ΕΛΜΕ Πειραιά

Παράσταση διαμαρτυρίας στη 2η ΥΠΕ Πειραιά

17/02/2022 - 17:25

Όλοι και όλες συμμετέχουμε μαζικά στην παράσταση διαμαρτυρίας
στην 2 η ΥΠΕ Πειραιά (Θηβών 196) τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου στη

1μ.μ.

Για τη διευκόλυνση των συναδέλφων κηρύσσουμε στάση εργασίας την τελευταία ώρα του πρωινού ωραρίου

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, αγαπητοί γονείς,
Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με το γεγονός ότι μετράμε πάνω από 23.000 νεκρούς από την πανδημία, με το ότι δεν παίρνεται κανένα μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, με το δημόσιο σύστημα Υγείας να έχει σχεδόν καταρρεύσει, αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει την προκλητική ενίσχυση των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών.

Πάνω από δύο χρόνια οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι μαθητές διεκδικούμε μια σειρά από αυτονόητα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως η μείωση του αριθμού των μαθητών στην τάξη, με ταυτόχρονη αύξηση των προσλήψεων σε εκπαιδευτικούς, η διενέργεια μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ στα σχολεία αποκλειστικά με ευθύνη του ΕΟΔΥ, δωρεάν 100%, τόσο για εμβολιασμένους, όσο και για ανεμβολίαστους, η αύξηση του αριθμού των καθαριστριών/καθαριστών σε κάθε σχολική μονάδα, την άμεση επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων υγείας κ.α.

Τίποτα από αυτά δεν έχει ικανοποιήσει η κυβέρνηση, ακριβώς γιατί θεωρεί κόστος την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος, τα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού. Αντίθετα, επιμένει στα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του ιού (βλέπε 50%+1, κατάργηση της στενής επαφής για εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, 5μερη καραντίνα κ.α.), μέτρα επικίνδυνα και εγκληματικά.

Σαν αποτέλεσμα, η διασπορά της νόσου στις νέες ηλικίες είναι μεγάλη (περίπου το 20-25% των κρουσμάτων αφορά τις ηλικίες 0-17 ετών).

Οι δημόσιες δομές υγείας στον Πειραιά είναι υποστελεχωμένες, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις, ακόμα και για τη διενέργεια των κατά τα άλλα δωρεάν rapid test.

Συγκεκριμένα, το ΙΚΑ Δραπετσώνας πραγματοποιεί rapid test σε μαθητές δυο ώρες την ημέρα, λόγω υποστελέχωσης. Στον Πόρο δεν υπάρχει δημόσια δομή υγείας. Το κέντρο Υγείας στο Γαλατά, για μια περιοχή με 7 σχολικές μονάδες μόνο στη Β/θμια Εκπαίδευση, είναι κι αυτό υποστελεχωμένο. Το κέντρο υγείας Κερατσινίου επίσης, με ραντεβού σε ειδικότητες όπως του καρδιολόγου και του παθολόγου να κλείνονται μετά από έναν μήνα. Δεν υπάρχουν σχολίατροι, ενώ σημαντική έλλειψη είναι η μη διάθεση ασθενοφόρου. Αντίστοιχα, η Μονάδα Υγείας στο Πέραμα λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο, είναι υποστελεχωμένη και δεν έχει συμβάλει καθόλου στην αντιμετώπιση της πανδημίας όσον αφορά τη διενέργεια τεστ.

Είναι ολοφάνερη η επιτακτική ανάγκη στελέχωσης των ΚΥ με το απαιτούμενο προσωπικό ακόμα και για τη διενέργεια των rapid τεστ. Πολλώ δε μάλλον που θα έπρεπε κάθε σχολική μονάδα να είναι συνδεδεμένη με αντίστοιχη δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγεία, που θα έχει την ευθύνη της πρόληψης, της παρακολούθησης της πανδημίας κλπ. Αναγκαιότητα είναι να γίνει πράξη επιτέλους η πραγματοποίηση δωρεάν rapid test με κλιμάκια και ευθύνη του ΕΟΔΥ στα σχολεία.

Λόγω της παραπάνω κατάστασης, γονείς κι εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να βάλουν για μια ακόμα φορά βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Τα νοσοκομεία του Πειραιά βρίσκονται σε κρίσιμη, οριακή, επικίνδυνη κατάσταση. Με αρρώστους που μένουν για ώρες σε ράντζα, με ασθενείς που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, λόγω έλλειψης κρεβατιών και προσωπικού.

Δεν πάει άλλο!

Εδώ και τώρα απαιτούμε:

  • Να ληφθούν έστω και τώρα μέτρα για την αραίωση των μαθητών στις τάξεις, να καταγραφούν και να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες αίθουσες με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ, των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και των Δήμων.
  • Να πραγματοποιούνται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ σε όλα τα σχολεία σταθερά και περιοδικά και στοχευμένα εκτάκτως, όπου υπάρχει συρροή κρουσμάτων. Όλα τα απαραίτητα τεστ (rapid, PCR, κ.τ.λ.) να είναι δωρεάν για όλο τον πληθυσμό.
  • Να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς εδώ και τώρα. Με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις, ώστε να καλύπτονται άμεσα τα κενά των εκπαιδευτικών που νοσούν ή βγαίνουν σε άδεια για λόγους υγείας, για να μην σμπαραλιάζεται το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων.
  • Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων με μόνιμες προσλήψεις, ώστε να τηρούνται τα πρωτόκολλα. Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και την παροχή, δωρεάν, όλων των μέσων αυξημένης ατομικής προστασίας (π.χ. μάσκες ΚΝ95) σε όλο το προσωπικό στα σχολεία.
  • Προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών και σύνδεση των σχολικών μονάδων με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
  • Διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται άδεια ευπαθούς ομάδας. Άδεια ειδικού σκοπού σε όλους τους γονείς και για όλο το χρονικό διάστημα που νοσούν τα παιδιά τους με πλήρεις αποδοχές.

Καλούμε τους συναδέλφους να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση, που πραγματοποιείται μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κερατσινίου-Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», αλλά και να ενημερώσουν το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, ώστε να συμπεριληφθούν στο υπόμνημα της κινητοποίησης και στην συνάντηση με το Διοικητή της 2 ης ΥΠΕ.

Το ΔΣ

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα