Δίνουμε αγώνα ζωής, επιβίωσης και αξιοπρέπειας» (VIDEO)

05/10/2022 - 11:15

Ο Β. Βατίστας στη συνέντευξη των Σωματείων Εκπαιδευτικών

Το πλαίσιο πάλης τους μπροστά στην απεργία της 9ης Νοέμβρη και το σχέδιο για υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο παρουσίασαν μια σειρά Σύλλογοι και Ενώσεις Α'Βάθμιας και Β'Βάθμιας εκπαίδευσης.

Τόνισαν ότι με πρώτο μεγάλο σταθμό την απεργία στις 9 του Νοέμβρη, ξεκινούν αγώνα ζωής και επιβίωσης, αγώνα αξιοπρέπειας. Σε αυτό το πλαίσιο θα συμμετέχουν στη σύσκεψη στις 5 Οκτώβρη στο Σπόρτιγκ και στις συσκέψεις στην υπόλοιπη χώρα μπροστά στην απεργία, οργανώνουν συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας στις 11 Οκτώβρη, προχωρούν σε γενικές συνελεύσεις και καλούν τα ΔΣ ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να ξεκινήσουν συλλογικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για τις οικονομικές διεκδικήσεις του κλάδου και για κατάρτιση και υπογραφή Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Τώρα να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 

 

Ο Βασίλης Βατίστας, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Περάματος - Κερατσινίου, μίλησε για το ζήτημα των μισθών και των όρων διαβίωσης και εργασίας των εκπαιδευτικών και κάλεσε σε κοινή δράση ενάντια στην πολιτική της ανέχειας, της ακρίβειας και της καθημερινής ανασφάλειας.

«Δεν πάει άλλο - τόνισε - με τους πετσοκομμένους, παγωμένους για 12 χρόνια μισθούς των εκπαιδευτικών. Δεν αντέχουμε άλλο ο μισθός μας να εξανεμίζεται πολύ πριν τελειώσει ο μήνας, να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα καθημερινά μας έξοδα εξαιτίας της ακρίβειας, να δυσκολευόμαστε να μετακινηθούμε από και προς το σχολείο, να αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε 350 - 500 ευρώ για σπίτια - αποθήκες. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά αναγκαζόμαστε να καταβάλλουμε τεράστια ποσά, ως δίδακτρα, για τα περιβόητα "προσόντα". Ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε βάλει από την τσέπη μας χρήματα για βασικά εργαλεία στην τάξη, λόγω των ελλείψεων σε μέσα και υποδομές, ώστε να ανταποκριθούμε στο παιδαγωγικό μας έργο απέναντι στους μαθητές μας.

Λέμε ένα μεγάλο: Φτάνει πια! Δεν μπορούμε να ματώνουμε άλλο για να προσφέρουμε στο αντικείμενο που σπουδάσαμε και που τόσο πολύ αγαπάμε! Οι εκπαιδευτικοί για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στον παιδαγωγικό μας ρόλο, πρέπει πρώτα και κύρια να μπορούμε να ζούμε σαν άνθρωποι! Να μη χρειάζεται να καταφεύγουμε σε 2η και 3η δουλειά, για να τα φέρουμε βόλτα. Γι' αυτό απαιτούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας! 12 χρόνια τώρα "ματώσαμε" από τις περικοπές που μας επέβαλαν εναλλάξ και όλες μαζί οι κυβερνήσεις. Έχουμε χάσει πάνω από 6 (!) μισθούς, στις συνολικές ετήσιες απολαβές μας, τα τελευταία 12 χρόνια. Ενας νεοδιόριστος/η, χωρίς τέκνα, που δουλεύει για πρώτη φορά στην εκπαίδευση, αμείβεται με 737 ευρώ, όταν το 2009 λάμβανε 1.180 ευρώ».

Αναφέρθηκε αναλυτικά στα επιδόματα που έχουν κοπεί, σημειώνοντας ότι η αγοραστική δύναμη ενός εκπαιδευτικού έχει μειωθεί πάνω από 50% από την περίοδο 2009-10 και κάλεσε: «Δεν "προσαρμοζόμαστε" - δεν συμβιβαζόμαστε. Αγωνιζόμαστε για να νικήσουμε! Οχι στην κοροϊδία των κάθε λογής pass και vouchers! Διεκδικούμε αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα. Δεν είμαστε επαίτες. Κανείς δεν μπορεί να μας εμπαίζει. Η προσπάθεια του Πρωθυπουργού να βαφτίσει το "κρέας-ψάρι" παρουσιάζοντας σαν σημαντική αύξηση την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης φυσικών προσώπων και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, μόνο ως πρόκληση μπορεί να χαρακτηριστεί. Τα ματωμένα πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, για τα οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, πάνε στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της ενέργειας και οι τσέπες μας αδειάζουν όλο και περισσότερο».

«Με πρώτο μεγάλο σταθμό την Γενική Πανεργατική Απεργία στις 9 του Νοέμβρη, ξεκινάμε αγώνα ζωής και επιβίωσης, αγώνα αξιοπρέπειας για να μπορούμε να ζούμε και να διδάσκουμε σαν άνθρωποι. Κλιμακώνουμε αυτόν τον αγώνα με όλα τα μέσα», είπε και παρουσίασε το κοινό διεκδικητικό πλαίσιο των ΣΕΠΕ και των ΕΛΜΕ:

Για το ζήτημα του μισθού:

  • Αύξηση μισθού κατά 20% στο εισαγωγικό κλιμάκιο (δηλ 950 ευρώ καθαρά) και αντίστοιχα σε όλα τα υπόλοιπα.
  • Αμεση απόδοση του κλεμμένου ΜΚ της διετίας 2016-2017, σε όλους τους εκπαιδευτικούς.
  • Κατάργηση του συνόλου των έκτακτων εισφορών που επιβαρύνουν τον μηνιαίο μισθό.
  • Αμεση καταβολή 13ου και 14ου μισθού με αφετηρία τον Δεκέμβριο του 2022.
  • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Κατάργηση των νόμων Βρούτση/Αxτσιόγλου που καταργούν τον καθορισμό του κατώτερου μισθού μέσα από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Για το ζήτημα της καθημερινής διαβίωσης:

  • Κατάργηση των φόρων σε ρεύμα και φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα.
  • Δωρεάν μετακίνηση στην περιοχή πρόσληψης και 50% έκπτωση σε όλα τα ΜΜΜ για όλο το έτος.
  • Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων διαμερισμάτων, δωματίων, εστιών και ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση αναπληρωτών και νεοδιόριστων με ευθύνη της κυβέρνησης, των δήμων και των περιφερειών.
  • Επιδότηση ενοικίου στα 300 ευρώ το μήνα για όσους εκπαιδευτικούς αναγκάζονται να πληρώνουν ενοίκιο.
  • Δωρεάν σίτιση για τους εκπαιδευτικούς σε στρατιωτικές και φοιτητικές λέσχες. Δημιουργία λεσχών σίτισης σε περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση εκπαιδευτικών.
  • Αύξηση του ποσού της χιλιομετρικής αποζημίωσης για ανάγκες της υπηρεσίας από τα 0,15 ευρώ/χλμ στα 0,35 ευρώ/χλμ. Διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται αποζημίωση ώστε να καλύπτονται όλοι οι συνάδελφοι που μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις.
  • Οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ για όσους εκπαιδευτικούς μετατίθενται από ΠΥΣΠΕ/ΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΔΕ και για τους νεοδιόριστους για την κάλυψη των πρώτων εξόδων μετεγκατάστασης.

Παράλληλα, παρουσίασε τα μια σειρά από τα γνωστά αιτήματα ου κλάδου για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, με έμφαση στους αναπληρωτές και νεοδιόριστους, αιτήματα που συνδέονται άμεσα και με τις ανάγκες των σχολείων. (Δείτε πάνω βίντεο)

Διεκδικήσεις που δίνουν απάντηση στα εκρηκτικά προβλήματα

 

«Φέτος τα σχολεία, παρά τις θριαμβολογίες του υπουργείου Παιδείας για τους διορισμούς και τις καινοτομίες που τάχα εισάγει, αντιμετωπίζουν εκρηκτικά προβλήματα», είπε με τη σειρά της η Θεοδώρα Δριμάλα, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», που μίλησε για την κατάσταση στα σχολεία και την κλιμάκωση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Κάλεσε να γίνει «όπλο μας η αλληλεγγύη» και να συνεχιστούν οι αγωνιστικές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις στην Τοπική Διοίκηση και σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για όλα τα ζητήματα των σχολείων, ενώ παρουσίασε το διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Μείωση των μαθητών ανά τμήμα, περισσότερο μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, κάλυψη όλων των κενών, ενισχυτική διδασκαλία σε όλα τα σχολεία, έκτακτο κονδύλι στις σχολικές επιτροπές και διαγραφή των χρεών των σχολείων, δωρεάν εκδρομές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τα παιδιά, έργα και επισκευές στα σχολεία που χρειάζονται και άμεσα και κρατικό πρόγραμμα σχολικής στέγης κ.ά.

Παράλληλα, κάλεσε σε αγώνα για κατάργηση όλων των μέχρι σήμερα αντιεκπαιδευτικών και αντεργατικών νόμων της παρούσας αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, συνέχιση της απεργίας - αποχής από όλο το πλαίσιο της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης, απόρριψη των ηλεκτρονικών εκλογών κ.ά.

Μεταφορά εικόνας και πείρας για μια σειρά ζητήματα

Στα προβλήματα των εκπαιδευτικών σε ακριτικά νησιά αναφέρθηκε ο Αλέξης Ρίζος, γραμματέας της ΕΛΜΕ Λήμνου - Αγίου Ευστρατίου, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα μια σειρά κατακτήσεις που είχε το σωματείο μετά από κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες που πήρε, όπως σίτιση και των μονίμων εκπαιδευτικών, πέραν των αναπληρωτών για τους οποίους έτσι κι αλλιώς ισχύει, από τη Λέσχη Αξιωματικών και δικαίωμα πρόσβασής τους και αγορών από το Στρατιωτικό Πρατήριο, μεγάλη έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τα μέλη της ΕΛΜΕ, έκπτωση στο 50% για τις μετακινήσεις των εκπαιδευτικών με το ΚΤΕΛ. Ενώ συμπλήρωσε ότι διεκδίκησαν από τους Δήμους και επιδότηση ενοικίου στους αναπληρωτές, αλλά εισέπραξαν αρνητική απάντηση. (Δείτε εδώ βίντεο)

Στο θέμα της υποχρηματοδότησης σχολείων και σχολικών επιτροπών στάθηκε ο Ηλίας Πατίδης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, τονίζοντας ότι αυτή πήρε δραματικές διαστάσεις την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις άγγιξε το 60%. «Και παρά το γεγονός ότι δύο κυβερνήσεις έχουν ανακηρύξει το τέλος των μνημονίων, η χρηματοδότηση των σχολείων δεν αυξήθηκε στο παραμικρό (είναι σαν το περιβόητο τέλος των Μνημονίων, με όλους τους μνημονιακούς νόμους να παραμένουν σε ισχύ). Σαν αποτέλεσμα, το ταμειακό απόθεμα των σχολείων έχει συρρικνωθεί σε απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο, που επιτρέπει μόνο τα απολύτως απαραίτητα και πολλές φορές, ούτε καν αυτά», σημείωσε κι έφερε πολλά σχετικά παραδείγματα από σχολεία του Πειραιά. (Δείτε εδώ βίντεο)

Εικόνα για τα κενά εκπαιδευτικών μετέφερε ο Φώτης Προβης, πρόεδρος ΕΛΜΕ Ζακύνθου, τονίζοντας ότι οι ανάγκες «δεν καλύφθηκαν από τους πολυδιαφημισμένους διορισμούς, καθώς τη στιγμή που μιλάμε, πέρα από τους 85 νεοδιόριστους των δύο τελευταίων ετών στη Ζάκυνθο έχουν προσληφθεί ήδη 33 αναπληρωτές και λείπουν ακόμη 30 και μάλιστα ακόμα και σε ειδικότητες που είναι αναγκαίες για τα εξεταζόμενα μαθήματα στις Πανελλαδικές! Την ίδια ώρα και παρά τα τεράστια κενά, σχεδόν 40 συνάδελφοι υποχρεώνονται να μετακινούνται σε 3 ή και σε 4 σχολεία σε πολλές περιπτώσεις σε δύο σχολεία την ίδια μέρα, προκειμένου να συμπληρώσουν το ωράριό τους», είπε προσθέτοντας στοιχεία για την ανυπαρξία παράλληλης στήριξης, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών κ.ο.κ. (Δείτε εδώ βίντεο)

Στα προβλήματα των χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, που βιώνουν την κυριολεξία της ελαστικής ευέλικτης εργασίας, αναφέρθηκε η Αγγελίνα Σκούφαλου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Χίου, τονίζοντας την ανάγκη «να δοθεί μαζικός αγώνας και ανυποχώρητος. Οι αναπληρωτές να έρχονται σε επαφή κάθε χρόνο με το σωματείο τους στην περιοχή τοποθέτησης, να συμμετέχουν στις δράσεις του». Τόνισε την ανάγκη για μαζικούς διορισμούς όσων δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση, κατάργηση του προσοντολογίου, μέτρα οικονομικής στήριξης των αναπληρωτών, αλλά και εξίσωση των δικαιωμάτων τους (περίθαλψη, άδειες κ.λπ.) με αυτά των μονίμων εκπαιδευτικών. (Δείτε εδώ βίντεο)

Στον αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση, στάθηκε η Ντιάνα Λιάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Νέας Ιωνίας, Μεταμόρφωσης, Λυκόβρυσης, Νέου Ηρακλείου «Σεφέρης», τονίζοντας ότι «στα περισσότερα εκπαιδευτικά σωματεία, όπως και στο δικό μας, οι εκπαιδευτικοί απορρίπτουν τα σχέδια τους. Σχέδια που και οι προηγούμενες κυβερνήσεις διαχρονικά προσπάθησαν να εφαρμόσουν αλλά δεν το κατάφεραν. Οση τρομοκρατία κι αν ασκήθηκε από τη διοίκηση και το υπουργείο στο δια ταύτα οι υπογραφές συμμετοχής στην απεργία-αποχή όλο και πληθαίνουν», είπε ξεκαθαρίζοντας: «Με τους αγώνες μας, ενωμένοι δεν θα επιτρέψουμε να προχωρήσουν στην εφαρμογή των αντιδραστικών και αντιπαιδαγωγικών νόμων». (Δείτε εδώ βίντεο)

Η Παναγιώτα Ντάγκα, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Γρεβενών, μίλησε για το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών και των δασκάλων των ολιγοθέσιων σχολείων, που δεν μειώνεται ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, όπως συμβαίνει με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς. Ετσι φτάνουμε όπως είπε στο σημείο «συνάδελφοι νηπιαγωγοί, με 30-35 χρόνια υπηρεσίας να δουλεύουν χωρίς να έχουν το δικαίωμα διαλλείματος από 8.15 έως 13.15 δηλαδή 6 διδακτικές ώρες κάθε μέρα ακόμη και με 27 νήπια σε αίθουσες κοντέινερ ή προκάτ». (Δείτε εδώ βίντεο)

Βασική Κατηγορία: 

Συνέντευξη των Σωματείων Εκπαιδευτικών

Η Θ. Δριμάλα στη συνέντευξη των Σωματείων Εκπαιδευτικών

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα