Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ε΄ ΕΛΜΕ

Το Σχολείο του 21ου αιώνα στα πρότυπα της ΕΕ και του ΟΟΣΑ

25/11/2021 - 20:32

Το σχολείο του 21 ου αιώνα στα πρότυπα της ΕΕ και του ΟΟΣΑ

Το σχολείου του 21 ου αιώνα θα έπρεπε να είναι ένα σχολείο με σύγχρονες υποδομές, με εργαστηριακούς χώρους, χώρους για εκδηλώσεις, με αίθουσες διδασκαλίας που δεν θα στοιβάζονται οι μαθητές σαν σαρδέλες και φυσικά με όλα εκείνα μέσα που χρειάζονται στον εκπαιδευτικό, εποπτικά μέσα, αναλώσιμα υλικά κ.λ.π. για την καλύτερη διεξαγωγή του μαθήματος, με τους εκπαιδευτικούς από την πρώτη ώρα στη θέση τους.

Ενώ με τις δυνατότητες που έχει σήμερα η τεχνολογία και η επιστήμη όλα τα παραπάνω είναι πλέον εφικτά, για την κυβέρνηση αποτελούν κόστος, και για αυτό βλέπουμε ολοένα και περισσότερα σχολεία με κοντέινερς, πτώσεις ψευδοροφών, συγχωνεύσεις 1000 τμημάτων στο όνομα του εξορθολογισμού των δαπανών για την παιδεία.

Θα ήταν προφανώς παράλογο λοιπόν να βλέπαμε τα στελέχη της ΝΔ και της ΔΑΚΕ να μην ευθυγραμμίζονται με τη κυβερνητική πολιτική και να ικανοποιούν τις ανάγκες των εκπαιδευτικών και μαθητών στα σχολεία τους. Η διεύθυνση του 2 ου Γυμνασίου Παιανίας έλαβε δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της σπατάλης στο σχολείο της. Έτσι λοιπόν ζήτησε από μαθητές να αγοράσουν με τα χρήματα που μάζεψαν, πίνακες για τις αίθουσες τους μεταφέροντας το κόστος για τη συντήρηση του σχολείου στους ίδιους και άρα στους γονείς τους, αλλά και μετά την αυστηρή φύλαξη του φωτοτυπικού χαρτιού, αναγκαίο υλικό για τη διεξαγωγή των μαθημάτων, στο γραφείο της, ανέθεσε στο φύλακα του σχολείου τη διανομή του χαρτιού, με εξίσου αυστηρή καταγραφή της ποσότητας και των στοιχείων των εκπαιδευτικών που τα χρησιμοποιούν.

Επειδή αυτή η εξέλιξη είχε και τις αναμενόμενες αντιδράσεις , πέρασε στη γνώριμη τακτική των απειλών σε προσωπικό επίπεδο και του αυταρχισμού σε συλλογικό. Δεν θα σταθούμε στην γελοία απάντηση που έλαβε εκπαιδευτικός που ζήτησε εγγράφως να της χορηγηθεί χαρτί για τις ανάγκες του μαθήματος της, μας ανησυχούν όμως οι απειλές που δέχθηκε η ίδια ως νεοδιόριστη για τις επιπτώσεις που θα έχει στη τελική αξιολόγηση της για να μονιμοποιηθεί. Όπως μας ανησυχεί ο αυταρχισμός της που εκφράστηκε με απαγόρευση στους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται εκτός σχολικού χώρου, στα κενά τους ή στο διάλειμμα, στέλνοντας μάλιστα και αντίστοιχα μηνύματα ή καλώντας τους στο τηλέφωνο.

Δεν χάθηκε λεπτό από την εφαρμογή της αυτονομίας και της κατηγοριοποίησης της σχολικής μονάδας, το φόρτωμα των βαρών στις πλάτες των εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών. Τι και αν ο κλάδος απέρριψε σε μεγάλο ποσοστό την αξιολόγηση, τι και αν πάνω από το 50% των εκπαιδευτικών συμμετείχαν σε απεργίες και συλλαλητήρια κατά του νόμου. Τι και αν ο εκπαιδευτικός κόσμος αλλά και οι γονείς και κηδεμόνες έχουν καταδικάσει στη συνείδηση τους το αντιεκπαιδευτικό τερατούργημα, η διεύθυνση του 2 ου Γυμνασίου Παιανίας «περί άλλων τυρβάζει».

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Ο αγώνας μας κατά της κατηγοριοποίησης και αυτονομίας των σχολείων δεν έχει τελειώσει, συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη καθημερινά μέσα στους συλλόγους διδασκόντων μέσα από τα σωματεία μας. Η συμμετοχή μας στις γενικές συνελεύσεις δίνει ελπίδα και διαμορφώνει τη γραμμή σύγκρουσης με τις αντιεκπαιδευτικές – αντιλαϊκές πολιτικές. Απαιτούμε ένα σωματείο συμπαραστάτης των εκπαιδευτικών και όχι πρόθυμος συμπαραστάτης της κυβέρνησης και των στελεχών της εκπαίδευσης. Συμμετέχουμε στις αρχαιρεσίες του σωματείου μας, όποτε αυτές πραγματοποιηθούν.

Η οργή και η απογοήτευση δεν πρέπει να οδηγήσει στην αποχή, αλλά στην συμμετοχή και στην ενδυνάμωση της ΑΣΕ για να αλλάξει ρότα το σωματείο. Η τρομοκρατία και ο φόβος εξουδετερώνονται μέσα από το δυνάμωμα των συλλογικών διαδικασιών.

Όλοι στη Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ τη Παρασκευή 26/11/2021, στις 1:30μμ στο 1 ο ΓΕΛ Παλλήνης, για να δώσουμε απάντηση τόσο στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες όσο και στους πολιτικούς τους φορείς.

22/11/2021

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα