ΣΕΠΕ "Μ. Παπαμαύρος"

Δελτίο τύπου από την Παναττική σύσκεψη Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ (13/5/2020)

18/05/2020 - 04:18

Ο Σύλλογος μας «Μ. Παπαμαύρος», συνυπογράφει το παρακάτω σχέδιο κοινού Δελτίου Τύπου, μαζί με άλλους ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ που συμμετείχαν στη σύσκεψη στις 13/5/2020:

Δελτίο τύπου από την Παναττική σύσκεψη Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ (13/5/2020)

Χαιρετίζουμε το μεγαλειώδες πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 13/5, ύστερα από πρωτοβουλία Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο για την παιδεία, το οποίο προβλέπει αντιδραστικές αλλαγές που θίγουν τόσο τη δομή όσο και το περιεχόμενο όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές διατράνωσαν επίσης την αντίθεσή τους στην εφαρμογή της τροπολογίας, για τις κάμερες και την on line παρακολούθηση του μαθήματος, που υποβαθμίζει την εκπαιδευτική πράξη σε ριάλιτι. Η μαζικότητα της κινητοποίησης, η οποία αποτελεί συνέχεια μιας σειράς αγωνιστικών δράσεων, δείχνει το δρόμο της κλιμάκωσης του αγώνα, για να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο και να ακυρωθεί στην πράξη η κατάπτυστη τροπολογία για τις κάμερες.

Μετά το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη σύσκεψη Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ στο Μαράσλειο Διδασκαλείο. Η συζήτηση είχε στο επίκεντρό της την κλιμάκωση του αγώνα και της κοινής δράσης των σωματείων ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο. Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών σωματείων επικέντρωσαν στα παρακάτω ζητήματα:

Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση έβαλε σε διαβούλευση το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, δεκάδες Σύλλογοι Π.Ε. και ΕΛΜΕ από την Αττική και όλη την Ελλάδα, Ενώσεις Γονέων, φοιτητικοί σύλλογοι  και μαθητές κινητοποιήθηκαν αναδεικνύοντας τον αντιδραστικό του χαρακτήρα. Διεκδικούμε την απόσυρση ενός νομοσχεδίου που, στην γραμμή όλων των προηγούμενων αντιεκπαιδευτικών πολιτικών, σαρώνει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, οξύνει τις ταξικές ανισότητες, ορθώνοντας ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια στην πρόσβαση στη γνώση και τη μόρφωση των μαθητών από εργατικές και λαϊκές οικογένειες, υποβαθμίζει και υπονομεύει παραπέρα τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, προωθεί την αξιολόγηση, την αύξηση του ορίου μαθητών ανά τμήμα, το εξεταστικό κάτεργο σε Γυμνάσιο και Λύκειο, τις αντιδραστικές αλλαγές στα προγράμματα σπουδών σε νηπιαγωγείο και δημοτικό.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση, εξωραΐζοντας  τις ευθύνες της και αντιμετωπίζοντας ως κόστος τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και τις αναγκαίες κτιριακές προσαρμογές που απαιτούνται, ξεκίνησε το άνοιγμα των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Απαιτούμε την εξασφάλιση όλων των όρων και των προϋποθέσεων για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων, τη διασφάλιση της προστασίας της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολείων, πλήρη τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων υγιεινής, ολιγομελή τμήματα, απολυμάνσεις, καθαριότητα, άδειες ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές για εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Με αποφάσεις των σωματείων μας και των Συλλόγων Διδασκόντων θα ακυρώσουμε στην πράξη οποιαδήποτε προσπάθεια εφαρμογής της ρύθμισης για on – line μετάδοση των μαθημάτων.  Δε θα επιτρέψουμε τη μετατροπή της σχολικής αίθουσας σε ριάλιτι.

Τα σωματεία τοποθετήθηκαν στη σύσκεψη με βάση τις αποφάσεις τους, το πλαίσιο πάλης και δράσης τους. Με στόχο να οργανωθεί ένας μαζικός, μαχητικός και νικηφόρος αγώνας ενάντια στο πολυνομοσχέδιο κατατέθηκαν από τα εκπαιδευτικά σωματεία οι παρακάτω κοινές προτάσεις:

  • Άμεσα προχωράμε σε έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ, με προοπτική να πραγματοποιηθούν Ολομέλειες Προέδρων το Σάββατο 23 Μαΐου. 
  • Κλιμακώνουμε την πάλη με νέα μαζική κινητοποίηση και συλλαλητήριο στις 19  του Μάη στην Αθήνα (Προπύλαια, ώρα 13.00 και πορεία στη Βουλή) και σε άλλες πόλεις.
  • Προχωράμε σε Πανελλαδική μέρα δράσης – ενημέρωσης για το νομοσχέδιο στις γειτονιές μας, μαζί με τους Συλλόγους/Ενώσεις Γονέων, πριν ή μετά τις 19 Μαΐου.
  • Προετοιμάζουμε απεργιακές κινητοποιήσεις ως απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης, αν τολμήσει να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή!
  • Συνεχίζουμε με τις αποφάσεις των 77 Συλλόγων ΠΕ - ΕΛΜΕ για Απεργία – Αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης. Καλούμε και τους υπόλοιπους Συλλόγους ΠΕ και ΕΛΜΕ να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις. Καλούμε τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες να πάρουν απόφαση απεργίας-αποχής από την αξιολόγηση/αυτοαξιολόγηση.
  • Καλούμε τα σωματεία να πάρουν αποφάσεις καταγγελίας, εκ νέου, για την παύση της ιδιότυπης δίωξης των αναπληρωτριών στο ΣΕΠΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής.
  • Αμέσως μετά το συλλαλητήριο της Αθήνας στις 19 Μαΐου, καλούμε σε νέα σύσκεψη Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ για την κλιμάκωση του αγώνα.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης κατατέθηκαν και άλλες προτάσεις από Συλλόγους ΠΕ και ΕΛΜΕ που θα αποτυπωθούν στις ανακοινώσεις κάθε σωματείου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Η   ΠΡΟΕΔΡΟΣ               Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Χήρα    Αγαθή                Παρίντα Ηλέκτρα

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα