δεν παζαρεύουμε τα αιτήματα του κλάδου γι’ αυτό και δε συνυπογράφουμε κοινά κείμενα και γνωμοδοτήσεις. Συμμετέχουμε στις επιτροπές για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των συναδέλφων.
  6. Η πλειοψηφία του Δ.Σ. της Προόδου (Παρεμβάσεις-Ενωμένοι Εκπαιδευτικοί) είναι υπόλογη και εκτεθειμένη στον κλάδο και ειδικά στις/στους Νηπιαγωγούς, όταν έχει το θράσος να υποστηρίζει ότι τα αιτήματά μας για κατάλληλες κτιριακές υποδομές, μόνιμο προσωπικό (εκπαιδευτικό, βοηθητικό), υποδομές σίτισης και ξεκούρασης των παιδιών, είναι «λεόντεια (!!!)». Τα ίδια μας λέει και ο Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου: «Το αίτημα για μονιμοποίηση των αναπληρωτών είναι μη ρεαλιστικό και λαϊκίστικο». Στην πράξη καλούν τους συναδέλφους να προσαρμοστούν στη μνημονιακή «κανονικότητα», να δεχτούν να τους εξαπατά η κυβέρνηση, να κάνουν «πλάτες» στην κυβερνητική κοροϊδία. Γνωρίζαμε ότι αυτοί που σήμερα μας κατηγορούν ήταν αυτοί που τα έδωσαν όλα για να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Οι τελευταίες εξελίξεις όμως αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι έχουν περάσει για τα καλά στο στρατόπεδο του κυβερνητικού συνδικαλισμού.
  7. Λένε όμως και ψέματα και αυτό είναι το χειρότερο. Ο πρόεδρος του Πλουμπίδη υπερασπίστηκε και στήριξε τις αποφάσεις του Σωματείου. Αυτή ήταν η υποχρέωσή του και τίποτα παραπέρα. Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης αφού προηγήθηκε ένα πινγκ-πονγκ μετακύλισης ευθυνών ανάμεσα στον Δήμαρχο και σε αυτόν για το ποιος θα ζητήσει - στερήσει αίθουσες διδασκαλίας  από δημοτικά, για να τις μετατρέψουν σε αίθουσες νηπιαγωγείων και δεδομένου της αντικειμενικής αδυναμίας ενοικίασης κτιρίων λόγω έλλειψης χρόνου που πρόβαλλε ο Δήμαρχος, κατέληξε  ότι δεν διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση της Δίχρονης προσχολικής αγωγής από τη χρονιά 2018-19. Δυστυχώς οι Παρεμβάσεις και οι Ενωμένοι Εκπαιδευτικοί επιλέγουν να πουν ψέματα για να συκοφαντήσουν τον Σύλλογο του Πλουμπίδη και τη μη αρεστή σ΄ αυτούς πλειοψηφία και να κάνουν πλάτες στον Δήμαρχο αλλά και στον Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Ξεκαθαρίζουμε πως σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν όλες οι δυνατότητες, είναι ώριμο, να γίνει πράξη η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή αλλά και κανένα παιδί κάτω των 4 ετών να μη μένει έξω από δομές Προσχολικής Αγωγής. Το εμπόδιο για να γίνει αυτό πράξη είναι η πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που θεωρούν τη μόρφωση κόστος και εμπόρευμα. Το δίκαιο των αιτημάτων μας θα το επιβάλλουμε μόνο μέσα από τη μαζική πάλη, τη διεκδίκηση και τη σύγκρουση με αυτήν την πολιτική και όχι μέσα από τριμερείς «σικέ» επιτροπές.

Ο βασικός μας αντίπαλος είναι η πολιτική της κυβέρνησης, της Ε.Ε., ο ΣΕΒ και οι κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ για την Παιδεία.

Καλούμε τους συναδέλφους των Συλλόγων μας να προβληματιστούν σοβαρά για το ρόλο όλων αυτών των δυνάμεων, που από τη μια αθωώνουν την αντιλαϊκή πολιτική και λιβανίζουν την κυβέρνηση και από την άλλη συκοφαντούν τις ταξικές δυνάμεις.

Τελικά ποιανού τα συμφέροντα υπηρετούν;

Πειραιάς, 4 Απρίλη 2018

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα